自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

天水圍香島中學&
十八鄉鄉事委員會公益社中學好唔好?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

我小朋友又係小六諗簡咩中學頭痛中!我暫時心儀伯裘,你有冇心得分享下?

男爵府

yan801022 發表於 21-10-20 20:26
我小朋友又係小六諗簡咩中學頭痛中!我暫時心儀伯裘,你有冇心得分享下?
...

我小朋友得英文成績好其他科唔得,所以唔知揀邊間,伯裘好?

男爵府

1199媽咪 發表於 21-10-20 20:39

我小朋友除咗中文可以之外其他都同埋佢係坐唔定果D細路,所以諗住伯裘少功課多活動岩佢咋重煩過自己讀!

男爵府

1199媽咪 發表於 21-10-20 19:59
天水圍香島中學&
十八鄉鄉事委員會公益社中學好唔好?
香島和十八鄉不是同banding,且相距也大。
你孩子屬哪banding呢?

男爵府

1199媽咪 發表於 21-10-20 20:39
英文成績好,其他科唔得?
有冇了解咩原因?係中文唔好,影響學習,定係其他因素?
如果英文好,中文弱。又有band2或以上成績可考慮元中,英文學習。

男爵府

yan801022 發表於 21-10-20 20:45
我小朋友除咗中文可以之外其他都同埋佢係坐唔定果D細路,所以諗住伯裘少功課多活動岩佢咋:sigh ...
好多中學開始有簡介會,可和孩子一起報名,了解一下學校理念。

男爵府

dreambutterfly 發表於 21-10-20 23:16
好多中學開始有簡介會,可和孩子一起報名,了解一下學校理念。

知道!唔該晒,你對天水圍中學熟悉嗎?我仔仔band3組別,又係有特殊學習需要嘅小朋友,有冇學校可以推薦一下?

大宅

畀面勳章

十八鄉好過香島好多~
小魔怪係2004年11月28日出世la~~~9個月先識坐定定~12個月先識爬爬 ~14個月先識放手企~16個月先學扶o野行~17個月識行la

男爵府

yan801022 發表於 21-10-20 23:38
知道!唔該晒,你對天水圍中學熟悉嗎?我仔仔band3組別,又係有特殊學習需要嘅小朋友,有冇學校可以推薦一 ...
其實剛才見你話孩子坐唔定,都有擔心過背後有否特別因素,定係比較適合活動教學容易學習既孩子。
現在聽你講有特殊學習需要,甘則是前者。單是活動教學未必一定配合到孩子既需要。
伯裘係直資學校,未知對特殊需要既學生支援資源足唔足夠。比我感覺津校官校,這方面既支援好似會足夠d。
如對伯裘有興趣,這方面詳情有需要再深入了解。

男爵府

知道!唔該晒,你對天水圍中學熟悉嗎?我仔仔band3組別,又係有特殊學習需要嘅小朋友,有冇學校可以推薦一 ...
小學有冇做過評估?
有否社工跟進? 不妨聽取一下社工意見。
就算係升中學,都主張及早識別,希望可以盡早幫到小朋友需要。所以你首要考慮孩子情況需要再選校配對。

大宅

畀面勳章

有特殊學習需要~可考慮揀郭一葦和培聖中學
小魔怪係2004年11月28日出世la~~~9個月先識坐定定~12個月先識爬爬 ~14個月先識放手企~16個月先學扶o野行~17個月識行la

男爵府

天水圍中學不算太熟悉,。又或者甘講每所學校都各具特色,所以要做功課,按孩子能力需要興趣作配對較為最合適的。
按你孩子情況,中學既關愛和支援,我會看重d。其次如能發揮到孩子所長,令他可提升自信,如球類,音樂,視藝,咩興趣範疇亦可作多d考慮因素。

男爵府

殷 發表於 21-10-21 00:19
有特殊學習需要~可考慮揀郭一葦和培聖中學
東華三院支援應該好充足。
培聖收生源好多也來自天天,感覺上冇甘雜。同埋天天d學生都幾乖的。

大宅

畀面勳章

回覆 dreambutterfly 的帖子

因我仔讀緊郭中~佢每級都有1班係支援特殊學習需要來上課

男爵府

殷 發表於 21-10-21 00:37

因我仔讀緊郭中~佢每級都有1班係支援特殊學習需要來上課 ...
你仔讀緊中幾?
上年我幫朋友問郭中自行,因覺得學校理念都唔錯。打電話回覆嚇親我,話要收band2生,又問中英數有冇2個B。聽完不敢向朋友提議遞自行了,因為基本資格都未符合。
不過,縱使自行難d,但抽獎覺得絕對有機會的。

大宅

畀面勳章

我仔讀緊中五,上年因郭中有單新聞上左報所以又跌返band3 了

男爵府

殷 發表於 21-10-21 00:37

因我仔讀緊郭中~佢每級都有1班係支援特殊學習需要來上課 ...
其實許多所謂band3學校都冇坊間講得甘差,許多校長老師也用心教學,學生也不一定係好差好壞。

男爵府

殷 發表於 21-10-21 01:05

我仔讀緊中五,上年因郭中有單新聞上左報所以又跌返band3 了 ...
係咩,有新聞?冇咩留意。淨係知最近幾年都有dse成績優異生被表揚。學校晚上又開放雨天操埸比同學温習。
不過,東華三院校特別多新聞,中小學都係。機構比我感覺內裡氣氛麻麻地,高壓管治,不太近人情。

男爵府

殷 發表於 21-10-21 01:05

我仔讀緊中五,上年因郭中有單新聞上左報所以又跌返band3 了 ...
當然學校內裡情況,用家最為清楚。
我們聽聽埋埋的,未必與實際相符。

首頁
12345...11

尾頁

跳至