自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

如果公司用working day計……係咪唔抵?????
AL好少……10days, 人總會請假
(事假…病假.…etc)咁請假計working day咪好蝕??因@月不同working day
利申:份工office工……月薪

珍珠宮

回覆樓主:

緊係唔抵,搵過第二份

侯爵府

lingw. 發表於 21-10-29 22:50
緊係唔抵,搵過第二份

我同事(亦都係新)都甘講!

子爵府

朱古力包包 發表於 21-10-29 22:42
(事假…病假.…etc)咁請假 ...

SL係 no pay?

大宅

用working day 計,未即係平均日薪會高d,休息日屬無薪,咁囉。

抵唔抵就見仁見智啦,到離開公司、計AL 補水時,又會覺得日薪高d 係賺左。

切記計扣薪或計補水,計法要一致

侯爵府

Robinrobinrobin 發表於 21-10-29 22:53
SL係 no pay?

老細見工時無講!
但D人走得好快!

珍珠宮

andre_mama 發表於 21-10-29 22:53
用working day 計,未即係平均日薪會高d,休息日屬無薪,咁囉。

抵唔抵就見仁見智啦,到離開公司、計AL 補 ...

認同

大宅

朱古力包包 發表於 21-10-29 22:54
老細見工時無講!
但D人走得好快!

其實跟正勞工法嚟講,真係連續四日病假先有2/3 人工。唔夠四日的確係無薪。

另外,最標準計法,應該係 (年薪/ 全年working day日數)=平均日薪,所以唔應該每月日薪不同出現。

侯爵府

andre_mama 發表於 21-10-29 23:01
其實跟正勞工法嚟講,真係連續四日病假先有2/3 人工。唔夠四日的確係無薪。

另外,最標準計法,應該係 ( ...

thanks, 就係白痴到有同事話上個月同今個月請"假價錢唔同"!!
其實D公司為乜用working 計??

大宅

朱古力包包 發表於 21-10-29 23:13
thanks, 就係白痴到有同事話上個月同今個月請"假價錢唔同"!!
其實D公司為乜用working 計?? :b ...

自從有「休息日」有無薪呢個問題出現,就出現working days 計呢件事。

即係勞法入面一條「逢7放1」咁果1日有無薪呢?
又「5天工作」演繹,剩返2日有無薪呢?
有公司係會將「5天工作」演繹為「都係一星期一日休息日,只係將6天工作時數,壓縮5天完成」
其實同出一轍既問題同計法。

子爵府

2024年龍年勳章

可咁去分析:好多人聽落計 working days 來計日薪反應都不良好、但正如樓上有人回應,當你被扣 no pay 是咁計,第時有 earned leave 在離職時未放哂咁要折現比你時也咁計,相對也多些、條數無分別。

事實上此做法就會令同事不會輕易請假,因為成本會高左。試想、若以曆日去計,咁A 職員星期一至五都請無薪假跟住星期一返一日、再即走 (假定不用通知期咁計)咁即係佢只返一日工會得到3 天薪金,這就是因為計曆日,星期六日就會是有薪,咁對公司來說也不公平,事實上好多人好 ‘專業‘ 識咁樣返工的。若是大公司資源多,財力大、當然可以乜都唔計較,但對中小企就唔係咁講了。

newuser    發表於 21-11-2 07:12

侯爵府

andre_mama 發表於 21-10-29 23:19
自從有「休息日」有無薪呢個問題出現,就出現working days 計呢件事。

即係勞法入面一條「逢7放1」咁果1 ...

labour ordiance講做滿1週有rest day(Sun).……咁其實計working day long term係咪唔抵??

子爵府

朱古力包包 發表於 21-10-29 22:54
老細見工時無講!
但D人走得好快!

要睇下 contract 問下 HR
不過我以前剛出黎做野其實真係有幾多VL就用幾多,唔會無神神SL或者no.pay
所以佢計 working day 對我影響不大

但d人走得快總有原因

子爵府

2024年龍年勳章

朱古力包包 發表於 21-10-29 23:34
labour ordiance講做滿1週有rest day(Sun).……咁其實計working day long term係咪唔抵??
...

對返工就想住成日請假既人咪會咁想囉,基本上你若成個月返足工,點計都係出足一個月糧比你、8月31 天仲要無乜紅日你收一萬、2 月 28 日再隨時多個農曆年 3 日紅日,你返足又係收一萬,咁你會唔會想公司覺得請員工在 2 月上班,但實際返得十幾日工會‘好蝕’ 呢?

大宅

月薪就唔應該計working days

侯爵府

彥彥媽咪 發表於 21-10-29 23:28

可咁去分析:好多人聽落計 working days 來計日薪反應都 ...

但間公司1年得10日AL, 太少……根本無其他假(婚……事……喪假,etc)如荔working days,其實好大wok
D同事話無medical

侯爵府

Robinrobinrobin 發表於 21-10-29 23:36
要睇下 contract 問下 HR
不過我以前剛出黎做野其實真係有幾多VL就用幾多,唔會無神神SL或者no.pay
所以佢 ...

VL?
係!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

朱古力包包 發表於 21-10-30 11:52
但間公司1年得10日AL, 太少……根本無其他假(婚……事……喪假,etc)如荔working days,其實好大wok ...

1. 如一年十日假,就預一年放十日,其他extra的,就算你肯扣糧,公司都未必會想批
2. 我公司有casual leave, 可扣糧攞假,用working day計錢,有同事請過之後呻晒笨,話如果請足30日, 份糧要倒貼!我覺得其實呢個都係公司不鼓勵員工用casual leave嘅絕招
3. 連medical都無….

做住先,繼續搵

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我地公司lay off同事時, 未用的AL都係用working days去計番錢比佢地... 所以當請no pay leave都係咁計, 我覺得OK... 至於10日annual leave係少左D, 不過依家疫情去唔到旅行就影響唔大...

侯爵府

lojo11 發表於 21-10-30 12:35
我地公司lay off同事時, 未用的AL都係用working days去計番錢比佢地... 所以當請no pay leave都係咁計, 我 ...

個point係有AL係for 自己……唔係@人like旅行……但個boss成日chur D同事(咁chur法)壓力大會引致生病……medical又無(見工嗰陣問boss佢又隱惡揚善!!!)

首頁

尾頁

跳至