自由講場

跳至

首頁
34567...24

尾頁

伯爵府

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:45 發表

我唔係覺得好應份..只係覺得..阿爸一個養大我地4個..已經算係咁..而家到我地出黎做嘢..賺錢養返佢地...

間屋5人單位...要揾到$55200 先要交雙倍租..所以我都冇辦法..唯有等細佬妹努力儲多D錢..等佢地買樓...
佢地 ...

究竟你知唔知呢個topic講咩???
無人歧視住公屋既人, 不過唔好咁多要求囉.

男爵府

原帖由 123!@# 於 09-6-9 15:48 發表

我除左生B想換間多幾十呎既單位之外,
我地都冇咩要求喎..
事實上,間屋企放唔到BB床..

政府SET得個咁既改善居住單位既條件出黎..
就姐係D人有需要用啦..
如果唔係政府都唔會做D多餘嘢..
所以我想講..人地有需要先換屋既..
唔係屎忽痕..想換就換!想換屋都要跟規矩..

同埋..唔好講到係你只有住私人樓個班先有交稅..公屋戶冇交稅~

唔好講到係住私人樓個班.養我地D公屋戶咁姐...
我地都有付出!!!不過有份用返咁解~!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得佢睇到既嘢同其他人睇到既嘢好唔同,有d觀念上既出入。

原帖由 123!@# 於 09-6-9 15:48 發表

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

別墅

公屋和綜援,都係納稅人D錢,幫應幫之人,你估我應份津貼你食,住,醫療,養仔女,做工嫌辛苦,好食懶飛,亳進取,對香港社會全無供獻,講白一點,簡直係懶皮軟飯一族,拉底香港人的質素

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有人由唔明講乜到明, 但有人由頭到尾都喺度挑撥離間!

男爵府

原帖由 wendy09 於 09-6-9 15:30 發表

兩公婆月入共三萬?咁當初點申請架?我真係要請教你,因為我都要諗下古惑計呃番一間
求教

政府嘢..好難呃喎...

當初就係戀愛大過天....15/6歲就同C6拍拖..
跟住覺得大家係結婚對象咪結婚...
結左婚又冇地方住..就申請公屋...
咁老公返工..供我讀書...點知審查完啦..
我地就上樓....我書又讀完..咪出黎揾錢幫補家計....

冇呃過政府..大家千祈唔好諗住呃公屋..

大宅

原帖由 wendy09 於 09-6-9 14:04 發表

你有冇租過私人樓?你知唔知你地住緊既地方,交既租金比例唔係市價水平??
如果自問冇本事買樓,但係就有本事生完又生,然後要用公家錢黎津貼你換大屋?真係好有道理,如果人人住公屋,靠亞公,你認為社會會變成點?冇左我地d交稅既人,又 ...

邊個同你講住公屋唔駛交稅架??
我住緊公屋都要交稅喎!

大宅

你有冇租過私人樓?你知唔知你地住緊既地方,交既租金比例唔係市價水平??
如果自問冇本事買樓,但係就有本事生完又生,然後要用公家錢黎津貼你換大屋?真係好有道理,如果人人住公屋,靠亞公,你認為社會會變成點?冇左我地d交稅既人,又 ...

大宅

邊個話住公屋唔駛交稅呀??
你唔係諗住你地d住私人樓o既人養我地呀??

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我一家5口,係典型獅子山下的香港人,老豆一個人工作,媽媽做外發,係我大學前我到都係租公屋,2間板間房,一家5口住,3姐弟一間,呀爸呀媽一間!

將升大學時,呀爸終於買左居屋,都係得2間房,我好記得老豆講過,"我地有少少能力就讓番間公屋出來,等其他人可以住,佢地好似我地一樣蓄到$時,又可以買樓!"

當時供樓都要成萬幾蚊一個月,老豆一個人捱,媽媽繼續搵part-time做,供到我地3姊弟大學畢業!

我結左婚只係同c6租樓住,因為我地仲要幫自己屋企繼續供樓,唔敢生小朋友,因為怕無$!希望約4年後可以自己有一層私人樓!

我相信無人歧視住公屋的人,但希望住公屋的朋友,常存感恩的心,唔好成日話減唔夠租,單位座向唔靚等等,你地住緊地方已經比好多私樓管理,保養得好好!

如果自己有能力,比心機搵$,搬出來住,真係讓一d有需要的人住公屋(老弱傷殘等等)唔好後生時就唸定一世住公屋,要政府幫!

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:24 發表

點會冇本事養??我真係唔明??住公屋除左係間公屋係政府提供之外...我地可以交冇咁貴既租金...$29XX (未減租係$3300)冇問政府拎綜援..自己生自己養係有咩問題??

我阿媽阿爸生4個..得我爸一個人做嘢,我地都係自己養 ...

別墅

原帖由 八婆仔@ 於 09-6-9 16:10 發表
我一家5口,係典型獅子山下的香港人,老豆一個人工作,媽媽做外發,係我大學前我到都係租公屋,2間板間房,一家5口住,3姐弟一間,呀爸呀媽一間!

將升大學時,呀爸終於買左居屋,都係得2間房,我好記得老豆講過,"我地有少少能 ...

你老豆講得非常岩,但係而家有好多人唔明白。

洋房

將升大學時,呀爸終於買左居屋,都係得2間房,我好記得老豆講過,"我地有少少能 ...

你父親大人好值得人尊敬, 希望你嘅例子可以點化好似阿cat咁嘅人!!

大宅

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:55 發表

我除左生B想換間多幾十呎既單位之外,
我地都冇咩要求喎..
事實上,間屋企放唔到BB床..

政府SET得個咁既改善居住單位既條件出黎..
就姐係D人有需要用啦..
如果唔係政府都唔會做D多餘嘢..
所以我想講..人地有需要先 ...

請問當你同房署由請換屋時,他們會唔會作同你地做入息審查架?

男爵府

我都試過...6個人...住300呎以下的公屋...
2間房...爸媽一間...我地4姐弟一間....

居屋我就唔會考慮..始終都係政府樓...留返比更需要既人士啦..我地只會買私人樓...你放心...佢地積極儲錢中...始終剛剛先廿歲....你大我地幾年..所以行快左姐..
我地儲夠錢都會買樓..放心~~

至於要乜乜方向個d公屋戶我冇接觸過.....所以我唔會評論佢地....

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔係人人都有"少少能力"時就會咁,係連好有能力時都唔會(大家可以去睇下公屋d住戶車位!!)

將升大學時,呀爸終於買左居屋,都係得2間房,我好記得老豆講過,"我地有少少能力就讓番間公屋出來,等其他人可以住,佢地好似我地一樣蓄到$時,又可以買樓!"
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

別墅

原帖由 littleflowers 於 09-6-9 16:08 發表

邊個話住公屋唔駛交稅呀??
你唔係諗住你地d住私人樓o既人養我地呀??

我唔係想話你無知,但係你覺得,你而家公屋既租金可以負擔到d咩?你租屋,納稅人津貼左好多,例如,管理費、維修、清潔.....你覺得以上既野,係果一兩千蚊租就可以俾得晒?假設,你月租一千,但係其它納稅人已經要為你填補差價,你明唔明?如果唔係有人地幫,你可能連一個安樂窩都冇,正苦就係想人人安居樂業,先會起公屋,但係而家好多人癲倒價值觀,認為係好應份,仲要多多要求麻怨,又話派得唔好,地方又舊唔想要,冇人講過話係住私樓既人養你,只不過係津貼你地唔小,交稅俾你地多,但係0回報。

別墅

原帖由 eeb 於 09-6-9 16:40 發表

唔係人人都有"少少能力"時就會咁,係連好有能力時都唔會(大家可以去睇下公屋d住戶車位!!)

你又帶出一樣令我想發癲既野,有咩理由公屋住戶可以有車,唔係搵食果d車,係擺到明自用果d。
真係有冇搞錯!

男爵府

原帖由 SaSaHon 於 09-6-9 16:39 發表

請問當你同房署由請換屋時,他們會唔會作同你地做入息審查架?

會啊...但係我同我先生都未over喎...
因為3個人要$34800 先叫over 過入息限額..
而我而家2個人..又要住滿10年先需要審查..
可以比我地儲下錢咁..學樓上咁講..
草錢買樓

但係我條村係可以購入既公屋單位...所以要買都應該買左自己間屋先...

出去睇牙醫..今晚再傾

男爵府

原帖由 wendy09 於 09-6-9 16:45 發表

你又帶出一樣令我想發癲既野,有咩理由公屋住戶可以有車,唔係搵食果d車,係擺到明自用果d。
真係有冇搞錯!

我個到d 車...有1/3係$50萬以上既靚車..
100個車位..有3個大陸牌..都幾十萬....
跟住就係好多靚揾食車..架架廿幾萬...

呢d先叫富戶

首頁
34567...24

尾頁

跳至