自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

spikenard 發表於 21-11-24 22:45
在下負責教功課,管教,我好嚴,好惡,我細路唔敢逆我,我話東就東,西就西,總知唔聽話就會辣着,駡到好金 ...

我同你嘅方法好相似。我都係惡人。

我仔為食,好鍾意我煮嘅嘢食,佢唔想食學校餐盒想我煮飯送飯比佢,雖然麻煩但我都會去送,佢好開心架!呢啲都係開心回憶!

子爵府

好媽媽勳章

ada_fung 發表於 21-11-24 18:38
聽到你個故事,我都覺得難過,呢D真係阿媽先會體會到 。

同你老公傾下,既然個仔會聽你老公話 ...

今晚我哋有坐低傾,最後不歡而散,我老公話個個小朋友都覺得亞媽係魔鬼㗎啦,有乜咁大件事佢話我有話下亞仔㗎,佢做唔到咋嘛。
同佛系老公傾完更加辛苦,佢完全get唔到個問題喺邊
你講得啱,我會放手跟亞仔啲功課,對於我哋嚟講可能係好事

子爵府

好媽媽勳章

sunkiss 發表於 21-11-24 18:39
始終覺得對住小朋友唔可以一面倒做衰人或者一面倒做好人。。真係要一邊同佢玩到好fd..但同時教嘅時候就應該 ...

我同佢平時好老友,一放學拖曬手,冇嘢事好sweet,但佢唔鐘意比人話佢做錯

侯爵府

moma1023 發表於 21-11-24 18:33
襯三年班仲細,搵一次測驗真係唔理佢,由得佢自己嚟,你得閒就入廚房整嘢食或者煲劇,等佢切切實實靠自己 ...

做得好好呀

子爵府

好媽媽勳章

charlieXD 發表於 21-11-24 18:45
你老公最大問題
邊有人對住仔女講媽咪壞話嫁
好似奶奶對住個孫講媽咪正一衰人咁

係我仔對爸爸講我係衰人但的確我老公係好縱個仔,所以個仔好愛爸爸

子爵府

好媽媽勳章

Jasmine-4711 發表於 21-11-24 18:47

告訴你老公,個仔叫你“正衰人”、“魔鬼”,

今晚傾完,我老公覺得個仔話我係魔鬼好小事,話個個小朋友都覺得媽媽係魔鬼㗎啦,個個嬲完咪又係要死死地氣教仔,我返工夠辛苦啦咪又係要做最後我地係嘈交收場

水晶宮

chole_bb 發表於 21-11-24 18:17
一直都有咁諗,講過幾次,我仔唔想去,我老公又想我自己教,因為我仔成績唔差,佢兩父子都覺得好地地做咩 ...

其實你老公要做你同個仔之間的 peace maker. 如果你老公唔出聲糾正你仔對你的負面感覺, 你仔只會對愈來愈唔聽你支笛。你要同你老公好好傾下。

子爵府

好媽媽勳章

Jandr 發表於 21-11-24 18:55
聽到仔講媽咪係衰人,魔鬼,你老公咩反應?有冇管教?如果你老公冇教仔尊重媽咪就好大問題,要教左個大人先 ...

佢話好多小朋友都係覺得媽媽係魔鬼喎,佢細個都係咁,佢話有同仔解釋唔好咁樣話媽咪,不過係個仔做唔到,最後我哋不歡而散,因為所有野佢覺得冇乜問題

男爵府

chole_bb 發表於 21-11-24 18:02
八歲啦,小學三年級,我同佢老豆嘅教仔方法一個天、一個地,偏偏生咗個十級要面子嘅小朋友,真係唔識教

...

我個仔同你個仔一樣, 首先佢地年紀係會覺得自己好掂, 所以唔鍾意俾人話, 其次係你嘅approach, 我個仔都唔鍾意我叫佢温習(因為係外國, 3th grade都係未有homework), 有時佢都會發大脾氣鬧我, 搞到我好傷心, 我老公就好叻同佢玩著咁做, 例如知道佢有咩興趣就盡量將D題目套落佢喜歡嘅嘢, 佢覺得好funny 就會拿拿聲咁做, 我冇daddy 咁有創意, 但我會比獎勵佢, 例如乖乖地完成一個星期練習就俾佢揀份小禮物, 佢學校想鼓勵學生每日reading, 每個月完成target月尾都俾佢地redeem 一個細pizza 作獎勵, 獎勵永遠都俾打鬧work, 而且8,9歲都係細, 有D細路性格係比較強唔會俾大人搓圓咁扁, 打鬧只會令情況更差亦唔適用係呢類小朋友身上. By the way, 佢做錯記住唔好鬧亦唔好直斥其錯處, 試下問下佢係唔係肯定呢個係正確答案等佢自己諗, 如果佢緊持自己啱就留俾老師改, 咁會避免你同佢直接衡突, 亦可以訓練佢獨立思考.

子爵府

好媽媽勳章

goodsnooky 發表於 21-11-24 19:36
同意,但睇情況佢老公無得教!

你好叻完全正確

子爵府

好媽媽勳章

chanpo18 發表於 21-11-24 19:43
要同你老公嘅睇法一致, 個仔同老公講你係魔鬼嘅時候, 如果老公冇糾正你個仔,咁我就覺得可以帶小朋友去補 ...

我老公有解釋比仔知係唔啱,但同時佢覺得小事一樁,根本唔需要上心,唔明我做乜咁嬲

子爵府

好媽媽勳章

Jane1983 發表於 21-11-24 21:15
回覆 Mm233 的帖子

樓主要教好老公先,真係跣佢,比個咁既丑角佢做。

跣佢唔到㗎,我老公係一個冇要求嘅人,而且佢一直喺個仔心目中係好爸爸,我老公曾經都試過有顛咗咁鬧仔,但完全冇影響,個仔亦冇放喺心

子爵府

好媽媽勳章

daijuju 發表於 21-11-24 22:08
即係你老公都認同你教仔方法?咁你可以試下同你老公溝通下叫佢同你企同一陣線,唔好再縱個仔。如你老公肯 ...

冇話認唔認同,但佢唔會出聲亦唔會插手
佢亦唔認為自己係縱緊個仔,佢形容佢同仔嘅相處方式係互相尊重

子爵府

好媽媽勳章

daijuju 發表於 21-11-24 22:30
其實佢話你魔鬼你老公應該即場鬧爆佢,等佢知道唔可以唔尊重阿媽。事後爸爸同你再分別同佢傾下。
...

我老公有解釋唔啱但冇鬧,因為佢覺得好小事

子爵府

好媽媽勳章

ChaBean 發表於 21-11-24 22:30
唔好以為外判俾人補你會變返好人,因為係呀媽要佢補,呀媽搵個人返去折磨佢,一樣憎你
你c6同我c6差唔多, ...

我又冇諗到我放手要佢去補習變咗我又係衰人
我老公對於我點同仔溫書佢冇理,佢心態係你自己攞嚟辛苦咋,又唔關我事

子爵府

好媽媽勳章

rebeccalin 發表於 21-11-24 22:33
樓主,你并不寂寞。我都教仔教到想 。之前將功課外判,發現佢原來根本冇聼老師講,補習時間用來發白 ...

你仲慘喎我大女上咗中學就自己搞掂啦,你仔仔之前係搵私補?

子爵府

好媽媽勳章

happyhealthy 發表於 21-11-24 22:40
我情況同樓主差不多,雖然仔無話我衰人,但又係一指出佢錯處就發脾氣,我今日剛爆佢一鑊,話我以後唔教佢, ...

係,傷心到不得了,每日曬咁多心機教佢竟然得到咁嘅回報

子爵府

好媽媽勳章

baby_jkk 發表於 21-11-24 22:44
我仔都自尊心都妳強死唔認錯嗰隻,佢都唔鍾意我話佢唔啱,咁我轉另一個方法講,咁我讚咗佢好嘅嘢先,之後再 ...

今日傾完爸爸仲幫個仔解圍,最後唔啱嗰個係我,嘈交收場

珊瑚宮

2024年龍年勳章

chole_bb 發表於 21-11-24 18:02
八歲啦,小學三年級,我同佢老豆嘅教仔方法一個天、一個地,偏偏生咗個十級要面子嘅小朋友,真係唔識教

...

咁就真係返工,丟佢去補習社好過,唔洗咁勞氣

子爵府

好媽媽勳章

spikenard 發表於 21-11-24 22:45
在下負責教功課,管教,我好嚴,好惡,我細路唔敢逆我,我話東就東,西就西,總知唔聽話就會辣着,駡到好金 ...

我都惡,不過冇你咁嚴
我哋多數親子活動都係一家人一齊去,我要試吓你個方法先自己帶對仔女去玩

首頁

尾頁

跳至