自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

子爵府

luvysl_blythe 發表於 21-12-13 08:46
呀仔成日都問可唔可以試下自己搭地鐵,
大前提一定係日頭,會有大人送到地鐵站同落車站等候,約30 分鐘車程 ...

我以前8歲都已經行半個鐘去mtr再由中環搭去荃灣搵我親戚拎野比我媽

當然行去mtr條路我媽成日帶我地行 都熟晒

而家d小朋友醒咁多,其實應該無問題?定而家條街無咁安全,我對湊小朋友無咩 concept

男爵府

wailing1230 發表於 21-12-13 11:37
我仔8歲自己去搭校車,比個鍵盤戰士話我虐兒要告我 你都小心比果位人兄告呀岩岩見佢又 ...

我仔6歲自己上完樓下興趣班返屋企

珍珠宮

Pinky28 發表於 21-12-13 08:56
我都唔放心,估唔到有咁多人ok

x2

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

寵壞了 發表於 21-12-13 12:18
小心比人話你我女都係自己搭地鐵來我公司搵我

我女經常搭地鐵/巴士去我公司
試過搭錯車去左唔知邊度, 打電話搵我求救
亦試過約左我係邊度等, 15分鐘都唔見人, 佢又無帶電話
結果佢問途人借電話打比我, 先知佢去錯地方

當然, 好多人會覺得點解我咁恨心
但我要返工, 唔可能24小時照顧,
又唔可以單獨留佢係屋企,
咁做都係訓練佢獨立
當然我都信我女係OK

UBER果次係純屬意外
因為我係公司開緊急會議, 接唔到阿女放學
唯有請同事幫手安排
佢就幫我CALL UBER, 全程MON住架車的路線,
當時個司機都好好人, 係咁同阿女傾計, 怕佢唔開心,
仲將放係車的公仔送左比佢

大宅

回覆樓主:

識個朋友一湊三,大仔八歲要自己由油麻地搭去荃灣上興趣班。
有時情況係逼出嚟嘅。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有電話聯絡到就OK
我細個個陣, 12歲都試過自己一個搭飛機
天朗氣清

珍珠宮

好媽媽勳章

miumiu0101 發表於 21-12-13 12:53
我女經常搭地鐵/巴士去我公司
試過搭錯車去左唔知邊度, 打電話搵我求救
亦試過約左我係邊度等, 15分鐘都唔 ...

其實自己覺得ok就冇問題,無需要得到人地既認同,自己仔女只有做阿媽既先知道佢地得唔得,講真而家科技發達,全程報道去到邊,裝個追蹤app又得,父母返工要搵食,唔係下下有四大長老幫到手,所以適當時候放下學等佢地學習下長大,并無不妥

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

10歲都高小, 當時有女同學自己每日由新界搭港鐵轉車回港島返學

教識佢, 陪佢一兩次就得.

係男仔, 會放心過係女仔.
當然, 變態佬男童女童都可能玩.
所以自小要教佢地保護自己及少少自衛術,
eg.閉氣扮已被迷暈、咬手指、打要害,打完速逃去人多的地方及呼救

珍珠宮

回覆 luvysl_blythe 的帖子

放心

男爵府

回覆樓主:

可以試試,俾電話佢徬身方便聯絡。

大宅

SARIDON 發表於 21-12-13 11:50
十歲好似好大個咁,但係如果係我嘅話,我係唔放心嘅,始終你諗一諗,遇到任何事件發生嘅時候,十歲嘅小朋友 ...

同意,我都唔會放心。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我個人認為搭地鐵安全,只係過馬路我就唔放心,唔好話佢會睇燈,心急起上黎,又或者有d人唔睇燈佢又跟埋過馬路,我屋企附近好多年前就係有個十二歲車死左,嗰時嗰度仲係鴛鴦燈,其實最緊要教佢一定唔可以心急,要小心。

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

10歲 ok喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

寵壞了 發表於 21-12-13 12:59
其實自己覺得ok就冇問題,無需要得到人地既認同,自己仔女只有做阿媽既先知道佢地得唔得,講真而家科技發 ...

其實某程度上我都覺得而家父母太保護
可能我同我女遇到好人多, TOUCHWOOD都未試過有咩唔開心的事發生
我危機感唔夠呱,
我唔會諗佢遇到變態佬點算
佢有突發事咁點算
下下都唔放心, 我真係咩都唔使做24小時睇住佢?

男爵府

Bubeau 發表於 21-12-13 12:49
我仔6歲自己上完樓下興趣班返屋企

我覺得屋企附近無咩問題,我有時都叫我仔去村口士多幫我買野,人總係需要成長,唔係困佢係屋企先叫錫佢 而架郁啲就話虐兒

公爵府

回覆樓主:

唔放心。
只因我個小朋友蠢蠢地,我唔會俾佢自己搭地鐵。
我細個小一已經自己搭小巴返學校,當年成日俾d大人蝦,又打我尖又屈我無入錢,衰到叫我起身落車要我讓位,我硬住頭皮唔出聲唔理所以無俾人蝦到咋。
我一直都好希望有父母送我到學校門口。可惜同細佬唔同校,阿媽要送佢返學。。。。
除非小朋友自己開聲,否則我絕對唔會俾佢咁細個自己搭車。而家社會唔同晒,以為地鐵站內全部正常人?太天真了。

伯爵府

luvysl_blythe 發表於 21-12-13 08:46
呀仔成日都問可唔可以試下自己搭地鐵,
大前提一定係日頭,會有大人送到地鐵站同落車站等候,約30 分鐘車程 ...

暫時不會

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

其實可以
我記得我細個屋企管得好嚴
中二先俾我自己出街
因為我極少搭地鐵 通常搭巴士
結果第一次自己搭地鐵好on居地 同一個站又出又入左一次
仲要勁慌 係咁問人地鐵邊度搭 諗返起都好瘀

子爵府

SARIDON 發表於 21-12-13 11:50
十歲好似好大個咁,但係如果係我嘅話,我係唔放心嘅,始終你諗一諗,遇到任何事件發生嘅時候,十歲嘅小朋友 ...

Agree! 變態佬目標係男仔都唔出奇!有d又專恰細路!如果太多人搭嘅時段更加唔好

伯爵府

peru 發表於 21-12-13 09:26
阿媽咪....佢快要升中學了

如果係仔既我諗會放心d,但我果個係女就唔係幾放心,始終多變態佬,驚萬一咩野....始終唔敢take risk, 不過我又無話人地錯,個個選擇唔同,可能我比較多野諗,而且又得一個

首頁
34567...10

尾頁

跳至