3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問大家小朋友有冇做過顎骨矯正,有冇好牙醫介紹(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)‍♀️
剛在中環看了一個矯齒牙醫,囡囡現時9 歲半過左黃金期,現在才發現牙齒生長吾好,牙齒有出現生斜,上顎因為太窄而令到上顎的牙齒生長亂也有倒吸牙!看完醫生之後建議剝左隻打斜左隻牙,但要半麻醉,開刀手術,有點擔心這個手術風險,並且牙醫說由剝牙、矯顎骨和矯齒全數要12 萬,實在太貴了⋯⋯所以看大家小朋友有冇這類經驗介紹給我(emoji)(emoji)

大宅

睇多一至兩個牙醫,比較意見。睇專科,如到要治療,睇多一兩個,比較下穩陣些

複式洋房

anaannie 發表於 21-11-8 22:01
睇多一至兩個牙醫,比較意見。睇專科,如到要治療,睇多一兩個,比較下穩陣些
...

都想看多一個,但唔知有哪個醫生費查詢沒有太貴,因為已經花了$4000 做scan , 連consultation, 如果係佢度做便扣翻$2500!
我怕又要再做scan 之後又要比多次$

大宅

有攞片走?如有片,攞去其他醫療度比佢睇

大宅

一定要睇多一兩個

大宅

bigminnie 發表於 21-11-8 20:53
請問大家小朋友有冇做過顎骨矯正,有冇好牙醫介紹(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)‍♀️
剛在中環看了一個矯 ...

如果小朋友嚴重,佢會叫你排菲臘,你可以帶片出去問下意見,我小朋友又是在中環看了一個牙醫,又是說過了黃金期,但去睇邱醫生就話唔嚴重箍牙2年就可以

複式洋房

anaannie 發表於 21-11-9 11:06
有攞片走?如有片,攞去其他醫療度比佢睇

可以攞走,但問過有啲醫生又有其他收費又或者要用佢哋啲片,又要再比一次(emoji)

複式洋房

chanling1017 發表於 21-11-13 03:57
如果小朋友嚴重,佢會叫你排菲臘,你可以帶片出去問下意見,我小朋友又是在中環看了一個牙醫,又是說過了 ...

看過菲臘牙科唔收症(emoji)

大宅

怕就怕斷錯症!影響小朋友一世(emoji)

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

9歲半就錯過黃金時間?我小朋友10歲幾先開始矯正,佢有哨牙加都係上顎比較窄,下面牙齒都唔齊,我小朋友哨牙都幾嚴重,但睇醫生照左X光,醫生建議做肌能矯齒,每日帶牙套10小時果種令佢上顎縮返入去,而家都仲未開始後半部分,醫生說前面上下4隻牙先上箍拉返齊啲牙齒先,上顎就加擴大器,佢啲牙就分2部分搞,第一部分就先矯正顎骨,第二部分就全上箍箍牙囉,咁矯齒醫生無講係咪錯過左黃金時間都照可矯正顎骨,我小朋友矯齒醫生係屯門

複式洋房

回覆樓主:

想問整左幾多錢?我小朋友矯正顎骨,上顎擴張(第一部份),收5萬,唔知合唔合理?!

複式洋房

九歲仍未青春期,骨頭仍未硬晒,沒理由錯過黃金期。我小朋友都係倒及牙,小二第一次矯正上顎。小四帶固定器。小五第二次矯正上顎。

大宅

睇多個醫生拎 second opinion

男爵府

我個仔就嚟都要去中環睇矯正,佢有倒及牙,兩只門牙生歪左,佢上次洗牙時醫生轉介睇矯正,俾報價單見矯正醫生要800費用,x光另計。

我自己都有睇開同一間診所,但唔同牙醫,補過門牙同埋兩只崩咗的牙,唔計檢查費,同x光,只係補門牙就3xxx一隻,崩咗一小角果兩只犬齒,佢就順手補埋無額外收錢。 我以前箍完牙都補過門牙,但之前個牙醫補得唔靚。仲甩咗。 後尾兜兜轉轉先搵到宜家呢個牙醫。

我個仔同我一樣又係咬合不正,磨磨下d牙又係會蝕左

複式洋房

babyboy2013 發表於 21-12-2 11:36
我個仔就嚟都要去中環睇矯正,佢有倒及牙,兩只門牙生歪左,佢上次洗牙時醫生轉介睇矯正,俾報價單見矯正 ...

請問你看哪個牙醫?

複式洋房

wai0824 發表於 21-11-21 02:31
9歲半就錯過黃金時間?我小朋友10歲幾先開始矯正,佢有哨牙加都係上顎比較窄,下面牙齒都唔齊,我小朋友哨牙 ...

倒及同哨牙唔一樣,倒及7-9歲係上頜的黃金治療期。

男爵府

9歲半就錯過黃金時間?我小朋友10歲幾先開始矯正,佢有哨牙加都係上顎比較窄,下面牙齒都唔齊,我小朋友哨牙 ...

你好,請問你屯門睇邊個牙醫?費用幾多?唔該晒

男爵府

請問可以pm個醫生嗎

子爵府

你小朋友係骨哨定牙哨?

首頁

尾頁

跳至