自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

啱啱生完第二胎,我依然係嗰個性格容易緊張和偏執,拍拖6年,結婚第7個年頭,坐月呢個月入面,大家好多争執,但c6對我態度同講話語氣強硬了許多,坐月都冇關心過我,仲話同已無可能一條心,但佢話為左小朋友,夾手夾腳養大佢,唔離婚,但又同時設定一啲規矩,例如日後我過娘家只準帶一個小朋友去,我同佢甘多年,佢今時今日先話頂我唔順,我應該點算好,呢幾日搵佢坐低傾談,佢講話都好激動,佢覺得我地感情已經冇得返轉頭,只有責任養大兩個小朋友就算,坐呢個月,我因為佢自己喊左好多次,我應該點做好?我唔知道第時同一個唔愛自己嘅人生活係點?小朋友可以點樣好好成長。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

真係好難比意見
首要照顧好自己身體
先檢視内心
可吾可以咁就一世
有冇經濟能力,住屋問題
工作有冇人幫你湊
全部都吾係問題的話
好多野係可以考慮放生大家
突然變成咁
係咪識左第二個
定大家態度同相處方式真係有問題
或者參加輔導班
一人行出一步

大宅

回覆樓主:

我覺得而家咩都唔好諗,養好身子先。
亦都唔需要而家急於同先生傾 畀啲時間大家冷靜下 再慢慢 溝通

la_source    發表於 21-11-17 09:59

珍珠宮

咁你知道你性格係有機會導致你哋關係變差嘅,有冇嘗試自己放低身段去改變吓?就算真係啱啱生完,唔一定要另一半對自己呵護備至先係最啱的,尊重係雙向的,你有冇都對你另一半同樣呵護備至?

如果你自問係100分老婆,你老公都要挑剔你,咁就冇辦法了。我覺得佢話共同撫養/冇感情/返唔到轉頭,呢啲說話都係反應出對你嘅失望。至於點解佢會咁講,真係得你哋兩個至明白。

旁觀者好難俾到度身訂造嘅意見俾你。因為始終你哋先係當事人。如果你無法改變自己,佢亦無改變自己睇法,可以預見將來關係會愈嚟愈差。

侯爵府

jarjarjar 發表於 21-11-17 07:36
啱啱生完第二胎,我依然係嗰個性格容易緊張和偏執,拍拖6年,結婚第7個年頭,坐月呢個月入面,大家好多争執 ...
正所謂0叫人叫雞,莫叫人分妻。先比一d空間大家,和找社工傾下,經濟ok 可以找marriage counseling,比個機會大家和小朋友

男爵府

YY1101 發表於 21-11-17 07:47
真係好難比意見
首要照顧好自己身體
先檢視内心

我已經問佢,為左大家,為咗小朋友,不如去見婚姻輔導,佢話佢唔需要,因為佢已經諗好日後點樣同我相處,只係我將就唔到父妻間,其中一方已經唔愛你嘅嗰種生活方式。。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

jarjarjar 發表於 21-11-17 08:01
我已經問佢,為左大家,為咗小朋友,不如去見婚姻輔導,佢話佢唔需要,因為佢已經諗好日後點樣同我相處, ...

你平日好過份?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你自己坐好月先,生完情緒都未穩定,唔好有咩重大決定先!
坐好月,二公婆搵個婚輔,睇吓有冇改善!

公爵府

我已經問佢,為左大家,為咗小朋友,不如去見婚姻輔導,佢話佢唔需要,因為佢已經諗好日後點樣同我相處, ...

佢有第二個
直覺

199707100304    發表於 21-11-17 13:44
loveching047    發表於 21-11-17 12:51

男爵府

緊張偏執會唔會導致你成日發炆憎甚至發脾氣,你算唔算係好經常鬧佢或者哦佢,我一位女性朋友好多嘢睇唔順眼,終日ee哦哦,成日發脾氣鬧人,但佢自己覺得冇問題,其實周圍嘅人會覺得好煩厭的,另外會唔會有產後抑鬱自己唔覺,自問用旁人角度睇自己會有時真係比較難相處,試吓改一改先再同佢傾

伯爵府

想生BB熱投

啱啱生完第二胎,我依然係嗰個性格容易緊張和偏執,拍拖6年,結婚第7個年頭,坐月呢個月入面,大家好多争執 ...

坐月喊老左眼會盲。佢咁講,即係為第時出去食女鋪路?婚唔會離,但照出去玩?anyway, 佢話要夾手夾腳湊大小朋友,即係佢都有要利用你嘅地方?咁你放低啲小朋友,回娘家又好、出去住下又好,放手留兩個細俾佢自己搞啦!佢就明你點解咁緊張,湊兩個,點都會似癲婆架啦!啱啱生完仲咁對你,好鬼人渣⋯⋯ 你唔好客氣,出去住,俾自己抖下。小朋友最多咪共同撫養,話者佢養,你探視囉!我知咁講好難做得出,但你要放手架,走出困局!唔係佢癲佢發爛就一定你錯晒,洗乜買佢怕?係一齊咁耐,宜家先話接受唔到你係緊張大師,咁勁俾佢自己搞吖麻,睇唔唔緊嘅搞唔搞得掂囉。
I am Agent P

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

…我依然係嗰個性格容易緊張和偏執,拍拖6年,結婚第7個年頭,…

如果頭尾13年你都係咁,佢唔肯去婚輔,你自己都應該去,改變下自己先,至少俾對方見你肯改變先!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我覺得暫時唔好諗呢個問題住。
其實好多夫妻一有小朋友都勁多磨擦。
女人呢,一有小朋友就緊張,加上生產前後心情都受影響。
男人呢,天生就怕煩,又突然責任重大,情緒一樣不穩定。
過三兩年再看看,說不定就找到相處方法,這時間也作不得準。
我生完個女頭兩2年,也是天天吵,都唔知嘈乜。現在個女4歲,也就穩定多了,起碼沒點吵,兩個人不吵㗎,也就萬事好商量,以前不順眼,現在也順眼多了。

小菜豆    發表於 21-11-17 09:54

侯爵府

回覆樓主:

樓主,坐好個月,身體要緊,依個男人係咪同你一世你唔知,但身體係跟你一世!無好嘅身體點應付未來嘅挑戰。

我認同其他JM所講,佢可能有第二啲誘惑,佢明顯係將來會自己出去溝女,但唔會同你離婚。

大宅

咁樣好易產後抑鬱喎,大家互相體諒下,過咗個階段就好好多,等小朋友再大啲時間多啲再去拍下拖搵返二人世界時間,件事就唔同咗,又唔使下下都講分開,大家都努力去作出改變下囉。啱生完係會睇咩都唔順眼,無故喊,家人要多支持,理解,過咗就好,正常返

水晶宮

好坦白講,
預左老公好快有第2個,
都係可能走離婚呢條路.

公爵府

如果你c6唔照顧家庭,就唔會承諾仍然和你一齊夾手夾腳照顧小朋友。呢幾年嘅婚姻生活,你係咪俾咗佢好多壓力?男人都有情緒㗎,都有壓力爆煲嘅一日。你而家唔好唸咁多,什麼你c6可能有外遇,你千萬不要胡思亂想,專心坐月,養好身子要緊。

公爵府

講到咁好似已經完全唔愛你!
如果只係性格不合生活易生矛盾,唔需要講到咁絕,會唔會出面有第二個?

大宅

回覆樓主:

坐好月先 自己身體緊要 其他容後再談
如要離婚幾時都得 依家坐月最緊要呀

子爵府

佢激動緊就順住佢意先,小朋友仲細,易有磨擦,等到大D,好大機會好轉,只要仲一齊住,慢慢搵出原因,解決

加油,唔好喊咁多,好好坐月

首頁
12345...11

尾頁

跳至