樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

今晚開窗發現窗鉸鬆脫不穩,我只是正常力度開窗,發現後已立即聯絡業主及管理處,業主即時話唔關業主事
管理處上來只用膠紙幫手貼住
聽日再處理

因為我未試過呢個情況,已問agent,
佢回覆: 如果掉落時發生意外業主有機會有法律責任,我建議搵師傅上去檢查及維修,如果係窗本身壽命到,會由業主負責維修

但業主堅持唔相信同叫我寫個報告俾佢,講返發生經過詳情

跪求有經驗的JM俾啲意見,萬分應激(emoji)(emoji)(emoji)

禁止訪問

牛年勳章

別墅

happylife28 發表於 21-11-15 02:09
我係業主, 呢啲情況我會負責, 除非知道係租客整爛 (例如用隻窗借力, 或掛好重嘢等等)。
不過如果佢企硬唔整 ...

多謝你嘅回覆
管理處啱啱打來話正常係業主責任,同埋業主之前冇驗過窗,我哋先租左3-4個月
不嬲一直開冷氣,係琴日天氣凍左就打開窗
打開左邊都冇事,一打開右邊就脫落咁
嚇死我
我係正常力度開的
呢個業主唔係香港人,第一次係香港租樓俾人住
成日話咩都唔識,咩都唔關佢事
玻璃燈罩太舊鬆脫,唔關佢事
星盤漏水唔關佢事,唔關佢事
叫佢開張收據都話唔識,冇比過我哋
佢唔整我哋都要整,搞到成晚都瞓唔到
唔好意思,太激動,純呻下
感謝(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

禁止訪問

牛年勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

happylife28 發表於 21-11-15 02:09
我係業主, 呢啲情況我會負責, 除非知道係租客整爛 (例如用隻窗借力, 或掛好重嘢等等)。
不過如果佢企硬唔整 ...
相信都係有限錢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

20150618bb 發表於 21-11-15 12:14
相信都係有限錢
各付一半

禁止訪問

牛年勳章

珊瑚宮

happylife28 發表於 21-11-15 12:21
吓? 呢啲日久失修, 冇可能要租客畀啦!
租樓時大至都睇下,免日後出問題,有部份人士用野真係好粗獷

禁止訪問

牛年勳章

珊瑚宮

happylife28 發表於 21-11-15 12:28
樓主講左佢只係第一次開隻窗, 個業主仲要到衣家都未驗窗, 冇乜可能關個租客事!
...

男爵府

回覆樓主:

第一,呢個窗不要再開。

第二,同業主講,即刻安排合資格人士維修,否則屋宇署介入,就$5000-8000, 但你預左要揾定地方搬。

再比壓力比管理處,保障其他住客安全,佢地會處理

另一方法,書面寫信去屋宇署投訴,但有機會全橦大廈驗窗,冇謂攪噤大。

男爵府

回覆樓主:

不開收租收據,犯法嫁

其他事項,我會見招拆招,除非好平租,否則業主有業主責任

別墅

fooksquare 發表於 21-11-16 23:38
第一,呢個窗不要再開。

第二,同業主講,即刻安排合資格人士維修,否則屋宇署介入,就$5000-8000, 但你預 ...

星期一叫咗管理處打俾個業主,叫佢一定要跟進
話如果隻窗跌左落街,要負刑事責任
管理處話2015,2016年大廈做過強制驗窗,話正常5年做一次, 所以係2021要再做
佢話如果我報警嘅,咁屋宇處好大機會要成橦驗
佢叫我唔好搞大件事
業主全屋都冇驗過窗
呢個業主大陸人,覺得我呃佢咁,我同agent同佢講,佢唔信,管理處同佢講,佢都半信半疑
管理處介紹咗個師傅,個業主叫我自己聯絡師傅上去整,佢話自己唔識廣東話,唔識處理
師傅檢查左話係螺絲老化,業主又唔信,我叫佢自己問師傅,我都費事再同佢Deal
師傅只係換左2個窗鉸,冇驗其他窗,所以我都唔敢開其他窗啦
真係好勞氣又唔係平租

別墅

YD0804 發表於 21-11-17 08:04
星期一叫咗管理處打俾個業主,叫佢一定要跟進
話如果隻窗跌左落街,要負刑事責任
管理處話2015,2016年大 ...

師傅換窗鉸只係收左$600,要我俾咗先,業主仲諗緊俾唔俾返我
真係想喊,呢個唔係錢嘅問題,$600我俾得起
我蠢咗,我當晚應該報警備案

別墅

fooksquare 發表於 21-11-16 23:40
不開收租收據,犯法嫁

其他事項,我會見招拆招,除非好平租,否則業主有業主責任

佢一直話自己好忙,咩都唔識,已經同佢講簡單去文具店買本租收據,佢又話唔識,冇時間
不過我點都要佢開返呢啲收據,保障自己

別墅

happylife28 發表於 21-11-15 11:29
咁叫管理處 "教育" 下佢, 可能佢唔係孤寒, 只係唔識自己有咩責任! 你可以叫 agent 同佢講, agent 唔係收左 ...

個業主係真心孤寒同被害忘想症,成日覺得我係呃佢
同埋佢哋冇呢方面知識,更加唔想學,唔想知咁
個agent 話簽完約之後,我哋只可以俾下意見,唔會幫到咩手,真係收完錢就完事架啦

男爵府

YD0804 發表於 21-11-17 08:10
師傅換窗鉸只係收左$600,要我俾咗先,業主仲諗緊俾唔俾返我
真係想喊,呢個唔係錢嘅問題,$600我俾得起
...

我會通知佢直接在下個月租金扣,不會問佢可不可以。

男爵府

YD0804 發表於 21-11-17 08:13
佢一直話自己好忙,咩都唔識,已經同佢講簡單去文具店買本租收據,佢又話唔識,冇時間
不過我點都要佢開返 ...

叫佢自己睇

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap7!zh-Hant-HK

別墅

fooksquare 發表於 21-11-17 09:08
我會通知佢直接在下個月租金扣,不會問佢可不可以。

係呀,我依家通知佢會係下個月租金扣
俾埋收據佢

呢個業主最癲係叫我寫個詳細incident report俾佢,解釋點解會發生,用咩架度, 我點樣follow up, 管理處做左啲咩,講左啲咩等等
我冇理過佢

希望件事告一段落,好多謝大家俾意見同幫忙

男爵府

YD0804 發表於 21-11-17 09:18
係呀,我依家通知佢會係下個月租金扣
俾埋收據佢

你太好人,我只話正常使用,發現有問題,其他資料,叫佢自己上黎睇,租客不包寫報告。

業主冇驗窗,令租客不能確認窗既安全性,無法正常使用單位,應該已違反租約條款,可.....解約,或業主要全屋驗窗。不過,我住夠12個月就即搬。

祝你之後一切順利

首頁

尾頁

跳至