自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

牛年勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

leejacy527 發表於 21-12-12 00:07
其實講真我同入伙果個同事好熟 熟到我咩都唔買佢都唔會介意 …. 個問題係其他闊佬同事同佢唔熟,話上去要 ...

既然你同呢位入伙同事咁熟,你同其他人講唔夾佢地,你自己買野送比入伙同事。仲有以後唔好同嗰啲人食飯啦。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

lumch可以唔日日join, 間唔帶飯 /食吓其他外賣

新屋入伙咁貴又唔熟更加唔會夾, 講話唔熟唔想比咁多, 你(熟同事)就唔同, 自己再買禮物

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

leejacy527 發表於 21-12-11 23:58
點解依間公司啲人咁闊綽 入伙禮物果件事 因為約左有日上個同事新屋玩 話開聖誕Party,點知佢地無 ...

今時今日、仲有人買入伙禮物比人嘅 ?

我換咗幾間屋、從冇通知人入伙、所以一份入伙禮物都冇收過、因為唔想親友破費送~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

回覆樓主:

你要學識拒絕。

你又冇拒絕過,當人地食飯唔預你,你又可能會覺得人地排擠你。咁同事咪乜都預埋你一份囉。
都好正常啫~

你覺得食得貴,可以婉拒唔一齊食。

既然唔想就直接說不。點解要咁負面話人屈你比錢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

leejacy527 發表於 21-12-11 23:49
我發覺公司啲同事同我洗錢既觀念真係好唔同…

平時一齊食Lunch,佢地成日話要去啲文青cafe食百幾二百蚊一 ...

道不同不相為謀、價值觀亦是~

我會話需要供樓、所以要慳住嚟用、我會笑笑口講笑咁、不如你地借住畀我先啦~

侯爵府

leejacy527 發表於 21-12-11 23:52
唔係 正常打工仔
係咪講緊月入六位數的打工仔?

如果唔係,我覺得成班人充闊佬。

珍珠宮

回覆樓主:

貼錢打工咩

珍珠宮

海之風 發表於 21-12-12 12:00
係咪講緊月入六位數的打工仔?

如果唔係,我覺得成班人充闊佬。

咪係

子爵府

回覆樓主:

如果日日食lunch咁貴都好金,我會自己食或買外賣,小數怕長計
送同事入伙禮物非必需,除非好熟,或上佢屋玩,如你知道佢地咁豪,下次話吾得閒就算

男爵府

回覆樓主:

只係同事都要夾千幾蚊, 真係好貴囉。
我都好孤寒, 好彩我哋公司規矩, 結婚生bb嗰啲 ,平時每人只係夾百幾蚊咋。 私底下自己送就另計啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

今次照去, 但話自己已經預備左禮物, 唔夾啦, 下次唔再埋呢班人堆, 返工賺錢充闊佬, 不如唔好做

琥珀宮

平時一齊食Lunch,佢地成日話要去啲文青cafe食百幾二百蚊一 ...

你啲同事洗錢幾大,我公司老闆搵成十萬一個月果啲都係食茶記甚至帶飯,百幾二百偶然一餐半餐冇所謂,一個月食上5餐以上真係太豪華而不實際,如果要供樓果啲點陪佢地食?話事發起果個應該冇家庭負擔。

大宅

有呢種文化既公司真係好慘,唔夾唔去又會俾人話

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

其實講真我同入伙果個同事好熟 熟到我咩都唔買佢都唔會介意 …. 個問題係其他闊佬同事同佢唔熟,話上去要 ...

咁你話你自己另有安排唔join佢地

珍珠宮

如果同個同事咁熟,可以提出話自己買比佢而唔同佢哋夾

男爵府

以前有個朋友話一班朋友一齊夾買一樣幾萬蚊既電器俾另一朋友新屋用, 我覺得吾應該咁做, 最後大家冇咁做. 講真, 提議嗰個人出身基層, 應該係家庭環境最差嗰個, 所以我覺得係佢自尊心低作祟.

既然大家價值觀吾同, 就吾好成日一齊. 送禮物時自己另外買算, 吾好強迫自己去討好他人, 最多返工弧獨d.

男爵府

自己另外做禮

公爵府

bonbonyy 發表於 21-12-12 00:01
咁入伙禮物又真係唔可以太寒酸喎 .....
好唔想嘅,咪扮屋企突然有約,唔去開party囉!
...

咁都唔駛6,7千蚊卦
要好好好好freind 先會買咁貴囉

公爵府

我呢d窮等人家好明白你感受 (唔係話你窮
我會唔同佢地lunch囉,間唔中1餐就ok.

首頁

尾頁

跳至