3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔而家4歲半,2歲半既時候,開始教佢用大人筷子,
不過唔成功,聽人地講,買左學習筷子俾佢,用得好好
但系而家俾大人筷子佢,佢都系唔識用,用拳頭揸
請問點先可以教到佢?

大宅

有學習用筷子

男爵府

chichichi 發表於 21-11-17 17:22
有學習用筷子

就系有用緊,佢用到學習筷子
但系有一日出去食飯,唔記得帶,
俾大人筷子佢,佢就用拳頭,仲要夾到成枱都系
我奶奶話系因為我俾佢用學習筷子,
攪到佢而家唔識用普通筷子
豬隊友就話佢細細個都系咁,到好大個先識用
不過..... 我覺得其實都系時候要佢學下
但系呢幾餐,要佢用普通筷子,夾左好耐,
佢又無耐性,食到少少,之後就寧願唔食

大宅

jessica~pong 發表於 21-11-17 17:34
俾大人筷子佢,佢就用拳頭,仲要夾到成枱都 ...
咁細個,未識用大人筷子ga,慢慢黎,循序漸進啦

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 jessica~pong 的帖子

4歲半仲好細,唔洗咁急。我小朋友初期都用學習筷子,剛6歲時一次巧合下和同齡同學吃飯,之後就用了普通筷子,整個過程我地都冇任何不愉快,亦唔洗教。

男爵府

Liuvyn 發表於 21-11-17 23:41
回覆 jessica~pong 的帖子

4歲半仲好細,唔洗咁急。我小朋友初期都用學習筷子,剛6歲時一次巧合下和同齡同 ...

唔知系咪小肌肉唔叻,我發現佢寫字都系差啲

別墅

jessica~pong 發表於 21-11-17 17:34
俾大人筷子佢,佢就用拳頭,仲要夾到成枱都 ...

四歲半係可以用普通筷子..開始既時候,一餐飯入面應該一半用筷子..一半用匙…因為揸得耐會攰係好正常..呢個過渡期要半年吧…

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我啲仔女K3左右學識,冇用過學習筷子。

首頁

尾頁

跳至