自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本身已經有agent跟開全家保險,佢近排問我使唔使買返份人壽
想問下jm覺得應唔應該買有儲蓄成分果d?
定係冇儲蓄果隻就得?

珍珠宮

我唔會買儲蓄的,回報低,又貴

我係有純人壽,仔女大就會 cut

侯爵府

BBQBBKill 發表於 21-10-28 12:19
本身已經有agent跟開全家保險,佢近排問我使唔使買返份人壽
想問下jm覺得應唔應該買有儲蓄成分果d?
定係冇儲 ...

唔應該,成日誇大回報,其實自己投資仲好過俾保險公司賺。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我會揀純人壽
不過agent一定sell 你儲蓄,因純人壽無肉食

男爵府

babytt2 發表於 21-10-28 12:32

係咪即係如果我會自己買下股票仔, 就可以唔使買儲蓄?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-10-28 13:00
我會揀純人壽
不過agent一定sell 你儲蓄,因純人壽無肉食
你講agent冇肉食?

珍珠宮

BBQBBKill 發表於 21-10-28 13:08
係咪即係如果我會自己買下股票仔, 就可以唔使買儲蓄?

你識自己投資,儲錢,揀純人壽

你身痕要洗哂d 錢先安樂,揀儲蓄保可以迫你儲錢

男爵府

babytt2 發表於 21-10-28 12:32

其實咩情形下會cut人壽?雖然供份錢唔多,但供落又唔知為乜?我仔女都開始大,我都唔想供落去。

珍珠宮

winner128 發表於 21-10-28 12:40

最簡單,月供 mpf, 盈富基本,有利息,又會升值

我n 年前買的,只俾銀行好d d ,蝕哂本

男爵府

減齡達人勳章

BBQBBKill 發表於 21-10-28 13:09
你講agent冇肉食?

係呀!
純人壽自己上網買都得啦,又唔洗agent跟,要claim都唔會係自己claim. 話唔定等仔女出身,你都cut埋啦!

珍珠宮

cy.muimui 發表於 21-10-28 13:19
其實咩情形下會cut人壽?雖然供份錢唔多,但供落又唔知為乜?我仔女都開始大,我都唔想供落去。
...

人壽用嚟做乜?唔好彩有筆錢留底俾家人,如唔駛我養,我花咁多錢買呢個保障為乜? 呢個保障是否啱我用?

所以仔女大,唔駛我供書教學,我責任已完結,保費拎嚟吃喝玩樂好過

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

我最近都買左,每月$20 但得250k保額,純粹為左玩遊戲。
其實只係每月拎d錢出黎同保險公司對賭:"自己今個月會唔會死" 啫~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

人壽只會買純人壽,有儲蓄成分既好貴好唔抵,呢D Agent佣金應該好多,因為成日叫你買,10年前我中過伏,回報又低,保障額亦低。純人壽上網買好平,隨時可以Cut,阿仔起外國仲讀緊中學,怕自己有咩事上黎,起碼要買200萬至夠,買到佢出黎做野我就Cut。

伯爵府

大家喺邊間買網上人壽?係咪全程冇agent call你話要約出嚟見一見面解釋d咩,好怕跟手又sell 其他產品

伯爵府

我只買純人壽冇任何儲蓄成位,銀碼=所以樓按total,有咩冬瓜豆腐夠pay off 所有物業,出租的租金和其他被動收入夠仔囡供書教學同生活費至成年,佢哋出身後又有物業作安身之處

珍珠宮

睇你個人需要,好多推銷保險都跨大回報率,因為咁樣保金(premium)會貴好多。我唔係住喺香港,喺呢度好多保險公司係我client ,保金分成兩部分:life risk component (即係用來保障將來受益人因受保人死亡嘅賠償金額)同saving component (即係保險公司代受保人投資嘅部分),而後者所佔比率好高。好多受保人唔知道以上比例,以為回報率好高,實際回報率可能平均祇有1.54%。

大宅

Ocean419 發表於 21-10-28 13:46
大家喺邊間買網上人壽?係咪全程冇agent call你話要約出嚟見一見面解釋d咩,好怕跟手又sell 其他產品
...
如果買純人壽, 買bowtix,bupx果類得唔得?

大宅

有研究講過人壽保係唔應該買儲蓄,因為大部分時候佢都係蝕過你拎d錢去買股票收息呀

大宅

winner128 發表於 21-10-28 12:40
之前有個做保險嘅親戚都有同我講話保險咩都可以買, 但儲蓄就真係唔抵買

子爵府

回覆樓主:

純人壽係留比在世的人,如果你仔女仲細仲有廿年先大學畢業,或者父母都係60多啲可能仲有廿年生活, 你係家庭支柱就要買, 所以狀況有變就可cut, 無謂增加在生時的負擔。

储蓄保險得少少利潤, 長、短期的我都有做, 着眼點不在保險,只是不放股票市場的另類選擇而已。

首頁

尾頁

跳至