自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

loved 發表於 21-11-13 12:30
但係我今朝睇新聞,好似係袁話青少年打復10000得60個有 心肌炎,比例好少,照打無問題,又話咩3-16歲打大脾 ...

10000個60個,比例超高喎!

水晶宮

ddkaka 發表於 21-11-13 11:14
聽個kol講,香港青少年打咗複必泰患心肌炎係美國嘅5倍,都奇怪點會差嗰遠,原來啲數據唔太準確
...

所以美國成日以己度人去屈中國!根本美國就係邪惡軸心

子爵府

emilylam 發表於 21-11-13 11:15

昨日新聞袁教授講,大約話會轉打過剩嘅科興 又 ...

到時佢唔打咪又有大堆人 衝出嚟 話呢樣又話嗰樣 ,而家打咩針 都咁多人衝出嚟 表達意見。 根本就係針對個人 無論佢做乜講乜 喺某啲人心中都係錯

珍珠宮

bobomia 發表於 21-11-13 22:49

每10萬人有18.52人患心肌炎,而打第二針後每10萬人有37.32人患心肌炎

【明報專訊】新冠疫苗臨牀事件評估專家委員會成員、香港大學藥理及藥劑學系教授黃志基表示,本港12至17歲男子接種BioNTech(復必泰)後,跟進14日數據顯示,每10萬人有18.52人患心肌炎,而打第二針後每10萬人有37.32人患心肌炎,較美國高5倍,上月政府要求將青少年接種指引改為只打一針,初步顯示心肌炎個案有減少,但他認為若青少年要到海外高風險地區,仍應打兩針。

珍珠宮

2024年龍年勳章

admiral2525 發表於 21-11-13 11:11
袁講嘢自相矛盾,佢一面話只看抗體,而復抗體又咁高,咁老尾點解要打第三針,佢做乜又要跟打第三針。又話 ...

我覺得香港班磚家好癈!

成日前言不對後語

珍珠宮

2023年兔年勳章

okgoodla 發表於 21-11-13 13:01
無錯, 呢啲就係鐵一般嘅事實! 講到伏必泰幾勁都無用!

水晶宮

回覆樓主:

睇唔起傳媒嘅卑劣手法,凡是講bnt負面嘅嘢就會寫內地與德國研發嘅復必泰,如果係講bnt好嘅嘢就會寫美國與德國研發嘅復必泰! 留意呢樣嘢好耐,連游水失蹤或死亡嘅,標題都要寫: 曾經接種科興嘅男子在大海游水失蹤....

珍珠宮

2018復活節勳章

emilylam 發表於 21-11-14 01:26
睇唔起傳媒嘅卑劣手法,凡是講bnt負面嘅嘢就會寫內地與德國研發嘅復必泰,如果係講bnt好嘅嘢就會寫美國與德 ...

今時今日,佢地似係新聞作者多過記者,毫不專業,只會亂寫。佢地所作所為,令人鄙視。沒有了毒果後,方向報寫新冠肺炎報導嘅作者,就是其中的表表者。

男爵府

bobomia 發表於 21-11-13 22:49

最重要係比美國多5倍
究竟係美國研究唔準確,定係香港磚家無認真研究呢

當知道呢個後遺症只提議打一劑,但係卻遲遲不批科興

有人居心叵測

珍珠宮

西藥同疫苗一向好多黑暗同利益輸送關係
自己條命,自己負責

珍珠宮

geminialing 發表於 21-11-14 08:53
最重要係比美國多5倍

其實可能係香港青少年體質同美國青少年體質有分別??

12-16歳青少年心臟還末完全生長,12,13的疫苗劑量竟然又同大人一樣,居然可以打2針,呢啲磚家不是事先要考慮,英國爆得咁勁,都保留對青少年打針,之後英國亦只是打一針,其實西方應該有數據,少咁多出事,人哋都好嚴謹,香港疫情又唔嚴重,市民又比較自律,居然搵青少年就白老鼠??

子爵府

bbc2018 發表於 21-11-14 11:00
其實可能係香港青少年體質同美國青少年體質有分別??

12-16歳青少年心臟還末完全生長,12,13的疫苗劑 ...

其實決定香港要青少年打復必泰嘅醫學“專家”有冇仔女,有冇孫?佢哋啲仔女啲孫,年紀小過18歲嘅有冇接種復必泰?

香港政府建議全港青少年打復必泰嘅醫學專家,做呢個決定權時,D專家究竟有幾多人?10個、20個定30個?
昨日話打兩針先有效,今日話一針都可以,又係邊幾個、幾多個醫學專家嘅決定?
所謂醫學專家有冇存在決定錯誤? 如果有錯誤,係咪講完就算?醫院嘅數據係幾多?呢啲野其實要公開俾市民查閱。

科興點解遲遲唔俾18歲以下嘅青少年打? 國內同澳門都可以打好耐啦,所謂青少年嘅數據肯定多過原先開打復必泰之時,政府話科興冇申請,咁政府唔識主動啲同科興協商?

珍珠宮

geminialing 發表於 21-11-14 08:53
最重要係比美國多5倍

外地100萬人之中60宗心肌炎,香港多5倍

伯爵府

回覆樓主:

其實比青少年打的針. 劑量至少應比成人劑量減半才比較安全.

子爵府

czl115 發表於 21-11-13 10:54
第三針|袁國勇:考慮轉打科興‎ 因餘貨多‎ 想為香港做多啲
https://www.hk01.com/article/699598?utm_ ...

袁國勇想為香港做好,就收聲當幫忙
睇番佢2020年6月,佢預計香港有140萬人會感染

首頁

尾頁

跳至