家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

別墅

wongsailam2020 發表於 21-11-30 10:52
樓主, 如果有人叫你買高息股, 請謹慎考慮

1) 股票價格可升可跌, 並可能受到受到國家不穩定的政策影響
同意。

子爵府

wongsailam2020 發表於 21-11-30 10:52

1) 股票價格可升可跌, 並可能受到受到國家不穩定的政策影響

認同。股票會蝕的,老人家真係接受唔到。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我用100萬計過,政府年金頭11年不論生死都係喺自己錢入邊攞錢,係零利息,其後如未死的話先開始有得賺。如果將錢買完年金夠資格攞到長生津都可考慮,但我有政府長糧食,就完全無着數。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

生果金計唔計埋買左果d保險既現金價值?

禁止訪問

子爵府

謝謝提醒
亦謝謝各位意見!

我想說,我非長者,夠年齡退休既係我家人,不是我.

高息股不作考慮,儲蓄保不作考慮.
與家人傾過,年金未必係最終考慮,因本金被綁無得走,雖有所謂的105%,很似保險,只係每月比番D錢你...真係OK?無其他選擇?

禁止訪問

伯爵府

ko3go 發表於 21-11-29 08:55
有100萬儲蓄
已達退休年齡了
每月平均生活費5000

買佑baba

複式洋房

ko3go 發表於 21-12-3 19:55
謝謝提醒
亦謝謝各位意見!

針無兩頭利,又要隨時拎得返,又要夠派生活費,仲要保本。一樣產品應該就滿足唔到你,你可以分散落唔同產品到,形成一個退休組合,互補不足。

子爵府

花都城 發表於 21-12-4 07:57
針無兩頭利,又要隨時拎得返,又要夠派生活費,仲要保本。一樣產品應該就滿足唔到你,你可以分散落唔同產 ...

分散投資係可以,只係要諗點分散法

男爵府

畀面勳章

MissMaMa 發表於 21-11-29 22:58

如果樓主買香港年金,男人和女人有不同計算。假設係男士 ...

係咪死左就冇本金?

珍珠宮

andy.ma 發表於 21-12-6 17:22
係咪死左就冇本金?

唔太明白你想問乜, 你嘅意思係咪如果突然過身,會不會本金蝕咗?唔會,保單受益人可以拎返本金105 % 的餘額。

男爵府

畀面勳章

MissMaMa 發表於 21-12-6 22:47
唔太明白你想問乜, 你嘅意思係咪如果突然過身,會不會本金蝕咗?唔會,保單受益人可以拎返本金105 % 的 ...

明白.

子爵府

雖然咁係不負社會責任, 但條數咁計:

當你可搵到抗通脹的回報, 60歲退休活到85歲,

每月平均=100萬/25年/12月=$3333一個月(假設每月金額依通脹上調)

一個月3000千蚊, 似乎快快洗晒佢攞綜援/長生津着數D。

大宅

回覆 qpalzm 的帖子

攞左綜援係好似無左長生金。

大宅

wongsailam2020 發表於 21-11-29 17:59
買左年金的錢唔駛報,但買左年金每月收到的錢要報,不過收入肯定唔會過攞長生津的上限,唔會影響申請長生 ...

係在政府那間年金先不用報

禁止訪問

大宅

回覆 wongsailam2020 的帖子

年金計劃的處理方法

• 長者投放在年金計劃的「投保保費金額」(一筆過或分期支付)及在計劃下獲得的年金(一般每月收取)會否包括在長者生活津貼的經濟審查範圍內?
    年金計劃下發放的年金會被計算為長者生活津貼(包括高額和普通長者生活津貼)下的每月入息,但一筆過或分期支付的「投保保費金額」則不會被納入長者生活津貼資產計算,除非受惠人退出年金計劃或部份退保,有關的退保金額(如有的話)才會被計算為該長者的資產。

• 參加年金計劃的長者可否申領普通長者生活津貼∕高額長者生活津貼?
    長者是否參加年金計劃屬個人決定。長者參加年金計劃後,有關入息及資產的計算安排,可參考問答48。

舉個例子,一位65歲的單身男性長者每月的唯一收入為2,500元退休金,並有資產(按長者生活津貼的資產定義)60萬元。如他選擇將其中的50萬元投放在年金計劃,可在年金計劃下每月獲取約2,900元固定年金(註)。由於他在參加年金計劃後只有10萬元資產(投放在年金計劃的50萬元保費不計算為資產)及每月入息約5,400元(即每月退休金2,500元 + 每月年金約2,900元),因此他符合高額長者生活津貼的資產和入息規定(即單身人士資產總值不超過159,000元和每月入息不超過10,330元)。如該長者同時符合其他申請資格(如居港規定等),他便合資格領取高額長者生活津貼(現時每月3,815元)。

(註):年金回報為參考香港年金有限公司香港年金計劃的估算數字。

首頁

尾頁

跳至