懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

見佢好似老得好辛苦 成塊面仔都紅晒 佢食奶粉既 唔知係米甘有便秘 有咩方法可以幫佢易d pupu 我已經有餐之間比水佢飲架la

男爵府

有無試過同佢肚仔按摩下呀?

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

複式洋房

幾耐疴一次?疴屎時有冇喊?
d大便係硬ge?

大宅

會唔會係隻奶粉同佢唔夾? 宜家飲緊邊隻奶粉呀?

2個就夠晒數...

別墅

我囝囝都有呢個問題, 之前食能恩(大便冇問題), 由6Jun開始轉食雪印, 8Jun有多大便, 9Jun有少許約1茶匙, 但到現在都未有, 佢有屁放, 但冇得疴, 點算呀?

大宅

我個仔出世時食雪印,成三、四日先有便便,仲要有時得一粒仔,硬嘅。而家轉食咗森永兩個禮拜,日日或隔日有便便,軟身。

原帖由 yancw 於 09-6-11 10:12 發表
我囝囝都有呢個問題, 之前食能恩(大便冇問題), 由6Jun開始轉食雪印, 8Jun有多大便, 9Jun有少許約1茶匙, 但到現在都未有, 佢有屁放, 但冇得疴, 點算呀?

別墅

亞囝今日有便便, 但又係1茶匙, 有人話食雪印的便便係軟身, 唔通呢隻奶粉唔岩我的BB, 都唔知繼續食還是轉返食能恩?

大宅

原帖由 yancw 於 09-6-11 18:22 發表
亞囝今日有便便, 但又係1茶匙, 有人話食雪印的便便係軟身, 唔通呢隻奶粉唔岩我的BB, 都唔知繼續食還是轉返食能恩?

成日幫BB轉奶粉對BB唔好ga... 你有冇每餐之間比佢飲多d水?
2個就夠晒數...

別墅

原帖由 siusiupig 於 09-6-11 19:51 發表

成日幫BB轉奶粉對BB唔好ga... 你有冇每餐之間比佢飲多d水?

我有餐與餐之間比佢飲水, 可能唔夠多.

大宅

原帖由 yancw 於 09-6-12 12:02 發表

我有餐與餐之間比佢飲水, 可能唔夠多.

其實日本奶粉好似本身都有加乳果糖既, 如果餐同餐之間再比d 水佢飲就好少會有便秘既情況出現, 所以可能真係呢種奶粉唔夾你BB啦....
2個就夠晒數...

複式洋房

我個仔都有咁嘅情況,成係自己喺度「吾」,攪到成塊面都紅晒,一日都有幾次軟身的屎屎,但唔肯飲水。

佢開頭食「卡洛塔妮」羊奶粉,但由於我個仔出世時得6磅較輕,到1個月回健康院打第2支肝炎針時才得7.5磅,我見增長太少,所以呢幾時開始轉「明治」奶粉。

請問點樣按肚仔?我有時會幫佢踩單車,會放吓屁。

子爵府

好媽媽勳章

我bb都係咁痾便便時好似好辛苦咁塊面紅晒,有時仲痾到喊,唔知係咪成日同佢轉奶粉既關係呢?一個月轉左4次奶粉

大宅

1個月轉4次奶粉對BB唔係咁好喎! 因為有可能BB會有敏感, 腸胃好難適應, 便秘的情況發生架!

其實點解要轉4次咁多呀? 原本食緊果隻奶粉有咩唔好呀?

原帖由 sukili1981 於 09-6-13 16:38 發表
我bb都係咁痾便便時好似好辛苦咁塊面紅晒,有時仲痾到喊,唔知係咪成日同佢轉奶粉既關係呢?一個月轉左4次奶粉
2個就夠晒數...

複式洋房

原帖由 sukili1981 於 09-6-13 16:38 發表

你要比d時間bb 適應隻奶粉ga... 成日同佢轉的話, 佢唔適應當然會便秘, 所以你揀定一隻奶粉之後就唔好轉喇, 除非佢對果隻奶粉有敏感, 想佢便便去得舒服d的話就有每餐奶之間比多d水佢飲

別墅

你可以試下俾米水佢飲...又可以用棉花棒(cover by vaseline)幫佢捅下, 我bb最初4日都冇便便, 捅完之後就有....

依家日日飲米水 (佢好鍾意飲), 日日(最多兩)有便便

首頁

尾頁

跳至