自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

Ononluk 發表於 21-11-15 11:08
睇你點睇啦,一窮二白嘅人無得輸,移民洗廁所都無所謂嘅話,其實唔難喎。
相反有啲中產有事業無身家,移民 ...

認同,我都覺得中產有d唔上唔落。特別係3x歲考完牌事業開始上岸但未儲得多,未夠退休,呢班人走就最唔抵。
不過都識朋友係賣左hk 2層樓,諗住過去買樓收租打風流工。佢話到我仔女大d番小學我就明,唔知呢,我而家覺得佢咁係好唔抵。

大宅

我識好多中產反而冇走!有錢更加唔洗走!走嘅多數以為自己係中產…

happylife28    發表於 21-11-16 04:23
myfaye    發表於 21-11-15 13:46

珍珠宮

sheepsheepvo 發表於 21-11-15 12:25
認同,我都覺得中產有d唔上唔落。特別係3x歲考完牌事業開始上岸但未儲得多,未夠退休,呢班人走就最唔抵。 ...

急住走多數係政治原因,識人銀行戶口都取消埋。非政治其實唔急。慢慢搵份好工,好地區住,搵間好嘅學校比小朋友。香港唔差,低稅,有保險私家醫療好,怕谷咪去國際,真正中產實負擔到。不過啲人驚國際都有佢哋驚嘅嘢,覺得香港無論如何都係留不得先急住走姐。身邊大把有護照外國有屋冇走,完全唔急,長假期先返去度下假探親,共通點大把錢,而且都幾中意香港。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔肯融入,自視過高,放不下身段,不能屈不能伸嘅,拎住幾多錢移民都冇用。

whitebunny    發表於 21-11-15 12:46

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆樓主:

我覺得中產先難,移民去外國又唔知人地承唔承認牌照同份CV,去到搵唔返管理層工作可能要去做藍領,反而基層係香港同外國都一樣做藍領工作但去到有大屋住,富豪就有錢邊度生活都得

伯爵府

sheepsheepvo 發表於 21-11-15 12:25
認同,我都覺得中產有d唔上唔落。特別係3x歲考完牌事業開始上岸但未儲得多,未夠退休,呢班人走就最唔抵。 ...
賣樓移民係最舒服。香港層樓就算5-600呎都隨時1000萬。賣左層樓1000萬用番3-400萬左右已經係外國買到大屋,住大左手頭仲多左6-700萬,可以打風流工退休。兩層樓更加唔駛講

子爵府

我正正識人係咁:

原本做開管理層但失業在香港搵唔返,
與其在香港做基層, 不如帶住幾百萬去外國做基層住大屋。

我覺得係俾佢一個機遇, 但是..........佢太貪心/孝順/天真, 帶埋父母, 夾埋姊妹一家, 總共1X人, 一齊住一間豆閏咁細的英國排屋, 即係一間間痴住果D屋仔, 一家三口住都會嫌細, 佢係我識咁多個BNO去英國, 最令人夢想幻滅的例子

大宅

FTR603 發表於 21-11-15 11:06
專業人士又有錢一定容易d

批都容易, 我估

大宅

Mm233 發表於 21-11-15 12:53
賣樓移民係最舒服。香港層樓就算5-600呎都隨時1000萬。賣左層樓1000萬用番3-400萬左右已經係外國買到大屋, ...

Nil

男爵府

siumoon729 發表於 21-11-15 10:40
身邊都有好多中產家庭搞緊移民,佢地本身係香港已經係專業人士,或者有自己公司,預算有返咁上下,咁去到外 ...

唔一定,可能揾唔返自己專業。相反基層更容易搵工,例如清潔工,電工等等

伯爵府

lovebb2 發表於 21-11-15 12:56
(手頭仲多左6-700萬). 7 million hk dollars is not a great amount and surely not sufficient for reti ...
Please read carefully

大宅

身邊都有好多中產家庭搞緊移民,佢地本身係香港已經係專業人士,或者有自己公司,預算有返咁上下,咁去到外 ...

係咪中產都好,最緊要移民前做足準備,去當地視察,住一排睇下適唔適合自己,了解清楚當地消費支出同環境

珍珠宮

回覆樓主:

知道有教會幫教徒移民英國,幫佢哋租屋,轉介搬運公司等,嗰邊有識得嘅人都定D,教徒本身係專業人士。

水晶宮

whitebunny 發表於 21-11-15 12:55
我正正識人係咁:

原本做開管理層但失業在香港搵唔返,

都幾欣賞佢哋帶埋父母家人去,不過幾百萬養咁多人又唔多夠,買間大D的屋都用左大半,大人要一齊去搵工

別墅

我想問下,我老公係香港都有自己既生意,打算移民去加拿大,亦都打算係當地再搞生意,但係咪要即刻離開香港?同埋萬一喺當地搞生意失敗左又會唔會取消永久居留權?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

lovebb2 發表於 21-11-15 12:56
(手頭仲多左6-700萬). 7 million hk dollars is not a great amount and surely not sufficient for reti ...

但 走左的人成日話果邊超市好平,咁可以一年365日日日3餐都食超市平價高質食品。聽講睇醫生做手術檢查又免費,700萬2個人都唔夠退休嗎?

象牙宮

回覆樓主:

睇幾多錢同去邊度生活啦!搵工繼續有收入先係大問題!華人外國搵工,唔係當地出世長大,唔容易架

伯爵府

七百萬夠唔夠退休都好睇乎幾多歲退休, 如果50歲話有七百萬退休, 我覺得一個人都唔夠

別墅

藥煲 發表於 21-11-15 13:02
我想問下,我老公係香港都有自己既生意,打算移民去加拿大,亦都打算係當地再搞生意,但係咪要即刻離開香 ...

佢而家有個加拿大創業移民計劃,唔駛全程留係加拿大,創業成唔成功都唔會影響永久居留身份,我都有搵左顧問幫手搞好哂所有文件手續咁,真係煩少好多野,可以繼續專心係香港搵錢等拎永久居留權

首頁
12345...9

尾頁

跳至