自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

可以分享下嗎?投資定係旅行自住?有咩地方要注意?謝謝!

公爵府

sandwich 發表於 21-10-28 16:42

我無買日本樓~
旅行自住好似無咁嘅需要,因為唔會每次旅行同一著陸點,唔想被一間房子困著,想去多啲地方玩下!據知投資放租方面,不似香港租約滿可以加租追返通賬,日本續租不可以加租,即係租客租10年都係10前的租金,雖然樓價平但租金不多,而且不保障業主,又要委託日本懂日語和廣東話的中介幫忙打點和收租,加上疾情不如留多個錢傍身

opclk99    發表於 21-10-28 23:01
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

我朋友有出租經日本公司中介(買也是經中介),收入之後比曬D費用無$落袋,她仲要說在香港開設一間公司來hold 這個海外物業。每年要做audit (她就是這樣說)。買日本樓是否要這様的?

珍珠宮

唔知有幾多固定支出?不過我知層樓唔住就會好多問題

侯爵府

2024年龍年勳章

我無投資日本樓, 不過識人買左心齋橋樓放租, 空多過有人租, 要賣又賣吾出, 每月只有支出!

珍珠宮

okgoodla 發表於 21-10-28 17:26
我無投資日本樓, 不過識人買左心齋橋樓放租, 空多過有人租, 要賣又賣吾出, 每月只有支出!
...

買咗幾多錢?

子爵府

之前了解過少少!計來計去喺香港買個車位投資仲實際

侯爵府

2024年龍年勳章

yeemeif 發表於 21-10-28 19:22
買咗幾多錢?

咁我又吾方便問, 佢當年同另一朋友夾嘅! 聽好呻我又吾想好似挖瘡疤咁! 好細flat, 應用30零萬每人! 佢提過我吾太上心只知心齋橋附近!

子爵府

popolun 發表於 21-10-28 20:37
之前了解過少少!計來計去喺香港買個車位投資仲實際

當然係啦,隔山買牛都唔知嗰邊啲樓係點嘅,聽啲Agent吹到天花亂墜咁,事實可能根本就係相反,你喺香港買個車位,大型屋村,或者將軍澳馬鞍山嗰啲半新樓買個車位,容易管理好多

子爵府

breadcheung 發表於 21-10-28 20:51
當然係啦,隔山買牛都唔知嗰邊啲樓係點嘅,聽啲Agent吹到天花亂墜咁,事實可能根本就係相反,你喺香港買個 ...

我梗係知啦,你覆樓主好d

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mrs.Chan 發表於 21-10-28 17:04
我無買日本樓~
旅行自住好似無咁嘅需要,因為唔會每次旅行同一著陸點,唔想被一間房子困著,想去多啲地方 ...

邊個同你講唔可以加租 真系要絕交既朋友。我次次都加

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sandwich 發表於 21-10-28 16:42

唔好同香港agent買。諗都知啦,賣得出既樓點解要黎香港。

我從唔買東京以外既地方,大阪如果ok d樓就唔會咁平。

東京,一定買最top既地段。唔需要系最貴既樓,但地段重要 日本agent 幫我收租同搵會計做tax report。

唔好問我幾多percent return,我冇計過 買左兩間玩下收租。有閒錢就OK既,重要系円低時買。0.06+

侯爵府

leng1999 發表於 21-10-28 23:11

唔好同香港agent買。諗都知啦,賣得出既樓點解要黎香港。 ...

謝分享!想問下係咪直接上網自己搵日本的agent?thanks

珍珠宮

sandwich 發表於 21-10-29 03:22
謝分享!想問下係咪直接上網自己搵日本的agent?thanks

我系網上睇左d offer再約見睇樓,但而家冇得去。

買第一間系連租約,其實冇睇過

男爵府

回覆樓主:

我和幾個人朋友今年年頭買左幾間日本樓,全部不過1佰萬,最平個間,30萬,最貴個間60萬,因大摡也知道日本比較多稅金,管理費和維修基金,保障租客,供應多,只有少少升值可能,當初買的原因是分散投資,平平地自制被動收入,當學習另類投資。

香港agent買的(公司名:英花,信託),你有搵過資料,應該知邊間,全部睇相,香港簽約,香港電匯,或入錢香港公司戶口。根據agent講,是不能輕易加租,因租約是自動續約的,但也有固定期租約,要加租,要跟租客商議的,當然租客也會考慮其他因素,是否接受加租。

買樓除樓價外,大約預8-10 %作為買賣費用, 如果一買一賣,總共20%。

男爵府

回覆樓主:

香港agent售外國樓,是不受香港法例管的

如你沒有日本銀行戶口,應該水電也交不到,所以要代管公司。

不要以香港物價去衡量維修費的價錢,例如,電熱爐壞了,未必4-5千港幣

香港收租,有些代管公司是每月付給你,有些是每季的下一個月,月尾付給你。

好似5層以上,才有機會有lift,所以小戶數,管理費和維修其金就會貴d

男爵府

回覆樓主:

每年有機會要付物業稅,如有多個物業,要搵會計報稅,暫時未知報物業稅是否困難,因香港很簡單。

還有一個是源泉稅(or泉源稅) ,賣樓增值稅,你自己上網睇下資料

男爵府

回覆樓主:

買公寓,平時有以下費用:
管理費
維修基金
水費
固都稅
5 %代管物業費,正常你應該要代理管理物業,因你不在日本,不懂日文,沒有日本銀行戶口

買一戶建,平時有以下費用,但你要留意,一戶建就像一間獨位屋,即是所有維修費是你出的
固都稅
5 %代管物業費,正常你應該要代理管理物業,因你不在日本,不懂日文,沒有日本銀行戶口

男爵府

我買日本樓,是長線投資,不會短期炒賣,一定要有租客,要有保證人的租客。
一戶建,樓價大部份應該是包永久地權。

暫時收左6個月租,無乜問題。

首頁

尾頁

跳至