自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

我老公係佛系教法,由個仔喺街亂跑亂撞整親人都唔會話個仔一句,我仔對住爸爸最開心,因為可以一齊打機、砌高達,而我喺仔心目中喺衰人、魔鬼,因為我會同佢溫書,佢做錯事我會出聲閙佢。
今日,我仔又話我教佢做功課係魔鬼,我好認真同佢講我唔再湊你啦,叫佢同爸爸講請工人姐姐照顧你啦,幫你搵補習班教你做功課,我以後唔會再同你溫習,考試我都唔會理你

子爵府

好媽媽勳章

我仔嘅性格係唔閙得、唔話得,平時教佢做功課只係話比佢知做錯咗喎佢已經開始不滿,我依家每日同佢相處好似火星撞地球,我之前同我老公講過幾次想出番去返工,但我老公反對,上星期比我聽到個仔對住爸爸講媽咪正一衰人,我已經好唔開心,到今日個仔當面咁樣話我係魔鬼,我諗係時候放手

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

仔幾歲?
我仔4歲,唔乖/曳既時候,我地有適當既體罰,
打手板,拎耳仔罰企,最嚴重就係藤條忟豬肉

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我會打佢一獲
所以我係衰人
有種小朋友,
要炳一獲先知死

珍珠宮

CathyChan1126 發表於 21-11-24 17:55
我會打佢一獲
所以我係衰人
有種小朋友,

好彩你唔係住呢度,打仔會被告虐兒。

opclk99    發表於 21-11-24 22:18

水晶宮

畀面勳章

goodsnooky 發表於 21-11-24 17:58
好彩你唔係住呢度,打仔會被告虐兒。

香港都會

珍珠宮

chole_bb 發表於 21-11-24 17:53
我仔嘅性格係唔閙得、唔話得,平時教佢做功課只係話比佢知做錯咗喎佢已經開始不滿,我依家每日同佢相處好似 ...

樓主有冇諗過外判,免傷和氣?

珍珠宮

回覆樓主:

真慘。我會返工,仔放學搵私補教or送補習社。可能咁佢先會知媽媽嘅好。仔同老公都唔buy你果套點解要做ftm?你老公又唔配合 。出去搵多個錢好過。回家再親子時間,齋食玩訓。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你小朋友幾大個?

子爵府

好媽媽勳章

PPgrace 發表於 21-11-24 17:53
仔幾歲?
我仔4歲,唔乖/曳既時候,我地有適當既體罰,
打手板,拎耳仔罰企,最嚴重就係藤條忟豬肉

八歲啦,小學三年級,我同佢老豆嘅教仔方法一個天、一個地,偏偏生咗個十級要面子嘅小朋友,真係唔識教

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

父母就是大婆同二奶嘅縮影! 一冧一惡! 一個風花雪月,一個柴米油鹽

子爵府

好媽媽勳章

CathyChan1126 發表於 21-11-24 17:55
我會打佢一獲
所以我係衰人
有種小朋友,

坦白講,細個曳嘅時候會打㗎,依家講道理多,講到我都煩

珍珠宮

chole_bb 發表於 21-11-24 17:53
我仔嘅性格係唔閙得、唔話得,平時教佢做功課只係話比佢知做錯咗喎佢已經開始不滿,我依家每日同佢相處好似 ...

你應該堅持己見,去返工俾個仔去補習班,你老公反對又冇本事教,我好唔明點解住香港嘅爸爸很多都淨係同個仔女玩,我係單親爸爸,一個教三個(雖然大仔學術方面唔使我理),都係咁啦!如果你老公想連補習費都慳番,你叫你老公自己教,睇佢想搞!

水晶宮

咩叫性格唔鬧得,唔話得?千祈唔好咁為佢開脫。

佢做錯,父母都唔出聲糾正佢。唔通等佢出大問題,等外人教訓佢?

圍爐取暖    發表於 21-11-25 00:37

水晶宮

你仔幾歲?當面鬧亞媽魔鬼,同亞爸話亞媽係衰人。佢係過晒底線,再唔教,遲d你仲頭赤。

水晶宮

畀面勳章

chole_bb 發表於 21-11-24 18:06
坦白講,細個曳嘅時候會打㗎,依家講道理多,講到我都煩

搵個好惡既補習,
唔洗自己勞氣
我見過真係有人試過
講完佢都唔會入耳
唯一方法比人教
不過行為問題真係要你自己教

子爵府

有時溫習功課可以外判,但外判的是工作,但會改善母子關係嗎?我個女面皮薄,吾話得,乖嘅時候好乖,但顛起上嚟真係想推佢出街,每次到佢冷靜時我會話比佢聽我的底線是什麼,你今次踩中什麼什麼等(例如我好憎人大聲叫,我女覺得邊個大聲就邊個啱),我同佢講佢只係叫,而吾係講野,我一隻字都聽唔到佢講乜!咁慢慢佢就好小心,尖叫前諗一諗!加上佢愈要面,當佢做得好時多鼓勵,慢慢我女而家都叫under control ,所以教仔女,真係無得外判,只能為著佢嘅將來,建立良好性格,待他們將來建立良好人際關係,家長你要加油,慢慢來吧!

子爵府

好媽媽勳章

goodsnooky 發表於 21-11-24 17:58
樓主有冇諗過外判,免傷和氣?

一直都有咁諗,講過幾次,我仔唔想去,我老公又想我自己教,因為我仔成績唔差,佢兩父子都覺得好地地做咩要去補習班
但係今晚我都要認真同佢哋傾下,每日咁樣搏鬥落去真係好攰

子爵府

回覆樓主:

要先調教爸爸, 如佢發火作用係你十倍, 事半功倍。唔好諗自己去返工等個仔知道冇我唔得, 少個人管佢仲歎。

珍珠宮

wtcys 發表於 21-11-24 18:18
要先調教爸爸, 如佢發火作用係你十倍, 事半功倍。唔好諗自己去返工等個仔知道冇我唔得, 少個人管佢仲歎。
...

同意係老公要教。 佢又要你跟佢嗰套喺屋企,但又你令你好難做, 有乜理由乜嘢難頂嘢都係你一個食曬,換返黎嘅仲要係被個仔唔鍾意

首頁
12345...6

尾頁

跳至