自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

等公屋..要等幾年...日日等到頸都長埋..又要擔心派去邊...仲要邊挨貴租租私樓...
公屋..自己冇權選擇..住邊個邨..幾多樓..幾多室..咩景觀... 鬼叫窮啊..咪冇選擇囉

講真,政府set到個申請公屋個入息限額有幾低大家知啦..$12900(不連強積金) 3個人...試問而家2個大人出去做嘢..邊到揾唔到$6450?? 除非好年老個d啦...

佢地租左間公屋,係叫有平樓住,但係你地買私樓既,你地都有你地既好處,樓價上升,你地可以放左你間屋去賺錢..但係公屋只係白白比租...咁公屋戶揾得少錢...點咁(車)望買樓..係唔到佢地望...咁間屋又細..住唔到咁多人..咁咪調屋囉..有咩問題??

而家又唔係租左個單位唔比租...唔通叫所有公屋戶..入住左後咪鬼生仔??因為你住公屋..冇錢...買個大d既單位..所以唔到你話生仔就生仔???

男爵府

原帖由 wendy09 於 09-6-9 14:04 發表

你有冇租過私人樓?你知唔知你地住緊既地方,交既租金比例唔係市價水平??
如果自問冇本事買樓,但係就有本事生完又生,然後要用公家錢黎津貼你換大屋?真係好有道理,如果人人住公屋,靠亞公,你認為社會會變成點?冇左我地d交稅既人,又何來會有公屋你住?

其實住公屋既人..好多都有交稅 但唔代表佢地有能力買樓...我地2公婆都有交萬多元...我2伯每年交2萬多..另外仲有其他稅項..大家各自交萬多元..雖然唔係多...但我地都只係住緊公屋.... 我每年既稅..係交到我間屋既2-3年租金....仲有我阿妹..細佬..住公屋既朋友都有交稅..鬼叫我地阿爸阿媽咁後生生我地..而家仲係44-46歲..都唔知幾時先可以用佢個名黎扣稅囉..激死

唔好講到公屋戶唔駛交稅咁著數啦....我仲打算生BB換大D間公屋

就算要買樓..都唔係呢一刻諗既事..我唔想比貴息....就算要買樓前..我都要買左間公屋自住先...再買樓放租比人....我唔想比人話我個囝/囡係D世世代代住公屋既懶人...

男爵府

原帖由 lyhv 於 09-6-9 15:08 發表

無人話唔俾生, 但有網民講入住得公屋都係低收入一群(at least 一開始時係), 咁既然低收入, 係唔係真係應該考慮唔好生咁多呢? 生多左又憑咩本事養?

點會冇本事養??我真係唔明??住公屋除左係間公屋係政府提供之外...我地可以交冇咁貴既租金...$29XX (未減租係$3300)冇問政府拎綜援..自己生自己養係有咩問題??

我阿媽阿爸生4個..得我爸一個人做嘢,我地都係自己養自己..同時我都可以肯定咁同你地講..除左間公屋企租之外..我地衣食住行絶對係好過好多買私樓既人...
我地都大晒啦..呢D係唔係叫住公屋冇本事養??我地大晒後,要揾錢,時下任何一個年輕人..揾萬幾蚊個月有幾難??咁就要交稅啦...但事實上..我地有5個人..又未到可以交倍半租OR雙倍租..皆因政府係SET呢一邊入息限額..又SET得高得濟!!!

講真...我都覺得2公婆月入得3萬內..係冇本事生BB..所以我咁多年都唔生住...而家先諗下生仔呢個問題..因為都廿到中...又結婚多年...
我見好多人夫婦都未必有我地呢個收入都生到..養到..所以我先考慮下生...你講得啱..我怕自己冇本事養..所以生一個算數....但基於而家屋企地方淺窄...我都係會向政府申請換大間D間屋...可能呢D又叫冇本事啦....唔通要我等到自己買左層樓..供層..先黎生仔???

男爵府

原帖由 wendy09 於 09-6-9 15:13 發表

但係你地並唔係交緊市值租金,呢個已經係好大著數,有租減或免,唔洗管理費...咁仲唔稱得上著數?我地一樣都冇。

你黎住下我地D公屋..就知到我地都唔係咁好受..
我對面個傻婆..垃圾婆.就係我要住平價屋要面對既問題之一!!!

我生左後,我都唔想住公屋..想比個好D既地方小朋友成長..
奈可,我地2公婆揾得雞碎咁多..買私樓...真係未咁諗住..

男爵府

原帖由 123!@# 於 09-6-9 15:13 發表

想問下, 點解你地有資格住公屋既???

皆因之前我未做嘢讀緊書..就結左婚...
老公個時都未係揾得多錢..
我都係近3年多先開始出黎做嘢...

男爵府

原帖由 teddy3200 於 09-6-9 15:20 發表
但係佢一開始只會派d一至二人單位俾你,咁你生多個小朋友咪要換囉,其實夠住既都唔會換,換得既緊係合付資格,唔係隨便可以換

我咪就係個D...因為未生仔..派到間屋細一細個D囉..
我個廚房都係開放式咋...根本冇地方放張小朋友床係廳...個細路又會一日一日咁大..佢長大既速率一定比我地2公婆揾錢多既速率快!!!

所以換屋係必需!

男爵府

原帖由 123!@# 於 09-6-9 15:30 發表

私人樓就唔會有呢d人咩, 況且你地住公屋既, 到時咪又同房處講換單位囉.
相反私人樓就要局係度住呀.

私人樓可以自己揀單位買....!!公屋就唔可以!!!我地面對呢D傻人...你唔同政府嘈足一年半載..佢地都唔會做嘢..
大家知政府做嘢有幾咁快啦..

男爵府

原帖由 123!@# 於 09-6-9 15:33 發表

就算未過額, 佢地都應該過額啦.
因為佢話有父母, 4兄弟姊妹, 每人揾萬元, (仲話唔難揾),
好唔明白呀!!!!!

分開2間屋...而家3個細佬妹同阿爸阿媽住
我同老公住

男爵府

原帖由 wendy09 於 09-6-9 15:35 發表

中毒已深,冇藥可救
你明唔明我地講咩架?

我買樓係一定架啦..但係唔會而家買..
我明你地講咩..!!!

男爵府

原帖由 alvinharold 於 09-6-9 15:35 發表

唔知你係咪覺得好應份呢?? 如果係我, 有能力嘅就換私人屋, 冇能力而又合資格嘅當然都會想換大d嘅公屋, ...但我會心存感恩!!

我唔係覺得好應份..只係覺得..阿爸一個養大我地4個..已經算係咁..而家到我地出黎做嘢..賺錢養返佢地...

間屋5人單位...要揾到$55200 先要交雙倍租..所以我都冇辦法..唯有等細佬妹努力儲多D錢..等佢地買樓...
佢地先剛剛20出頭...都唔會做1-2年嘢就有舊錢買樓

我只係想講..唔好歧視我地D住公屋既人..我地唔係唔上進..拎左政府間屋後..坐係到..等運到個D..唔好歧視我地D窮人....講真..買樓真係唔平..要有一大筆SAVING先可以做到....

唔通呢一刻我地有瓦遮頭都唔要..然後得個十萬蚊就衝出黎買樓??想買都買唔到

男爵府

原帖由 123!@# 於 09-6-9 15:48 發表

究竟你知唔知呢個topic講咩???
無人歧視住公屋既人, 不過唔好咁多要求囉.

我除左生B想換間多幾十呎既單位之外,
我地都冇咩要求喎..
事實上,間屋企放唔到BB床..

政府SET得個咁既改善居住單位既條件出黎..
就姐係D人有需要用啦..
如果唔係政府都唔會做D多餘嘢..
所以我想講..人地有需要先換屋既..
唔係屎忽痕..想換就換!想換屋都要跟規矩..

同埋..唔好講到係你只有住私人樓個班先有交稅..公屋戶冇交稅~

唔好講到係住私人樓個班.養我地D公屋戶咁姐...
我地都有付出!!!不過有份用返咁解~!

男爵府

原帖由 wendy09 於 09-6-9 15:30 發表

兩公婆月入共三萬?咁當初點申請架?我真係要請教你,因為我都要諗下古惑計呃番一間
求教

政府嘢..好難呃喎...

當初就係戀愛大過天....15/6歲就同C6拍拖..
跟住覺得大家係結婚對象咪結婚...
結左婚又冇地方住..就申請公屋...
咁老公返工..供我讀書...點知審查完啦..
我地就上樓....我書又讀完..咪出黎揾錢幫補家計....

冇呃過政府..大家千祈唔好諗住呃公屋..

男爵府

原帖由 八婆仔@ 於 09-6-9 16:10 發表
我一家5口,係典型獅子山下的香港人,老豆一個人工作,媽媽做外發,係我大學前我到都係租公屋,2間板間房,一家5口住,3姐弟一間,呀爸呀媽一間!

將升大學時,呀爸終於買左居屋,都係得2間房,我好記得老豆講過,"我地有少少能 ...

我都試過...6個人...住300呎以下的公屋...
2間房...爸媽一間...我地4姐弟一間....

居屋我就唔會考慮..始終都係政府樓...留返比更需要既人士啦..我地只會買私人樓...你放心...佢地積極儲錢中...始終剛剛先廿歲....你大我地幾年..所以行快左姐..
我地儲夠錢都會買樓..放心~~

至於要乜乜方向個d公屋戶我冇接觸過.....所以我唔會評論佢地....

男爵府

原帖由 SaSaHon 於 09-6-9 16:39 發表

請問當你同房署由請換屋時,他們會唔會作同你地做入息審查架?

會啊...但係我同我先生都未over喎...
因為3個人要$34800 先叫over 過入息限額..
而我而家2個人..又要住滿10年先需要審查..
可以比我地儲下錢咁..學樓上咁講..
草錢買樓

但係我條村係可以購入既公屋單位...所以要買都應該買左自己間屋先...

出去睇牙醫..今晚再傾

男爵府

原帖由 wendy09 於 09-6-9 16:45 發表

你又帶出一樣令我想發癲既野,有咩理由公屋住戶可以有車,唔係搵食果d車,係擺到明自用果d。
真係有冇搞錯!

我個到d 車...有1/3係$50萬以上既靚車..
100個車位..有3個大陸牌..都幾十萬....
跟住就係好多靚揾食車..架架廿幾萬...

呢d先叫富戶

男爵府

原帖由 MING(cat) 於 09-6-9 18:30 發表

可吾可以甘唸!

佢老公收入不定或有失業機會,

假設佢手上有十萬....

又當夠比首期...

但末供完老公失去工作..

工又無樓又供吾起公屋又比回政府,

呢》事發生不出奇..

係人都會居安思危....話哂有大有小,

甘 ...

無錯,,,係人都想住私樓...但係2公婆是但一個失業..冇左一半收入..咁點算呢...我而家冇做嘢..靠老公一份錢...我份人工都萬幾..如果我而家供緊樓就死得啦~~好彩冇買樓姐...我仲要休養多一排,先出返黎做嘢....

呢d咪係估唔到既突發事..無啦啦有病痛..唔返得工

男爵府

原帖由 Fatima_melanie 於 09-6-9 22:46 發表
好奇怪呢度咁多人話要交稅

政府已經稅務寬免左好幾年, 就以今個年度為例單身人士年薪高過23萬(月薪$19,166)以上先要交稅, 全港只有56.5萬人要交Salaries Tax, 咁呢度都幾多入息高的人, 自稱要交稅的人, 恭喜你, 你 ...

05-27-09, 08:33 AM
(明報)2009年5月27日 星期三 05:10
【明報專訊】財政司長曾俊華宣讀本年度財政預算案才剛滿3個月,即再大灑168億元推出多項「加碼」紓困措施,主要惠及中小企、中產及基層人士,「派糖」金額較2月預算案的83億元足足高出一倍。新推出措施包括中等收入打工仔可享上限8000元的「百分百」稅項寬減、公屋代繳租金兩個月及綜援學生有1000元開學津貼等。當局估計約50萬名納稅人可在今年10月收到稅局寄出的退稅支票。

曾俊華強調在「六四」20周年前夕推出紓困措施並無政治考慮,只希望能盡快幫助市民紓困。政黨普遍對措施表示歡迎,但有泛民議員質疑措施為「六四」及「七一遊行」降溫。

政府推出15項涉及168億元額外開支的「派糖」紓困措施(見圖),主要針對中產人士、中小企、學生及基層人士。

在寬減稅項方面,今年度「打工仔」繳納的薪俸稅寬免上限,由原先實繳稅的50%增至100%,上限亦由6000元增至8000元,即一名年薪約23萬元(約月入19,166元)的單身人士,在明年1月的交稅季節可以毋須交稅。

50萬人10月收退稅支票

消息人士指出,現時全港約140萬名納稅人中,有83.5萬人在明年的1月及4月將一毛錢稅都不用交;另有56.5萬人則可在來年少交8000元稅款。

今次薪俸退稅,老公同阿妹個份真係退唔足...但叫做好過冇...

如果我同老公有小朋友既,用返對上既收入計都係交千幾蚊姐...有小朋友同冇小朋友分別都差我一個月人工既稅款..

其實住公屋又要係今個年度(派糖)交稅..又唔係真係好難..大有人在....
如果唔係今次派糖,就更加多公屋戶都有份交稅!今年全部人一齊享有退稅!!唔係公屋戶先有!你地班住私樓既一樣有受惠!!

唔好以為只係得你班住私人樓要交稅先得...近排大多人d說話好難聽..

成日話納稅人乜乜乜乜..養你班乜人..養你班無賴又成...大家d稅款唔係只係係公務員人工,公屋,綜援上..你用緊既每個政府服務某程度上都係用稅款黎運作!!!唔好講到自己冇份用咁!!

如果咁不滿,交左稅冇得享用到社會褔利既,你就去嘈政府啦!如果覺得2公婆揾3萬一個月仲要住公屋既..咁你叫政府set 低d個入住公屋後的入息限額啦!同埋set短d入住後既審查年期啦! 咪鬼等10年咁長...

我最快都要7-8月先出返黎做嘢,而家都係靠c6個2萬多維持生活..都應該稱不上富戶...

男爵府

原帖由 wendy09 於 09-6-10 11:49 發表

但係唔好貪得無厭,減租又話減幅小,最好又要點點點,免租又話唔好,最好每個月要減幾多幾多,咁先夠著數,
仲要裝唔裝鐵閘都呱呱嘈,真係好似惡霸咁,
果時我地公屋入伙,人人都裝,我地無錢咪唔裝囉,
唔似得而家有d癡癡地既人會走去同議員講話冇鐵閘有咩咩咩唔好,有屋你地住,仲要多多要求,真係你估出生於香港,政苦就要包生養死葬咩...個價值觀搞到錯晒。

你講呢班人咪係某D新來港人士個D說話姐,我深信絶少土身土長既香港人會講得出!!

最少我身邊冇一個人咁講過!

男爵府

原帖由 wendy09 於 09-6-10 11:58 發表
咁又唔知你有冇聽過,而家物價咁高,樣樣野都加晒價,人工就冇加過,最好就減下租,免下租,有咩理由以前好景又要交咁多,而家經濟差左又交咁多,都唔合理,唔知你地有冇聽過類似咁既野呢? ...

呢d我都冇聽過啊..我身邊真係冇d咁唔知足既人..
公屋已經平到咁..仲要求咁多...
真係學個個乜鬼大學副校長講: 送埋間公屋比你,好唔好....

我都有ee朋友因為同老公分開,所以要出去租套房,荃灣區d套房好新..但係$3200 租到我間房仔咁....加埋廁所...

如果講得出紅字的說話,唔該比個d人住下呢d套房先....

咁佢再住公屋時,就唔會多多要求

男爵府

原帖由 tandjchan 於 09-6-11 17:36 發表
突然諗起我有個朋友都係住公屋, 佢地申請左1年多就有屋了, 重要係全新的公屋 (東涌), 4個人, 4xx尺, 二房二廳, 有次我去佢屋企食飯 ...

我 - 間屋都唔錯呀, 四四正正, 間格好過我間屋呢
朋友 - 咩唔錯呀, 太細啦, ...

嘩..咁快既..1年就有東涌全新公屋....2房2廳...
仲想要埋天台....

點解公屋輪侯個面等咁耐 ...你個fd 1年就上到樓..係超級快..相信呢到無咩人可以有咁快
會員
藍咭日期
人數
地區
審查日期
第一次派樓地點
kawaii888
市區

fannymk
市區
唔記得,已做
彩雲2 3/08