自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友小二
我要番工, 跟功課加温書好趕,
今個月就係樓下揾左間補習比佢,
上功課輔導班 4-6pm 一對八
而家學校放一點,所以係屋企做左部份功課先去補習社,
諗住可教哂佢做功課加温書

琴日第一日去補習,由於學校假期,所以前一日已做哂功課,去補習社係對功課加温書
今日第二日去補習社,
七點係公司收到補習老師whatsapp我話小朋友仲有一樣功課未做,而家都七點所以放佢走,
當時我諗得一樣姐,番到去教佢做la, 番到屋企睇佢手冊原來有七樣功課,當中已經做左五份先落去補習社,我果陣呆左,今日佢七點先走,即係補習社三個鍾,點解都做唔哂果兩份功課….
咁我叫小朋友攞功課我睇下對下…
哇 份英文十條錯八條,
我問小朋友:你係補社做咩嫁?
佢話做功課,冇人教嫁,我比左老師睇嫁

我好有疑惑
補習班係唔會教人做功課?
睇小朋友功課係睇佢有冇做,唔係睇佢岩唔岩?
我好耐冇去過補習社,係咪我誤解左補習社功用?
因為一對八所以咁質素?

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

好明顯你間野唔多掂,做一份小二功課都做三個鐘仲要錯

水晶宮

回覆樓主:

你個d似托管班,純粹俾個地方你做功課,托管到夠鐘

我女有同學都去呢d,都係做唔齊功課,考試唔合格

子爵府

Kinkylaw 發表於 21-12-2 21:42
小朋友小二

補習社一对六/八位, 根本沒有太多時間去理會/教導學生.

如果你家中有人可以睇住小朋友, 可能找位導師(私補)上門, 比去補習社更好.

我朋友(媽媽要返工), 叫佢囡去補習社,, 起初都可以. 之後, 補習社太多人, 導師的質素越來越差, 最後她也只是找補習老師上門.

水晶宮

回覆樓主:

1對8,正常操作。呢種補習社就係託管咁,只係確保個細路坐喺度坐到放學,其他就睇小朋友造化喇。

大宅

回覆樓主:

我自己細個去嗰時返補習班係自己做功課,冇人教但可以問野。 做完就吹水多, 個導師齊齊吹水冇教書。

男爵府

小朋友小二

好多功課班係純粹搵人撳住/(emoji)住/陪住佢哋做功課,對完功課都未必全啱,有啲功課班為求生意穩定,會直接比答案小朋友,唔會解釋點做

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

兩個鐘
又唔係冇人接送
咁不如請上門私補
十題錯八題
菲傭可能叻過個導師

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

一對6-8, 預左唔夠時間逐個對功課,求其改. 回家仲要double check, 米搞啦.

一對3-4好些

珍珠宮

回覆樓主:

請私補上門好啲,個別科5**或者有經驗全職上門私補 $150-$200/hr 都有交易,屋企又可以set cam睇下情況。功課班其實唔平又唔知咩環境。同埋小二,佢做到比佢自己做,錯等學校老師改,等佢改正印象深刻啲。一星期頂多2-3日搵人睇下+溫習都夠。

公爵府

要搵一間好同適合既補習社唔易,而且又有分托管班,功課班,專科班,全科班,操卷班等等,頭兩個班你要預做晒功課就夠,要溫習或學野,唔好倚賴呢兩個班

你補緊果間,導師唔得,功課又對錯,建議拿拿聲搵過第二間
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

男爵府

我以前細個嗰陣啲補習班,老師有答案對功課,錯左會叫我地改,會幫手溫默書考試,做曬功課就要做補習社啲練習,未做曬功課就要留堂做曬先走得,啲老師好惡仲會用鐵間尺打手板。而家啲補習社不及以前

大宅

有揾過私人
但屋企細加仲有個歲幾小朋友
嘈住哥哥令佢分心
所以先想揾出面

都知要換第二間
有冇屯門區補習介紹
近建生村果邊

伯爵府

我都搵緊補習,家中低層樓下公園仔好噪~
老公話出面補習座真係要試,我未敢試~
大仔高小,我都唔知點幫佢~
有間1:4,唔知得唔得~
最怕發呆等放學~

珍珠宮

畀面勳章

你間補習社又系差咗啲
我仔以前間補習社系會做晒功課,有時間會溫默書,但對成績沒幫助,所以放棄

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

收幾錢?我覺得服務質素同價錢係成正比嘅。

伯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

講真,呢啲托管功課班,我覺得小朋友好易學壞!

侯爵府

1對8,我唔會去。個d真係托管only.
我女都有去功課班1對3,但我唔會要求補習社對功課,我既做法係叫小朋友去做功課,有唔明可以即刻問老師。但唔需要幫佢對有冇做錯。
我女都係小二。

男爵府

回覆樓主:

我以前做1:3(1小時),專授英語。都好難兼顧。因為平均每人得15分鐘,嘥氣
而家做1:1。重點拔尖補底。個人化服務,完全兩回事。

珍珠宮

小朋友小二

你遇到間黑店

首頁

尾頁

跳至