自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

檸檬茶葉 發表於 21-11-24 23:10
我個仔又係8歲三年級,同你仔一樣,見到佢啲行為又忍唔住話佢,一話佢又話我鬧佢,話我無啦啦鬧佢 ...

最攞命係都未閙,就算提佢個字寫錯佢都話我閙佢喎

子爵府

好媽媽勳章

BaolawBB 發表於 21-11-24 23:12
回覆 chole_bb 的帖子

你今日好認真同佢講唔再湊你啦,咁你就由聽日開始唔再插手直到佢考埋試,襯佢仲係小 ...

我暫時唔好再插手佢學業上嘅野,由佢哋兩仔爺自己搞掂佢,我灰心到要休息下先

珍珠宮

chole_bb 發表於 21-11-25 00:23
最攞命係都未閙,就算提佢個字寫錯佢都話我閙佢喎

提咩丫,留比老師啦。我仔都係小三,功課我唔check,欠交由佢,老師會話佢寫手冊,錯老師會改要佢改正。溫習外判,臨尾我先同佢溫下。你同你老公做唔到一致咪唔好教,你老公又唔buy你,一味縱個仔,咩都係你唔啱。搵工賺錢買花戴好過啦。話阿媽魔鬼都話冇問題,睇下呢度啲jm講就知極有問題啦,比個帖你老公睇下。最擔心個仔8歲已經咁驚第時變本加厲,唔聽人講嘢,咁自我中心,你老公幾時先醒覺。你仔持住爸爸幫佢更加肆無忌憚,唔放阿媽在眼內。仲覺得冇問題。

公爵府

牛年勳章

chole_bb 發表於 21-11-25 00:09
你仲慘喎我大女上咗中學就自己搞掂啦,你仔仔之前係搵私補?

係呀,之前私補,唸住外判唔理佢,點知升中後第一次數學差到我血壓高左幾日。佢有同我道歉話自己冇俾心機讀書,話以後會努力,咁呢排我工作唔算繁忙,見佢態度又良好唸住自己睇返佢D功課啦。派卷嗰日我日頭要做嘢,叫佢自己英文唔識就查字典做住先,點知佢全部Google影相翻譯來改,數學係完全亂做的,嗰晚我幚佢改正到差唔多淩晨一點先改完。而且我覺得補習社的老師就算私補效果都好似麻麻地,所以索性自己跟返仲好。點知佢乖左幾日,就連數學書英文書都唔帶返屋企,嫐到我真係想鏟佢上天花板

子爵府

好媽媽勳章

daijuju 發表於 21-11-25 00:33
提咩丫,留比老師啦。我仔都係小三,功課我唔check,欠交由佢,老師會話佢寫手冊,錯老師會改要佢改正。溫 ...

係呀,我會放手,今晚同老公傾完我更加覺得自己所以野咁上心係自己一廂情願,我老公覺得佢冇問題,有問題嘅係我,我都冇野好講

子爵府

好媽媽勳章

rebeccalin 發表於 21-11-25 00:36
係呀,之前私補,唸住外判唔理佢,點知升中後第一次數學差到我血壓高左幾日。佢有同我道歉話自己冇俾心機 ...

戥你難過,最慘青春期又要就住嚟鬧,可唔可以搵上門私補,會唔會專心啲?我女小學時成績好好,上到中學就普普通通,但我見佢都有努力溫書,所以都冇乜同佢講成績,只可以佢有心情時候同佢傾下點樣可以做好啲囉

男爵府

chole_bb 發表於 21-11-24 23:48
我老公有解釋比仔知係唔啱,但同時佢覺得小事一樁,根本唔需要上心,唔明我做乜咁嬲
...

我個仔發脾氣都會鬧我bad mom, 有時仲會話I want another mom or better mom,所以都幾hurt ga, 我同老公投訴佢都唔覺好大件事, 但佢講左一句說話我覺得好啱, 佢話個仔得8歲但你唔係, 佢控制唔到自己情緒, 但你可以, 所以我唔應該同個仔計較.
咁我個仔發完脾氣都知自己衰會同我講sorry, 有時佢求我買嘢俾佢, 我會整鬼佢話你不如叫new mom買啦! 佢會話 no new mom, only you, you are my best mom.
佢地仲細有時可能表達得唔太好, 你可以引導下佢如果唔高興可以點舒發自己情绪而唔係講難聽說話.

子爵府

好媽媽勳章

bettylovingbb 發表於 21-11-25 03:26
我個仔發脾氣都會鬧我bad mom, 有時仲會話I want another mom or better mom,所以都幾hurt ga, 我同老公投 ...

咁今日我同仔講唔再理佢,佢有話唔好之後入咗房唔敢出嚟,之後佢食完lunch拿拿聲自己做功課,佢知道今次我真係嬲所以一直唔敢同我講野。如果我老公好似你老公咁識做中間人去解決件事,就唔會去到今日咁嘅情況,過多一排,等件事冷靜落嚟,我會同仔仔再傾下
我大女仲細嘅時候都好似你仔仔話要換過一個新媽咪,但我知大女講嘅時候係意氣用事,到上年亞女有寫感謝咭比我感激我一直幫助佢學業上成長令佢可以入到心儀中學,嗰一刻我開心到坐喺廚房偷偷地喊咗出嚟(我女怕醜,喺我煮緊飯嘅時候比張咭我)

男爵府

chole_bb 發表於 21-11-25 03:51
咁今日我同仔講唔再理佢,佢有話唔好之後入咗房唔敢出嚟,之後佢食完lunch拿拿聲自己做功課,佢知道今次我 ...

我見到你個msg我都好感動, 將來你個仔都會同囡囡一樣感謝你, 我地做媽咪一定要堅持落去, 大家都加油啊!

珍珠宮

bettylovingbb 發表於 21-11-25 04:25
我見到你個msg我都好感動, 將來你個仔都會同囡囡一樣感謝你, 我地做媽咪一定要堅持落去, 大家都加油啊!
...

樓主和你一定要堅持,我祝福你們兩個,我相信終有一天,你哋個仔會明白媽媽用心良苦。

男爵府

goodsnooky 發表於 21-11-25 05:03
樓主和你一定要堅持,我祝福你們兩個,我相信終有一天,你哋個仔會明白媽媽用心良苦。
...

Thank you

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

chole_bb 發表於 21-11-25 00:16
今日傾完爸爸仲幫個仔解圍,最後唔啱嗰個係我,嘈交收場

唔好氣餒!繼續努力!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

chole_bb 發表於 21-11-25 00:16
今日傾完爸爸仲幫個仔解圍,最後唔啱嗰個係我,嘈交收場

教導小朋友,最怕遇上豬隊友,我C6以前同你老公一樣 唔教不特止,仲同我唱反調,我哋為了教小朋友不知嘈佐幾多場交,我一直不斷同佢傾下小朋友情況,應該如何處理,好彩依家佢醒悟過來,我教女的時候,佢會入房關上門,不理我地起碼我煩少一樣先

珍珠宮

KWBN 發表於 21-11-25 07:16
教導小朋友,最怕遇上豬隊友,我C6以前同你老公一樣 唔教不特止,仲同我唱反調,我哋為了教小朋友不知嘈佐 ...

你成功了,恭喜你。一個家庭如果教孩子有不同意見,會令孩子感到無所適從。有時好似樓主嘅小朋友,會利用其中一個家長偏幫,去打擊另一個家長想達到嘅目標。

公爵府

牛年勳章

chole_bb 發表於 21-11-25 01:58
戥你難過,最慘青春期又要就住嚟鬧,可唔可以搵上門私補,會唔會專心啲?我女小學時成績好好,上到中學就 ...

上門私補其實一樣的,我冇時間全天候睇住佢,而且仲有細女係屋企搞搞震,補習社反而單獨一間房幫佢補,環境仲清靜D。其實佢如果係有心讀書,邊度都讀到,最大問題係佢自己冇心機讀。考試成績差就同我講求學不是求分數,我話如果你有求過學,我就唔理你的分數,問題係你自己有求過學嗎?求打機就肯定有囉

男爵府

goodsnooky 發表於 21-11-24 18:06
你應該堅持己見,去返工俾個仔去補習班,你老公反對又冇本事教,我好唔明點解住香港嘅爸爸很多都淨係同個 ...

有啲連陪仔女玩都唔會,完全唔理,畀咗家用就以為自己大哂

珍珠宮

wendy333 發表於 21-11-25 07:24
有啲連陪仔女玩都唔會,完全唔理,畀咗家用就以為自己大哂

嘩,咁都得!我絶對唔會咁做,就算我教細仔辛苦,我都會堅持下去!

水晶宮

洗咩咁勞氣。不識教咪外判補習社。平心靜氣坐低同個仔談。如果係我個仔,我會問佢,你係咪冇興趣讀書?如果係早啲出聲,中三之後俾佢佢啲職業學校嗰度讀書,學一門手藝啊。唔需要同佢勞氣,激親自己。仲有佢冇心向學就直情補習都慳返。自己留返嗰啲錢攞嚟生活好過。你早啲俾佢知道個現實好過啦。至於個豬豬隊友老公咪鬼事理佢啦,咪由佢囉。佢唔教仔咪你都唔好去教。

水晶宮

回覆 chole_bb 的帖子

你老公錯晒。邊有個個細路都覺得亞媽係魔鬼?
好多心理學文章都講過,成功人士個個背景唔同,但所有,係所有serial killers都有一個共通點,就係憎恨母親。

珍珠宮

chole_bb 發表於 21-11-24 18:17
一直都有咁諗,講過幾次,我仔唔想去,我老公又想我自己教,因為我仔成績唔差,佢兩父子都覺得好地地做咩 ...

你要搞好母子關係先和避免正面衝突的次數。主要做引導角色,小三最緊要建立良好學習態度和教佢方法

小三默書已經可以教佢錄音自己默和改。

功課佢可以自己做,錯咗,老師會叫佢改,唔識改,你話可以問你,佢要面,唔想再改,就會問你,是你個仔搵你教,不是你找他錯處,考試溫習時,出題或影印錯的地方給他做。做完,佢可以自己對

儘量培養佢閲讀中、英課外書,增強佢呢2科能力,不需外補,佢唔想,但語文能力高,長遠一定見效,考試期間,只需做下卷當熱身同熟悉下題型。平時閲讀為主,自己要改變下下理成績的習慣。

建立好讀書習慣,到高小你就可以越嚟越輕鬆,佢亦可以保持學習興趣和主動性、自主性,到中學亦會越來越好!

改變自己思維,不用再捉錯處,著重提升佢能力,引導佢,效果更加好!
其實你已經有私補,一星期一次,你可以配合私補導師,或有需要一星期二次。

跟到以上,你仔成績可以中上,大家又不用勞氣,去到高小,佢越讀越有自信,有驚喜效果呢!

最緊要改變自己心態,不要睇最後幾分!相信佢能力!

記緊關係最緊要!!!

因應性格施教!!!

首頁

尾頁

跳至