夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我之前一直都工時長工作忙,所以在家時間都比較少,老公一直都好顧家,亦係好爸爸,湊得兩個女好好,我地感情都一直好好~
最近因為疫情,工作量大減,多左時間在家,想趁有時間同老公二人世界去下街,佢每一次都要計劃埋小朋友,一係就話下次先,要湊女,我地每星期都有family day,而且我覺得有時可以叫姐姐或家人幫手睇住,但老公好似唔捨得任何一分一秒咁,我現在都只約朋友算,唔想約我老公然後又失望~
其實我明白要珍惜小朋友嘅童年,但我唔認同要珍惜到無左自己嘅社交同時間...

子爵府

回覆 做個靚太 的帖子

你哋初初結咗婚時都係咁?

或者咁講,你以前因為太忙,無咩投放時間係屋企,你老公顧晒,佢已經習慣咗無咗自己的時間同交友空間。大家坐低傾吓,睇吓可唔可以改變到

男爵府

牛年勳章

做個靚太 發表於 21-12-6 17:31
我之前一直都工時長工作忙,所以在家時間都比較少,老公一直都好顧家,亦係好爸爸,湊得兩個女好好,我地感 ...

小朋友找長老睇住先,你們去拍下拖睇場戲,食個飯。

珍珠宮

HOPEFORBB 發表於 21-12-6 17:48
回覆 做個靚太 的帖子

你哋初初結咗婚時都係咁?

唔係,未有小朋友前,我地經常有好多節目同活動,有左小朋友之後,就經常一家人外遊~
雖然我工時長,但我每晚都會在家,我老公就通常會係夜晚,約朋友宵夜,平時有時間佢會中意健身同做運動~
我同佢一向都無咩秘密,所以我都有直接反映過,佢話佢唔係,有時會主動同我講去街,但多數都臨時會話,如果咁樣去街就無人湊女,一係下次先,再唔係就係陪我落街食個飯就算....總之就係令我失望,我都唔知係咪我不設實際,唔係一個顧家嘅媽媽~

珍珠宮

Chloe199401 發表於 21-12-6 17:56
小朋友找長老睇住先,你們去拍下拖睇場戲,食個飯。

我都係咁諗,但佢好似唔想lo。。。

男爵府

牛年勳章

我之前一直都工時長工作忙,所以在家時間都比較少,老公一直都好顧家,亦係好爸爸,湊得兩個女好好,我地感 ...

我老公都係咁,一係佢自己帶仔去玩。
一係三人遊。
當初我都唔習慣。
長老重會主動話幫我哋睇小朋友,
叫我哋去拍下拖。

伯爵府

回覆樓主:

你正常
男人好多都生仔女後覺得唔洗拍拖
佢地唔知女人係要人氹下
好多夫妻就係咁冷淡落黎
而個男人仲會覺得個女人莫名其妙

侯爵府

難得個老公咁有責任感,咁都有意見?

侯爵府

佢已經習慣左無與你單獨相處既世界,小心。

子爵府

夫婦感情需要維繫,先到丈夫傾下,點樣平衡親子同兩個人相處時間,我地做法係生日、相識紀念日、求婚紀念日、結婚紀念日、情人節都會選星期五或六晚上出去食下飯,偶然兩個人有野一齊要做,例如去做天灸,都會慢慢食完飯先返去,小朋友係好需要陪伴,但一個月出去一兩晚係無咩問題,只要提早同小朋友講聲就可以

珍珠宮

Chloe199401 發表於 21-12-6 18:31

我老公都係咁,一係佢自己帶仔去玩。

我老公就係果D,可以一個人湊住兩個小朋友周圍去逛嘅人~
佢仲同我講,可以約朋友去街,放心個女俾佢湊,係好放心嘅,但我係想老公陪我lo!

珍珠宮

sasatt 發表於 21-12-6 22:51
你正常
男人好多都生仔女後覺得唔洗拍拖
佢地唔知女人係要人氹下

其實佢都對我好好嘅,好似我琴日擺明就心情唔好,佢就會乜都唔駛我煩,仲問我係咪好攰,我都唔知佢係真係唔知,我為乜唔開心,定係扮唔知.....
我最唔開心,係佢叫我可以自己約朋友去,樣樣野都係朋友陪我,咁佢算係乜,同屋住?好朋友?保姆?
唉~可能又有人鬧我唔足啦…

珍珠宮

free2020 發表於 21-12-6 23:03
難得個老公咁有責任感,咁都有意見?

我都無話過佢無責任感..
所以咪問,咁係咪唔需要二人世界了....

珍珠宮

yantung2010 發表於 21-12-7 08:10
佢已經習慣左無與你單獨相處既世界,小心。

應該唔會呀~其實我地有時lunch time都會一齊食飯,都有獨處~
只不過見最近我有時間,就想同佢去下街,拍下拖,但係佢唔想放低個女俾人湊~

珍珠宮

CCHINGC 發表於 21-12-7 08:34
夫婦感情需要維繫,先到丈夫傾下,點樣平衡親子同兩個人相處時間,我地做法係生日、相識紀念日、求婚紀念日 ...

我就係覺得,難得有時間,可以一齊去下街,之前我地紀念日,老公都帶埋小朋友,係有次食飯期間,個女仲細坐唔定,成餐飯食到好狼狽,我又黑晒面,老公先話下次紀念日就唔帶小朋友啦~
其實我兩個小朋友都中意去婆婆度,因為有小朋友陪佢地玩,係我老公話擺低佢地好陰公.....

侯爵府

做個靚太 發表於 21-12-7 11:18
我就係覺得,難得有時間,可以一齊去下街,之前我地紀念日,老公都帶埋小朋友,係有次食飯期間,個女仲細 ...

你有無直接同佢講,你仲要二人世界呢

珍珠宮

yantung2010 發表於 21-12-7 12:26
你有無直接同佢講,你仲要二人世界呢

梗係有啦~然後佢就會好溫柔咁氹下我,然後同我講,佢唔係唔去,下次再去,今次就唔到個女時間,所以我先會覺得迷網,我唔開心無左二人世界,但又好似唔應該唔開心咁,因為老公中意湊女都無錯嘅...

別墅

很羨慕樓主有這樣顧家的丈夫。
兩公婆最緊要溝通,平衡二人世界和家庭生活。

侯爵府

做個靚太 發表於 21-12-7 15:22
梗係有啦~然後佢就會好溫柔咁氹下我,然後同我講,佢唔係唔去,下次再去,今次就唔到個女時間,所以我先 ...

有仔萬事足,無論男女,內心已經將另一半放到後面去了

珍珠宮

回覆樓主:

即使佢肯陪你二人世界又點,人在心不在。我明你老公感受,假設自己離開左小朋友自己去吃喝玩樂就好似出軌咁,好似對小朋友唔住另外,癡慣左小朋友,其實家長都會有分離焦慮症。
同埋同慣左小朋友相處,會覺得同小朋友玩係開心過同大人玩,所以唔肯同你二人世界。哄小朋友容易哄過女人陪小朋友其實係好放鬆,只係體力辛苦d,但陪女人,女人d喜怒哀樂好難捉摸……心理壓力比較大。
更何況你係兩個女,釋放曬先生最柔弱ge一面,佢好喜歡呢個自己,咪唔肯離開小朋友咯~
你灌輸佢多d要教育小朋友獨立,父母要學識放手之類慢慢爭取返二人世界時間

首頁

尾頁

跳至