自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

戥樓主慘…… 個仔激氣,個老公仲激氣

我覺得首要教育一下嘅係你老公,有咩理由唔同老婆同一陣線, 就算佢表面做好人,暗地裏都要幫你先得㗎!

我都支持你完全放手學業, 趁仲有時間, 等佢哋自己搞一大輪先, 將來佢哋求你幫返手嘅時候,就同佢哋 (包括老公) 約法三章

另外,我都覺得你需要同個仔傾下想點同你相處, 聽你咁講你仔仔可能對你某一啲做法或說話感覺比較反感,咁你同佢 約法三章嘅時候,好好傾清楚佢想媽媽點樣表白同糾正嘅佢錯誤!

我想問下你老公係咪唔緊張學業?

男爵府

Jane1983 發表於 21-11-24 18:07
咩叫性格唔鬧得,唔話得?千祈唔好咁為佢開脫。

佢做錯,父母都唔出聲糾正佢。唔通等佢出大問題,等外人教 ...

我同意你呢個講法!係人都唔鍾意俾人鬧,但我堅持如果做錯唔鬧嘅話,將來點出嚟社會做事!我同個仔講,錯就要認,打就要企定!咁當然我係唔會打佢,但一定要認錯!

水晶宮

回覆 circle212 的帖子

係呀,我都係咁同我女講。你做得好,無人會話你。但你做得唔好,人地提點你就話人鬧你,然而將個focus放晒落人地話你,你好不滿果度,咁你點進步?

大宅

chole_bb 發表於 21-11-24 18:02
八歲啦,小學三年級,我同佢老豆嘅教仔方法一個天、一個地,偏偏生咗個十級要面子嘅小朋友,真係唔識教

...

功課請補習老師教,呢d錢唔慳得

子爵府

BK Milk勳章

chole_bb 發表於 21-11-24 23:23
今晚我哋有坐低傾,最後不歡而散,我老公話個個小朋友都覺得亞媽係魔鬼㗎啦,有乜咁大件事佢話我 ...

大家輪流做魔鬼,好過你一個人做吧!

男爵府

遇同路人,教仔湊仔真心攰,返工好,至少見少d

男爵府

Jane1983 發表於 21-11-25 08:44

係呀,我都係咁同我女講。你做得好,無人會話你。但你做得唔好,人地提點你就話人 ...

可惜佢地唔會明!都正常既,我都會做左人亞媽先明

水晶宮

講得多,佢一路長大有自己經歷,慢慢會有體會。

子爵府

虎到金來勳章

先要同你C6傾, 大家教小朋友既方向要一致, 下次教仔可以叫你C6在場, 等佢知道爸爸唔係靠山, 大家都只係講道理。

首頁

尾頁

跳至