自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

Mooskha 發表於 21-12-10 21:39
其實我覺得捐錢係隨心,大家喜歡捐咪捐,不用批評人哋的做法。家家有本難念的經。睇video, 我覺得佢哋係小 ...

同意!其實大家覺得值得幫就幫,唔值得幫就唔幫,唔需要猜想咁多既。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

生癌治療當然辛苦,父母心裏淌血都想佢醫得好。話唔醫,唔係發生係自己仔女身上,旁邊鶴梗係瀟洒架!不過之前又話訓街都要去西班牙,而家又出示張紙話醫院要咁多錢,我就冇心機睇落去。

耶魯    發表於 21-12-11 08:27

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

Protea 發表於 21-12-11 02:34
生癌治療當然辛苦,父母心裏淌血都想佢醫得好。話唔醫,唔係發生係自己仔女身上,旁邊鶴梗係瀟洒架!不過之 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

SANDY118 發表於 21-12-10 21:28
開始要籌錢出國時我都即刻捐咗5位數字,之後好快出發都鄧佢哋開心。到去到又話再要多幾百萬。 我就諗一諗究 ...

又令我諗起林子博,淨係會叫人捐錢比佢老婆醫病,又話邊個邊個好心俾咗一嚿錢佢哋,跟住老婆醫唔好走咗,佢冇交代過啲錢用左去邊剩返幾多,一個屈尾10仲話要完成老婆遺願走咗去英國,就係呢啲人令到覺得「眾籌」是利用同情心的快速半個搵錢方法

耶魯    發表於 21-12-11 08:28

子爵府

Anpanmama 發表於 21-12-11 03:26
又令我諗起林子博,淨係會叫人捐錢比佢老婆醫病,又話邊個邊個好心俾咗一嚿錢佢哋,跟住老婆醫唔好走咗, ...

林简直系一個賤人,呃左甘多錢一個交代都冇就走左過英國,真系對唔住香港幫過佢既人!

耶魯    發表於 21-12-11 08:34

琥珀宮

alicemic 發表於 21-12-11 01:08
呢位媽媽著住件衫係burberry成萬蚊架, 就算醫藥費係貴都應該仲畀得起囉! 同埋我有啲唔明, 起碼佢仲有錢 ...

咁件衫可能之前買落
其實佢都好慘,有錢又點,健康面前人人平等,但見到個細路咁辛苦,可能放手仲好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

alicemic 發表於 21-12-11 01:08
呢位媽媽著住件衫係burberry成萬蚊架, 就算醫藥費係貴都應該仲畀得起囉! 同埋我有啲唔明, 起碼佢仲有錢 ...

學jm話 佢有錢都唔想用自己果d, 唔想影響自己原本既生活質素

再講,我地普通市民 只會諗政府 求醫生盡量幫佢(天俞)點會有諗到去西班牙/醫生叫去西班牙醫病?

珍珠宮

Mooskha 發表於 21-12-10 21:39
其實我覺得捐錢係隨心,大家喜歡捐咪捐,不用批評人哋的做法。家家有本難念的經。睇video, 我覺得佢哋係小 ...
可以叫父母放棄小朋友治療,唔想小朋友痛苦,其實都係外人,做父母好難咁灑脫,一萬人有無一個?

男爵府

chengcheung 發表於 21-12-10 21:48
佢咁樣拍哂啲小朋友受苦情況好討厭

揾錢嘛

selinako^^    發表於 21-12-11 09:34

大宅

lovelybaby2015 發表於 21-12-10 23:01
睇曬幾版,終於有人講出我心聲。

其實,佢就算真係想眾籌,但你唔認同,係可以唔捐的。唔駛批判。捐$你 ...

其實小朋友有大病已經好慘,就算真係有層樓又點?首先,佢地人在西班牙,咁短時間點賣?賣左層樓妹妹住邊?其實我有睇佢地Facebook, 本身佢地係以為癌細胞全清,去西班牙試新藥。點知去到先發現原來重有個腫瘤,要做手術,先至咁急要籌錢。點都好,希望小朋友快D好番打勝杖。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mandy952 發表於 21-12-11 07:41
咁件衫可能之前買落
其實佢都好慘,有錢又點,健康面前人人平等,但見到個細路咁辛苦,可能放手仲好 :igiv ...

做父母見到小朋友打個乞嚏都會心痛何況佢個仔而家係有cancer, 小朋友係可憐嘅! 只係我真心唔明佢有幾值得大眾關注要幫佢眾籌囉?! 正如我之前話齋去醫院兒科兜一轉有啲畀佢小朋友更慘更值得人關注嘅都冇人報道, 一個新光頸靚周身名牌化行妝set埋髮嘅媽媽叫眾籌, 令我諗起星空下的仁醫其中一集, 個單親媽媽自己有病都唔敢去醫, 原因係又要返工搵錢又要撲去醫院照顧小朋友, 唔好以為做戲先咁誇張, 現實生活都有好多呢啲case 只係你有冇見過同遇到啫!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

selinako^^ 發表於 21-12-11 08:15
學jm話 佢有錢都唔想用自己果d, 唔想影響自己原本既生活質素

再講,我地普通市民 只會諗政府 求醫生盡量 ...

事實上一般中產要拎400萬出嚟醫病真係唔輕易攞得出, 只係呢一個報道呢個媽媽嘅宣傳手法令人好反感! 起碼我睇睇下都忍唔住要轉台, 太刻意太強調錢錢錢錢錢

selinako^^    發表於 21-12-11 08:47

水晶宮

hellomiki 發表於 21-12-10 23:14
係,我會唔醫,放手都是愛

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 21-12-10 23:01

其實,佢就算真係想眾籌,但你唔認同,係可以唔捐的。唔駛批判。捐$你 ...
我唔知呢個sheldon家庭環境,
不過我識得有個姨姨,佢為咗照顧患癌老公,已經二按物業,流動資金亦用完,佢已經一無所有,老公最後都要走,佢同仔女之後要租樓住,過咗咁多年佢想起老公都流淚

水晶宮

回覆樓主:

其實我覺得佢屋企人折磨更佢,吊佢命
佢咁細點識自己抉擇

男爵府

程嘉藍 發表於 21-12-11 00:07

同意 真心愛佢需要放手

之前冇追開, 想問點解香港冇發現小朋友仲有腫瘤未清?

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

CathyChan1126 發表於 21-12-10 21:41
小朋友梗係想佢康復出院
但係頭先講,已經擴散,
媽媽有無諗過佢好辛苦

我都會比佢走, 對個仔, 對大家都係一種折磨
個小朋友"鏈"住條頸係度喊話好痛, 我係果個媽媽即係去搵醫生啦
點會影住佢係度喊係度叫
就算話叫左醫生...等緊佢黎, 我諗我會喊晒去攬住佢 拍下佢, 點會係度拍片..目的係乜呢? 比醫生睇..求先個仔咁樣?
真係唔明佢點解要咁做

btw 小朋友好可憐, 希望佢可以好返

侯爵府

2024年龍年勳章

翡翠宮

crazypaper 發表於 21-12-11 08:51
我唔知呢個sheldon家庭環境,
不過我識得有個姨姨,佢為咗照顧患癌老公,已經二按物業,流動資金亦用完,佢 ...

我c6 幾年前 做過一次大手術,
之前睇過幾個 私家醫院既醫生, 佢地都話呢個病複雜, 難搞
c6 話冇錢...想睇政府, 比我鬧到佢狗血淋頭 話如果真係要大量既錢先醫得好, 就賣左層樓去..層樓係你既, d錢用係你身上好正常, 住果方面..可搬去娘家 佢地咁錫我 一定冇問題

後來遇到個好醫生 都係用左 3-40萬
tks god bless 手術一切順利

首頁
45678...11

尾頁

跳至