自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

check 過 list, seafood 無話唔得,問 DHL 又鬼咁多 criteria, 有冇人知?

子爵府

醒目開學勳章

去郵局問一定清楚

男爵府

dorchiu 發表於 21-12-20 14:42
check 過 list, seafood 無話唔得,問 DHL 又鬼咁多 criteria, 有冇人知?

同朋友早兩個月經郵局寄過花膠去澳洲,好順利。

伯爵府

cheukyingmama 發表於 21-12-20 15:15
同朋友早兩個月經郵局寄過花膠去澳洲,好順利。

知唔知係寄 ordinary air mail 或是 speedpost?

男爵府

dorchiu 發表於 21-12-20 17:22
知唔知係寄 ordinary air mail 或是 speedpost?

Speedpost

男爵府

你上YouTube 睇片,有好多KOL分享過有咩寄到,有咩寄唔到和寄前要點做。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

用香港郵政局寄, 快遞/航空/船運都可以,
反而用 DHL/ 聯邦快遞 呢D公司會諸多限制.

伯爵府

wiiabcd 發表於 21-12-21 09:36
用香港郵政局寄, 快遞/航空/船運都可以,
反而用 DHL/ 聯邦快遞 呢D公司會諸多限制.
...

我用 DHL 有折,平過郵局,但避免麻煩郵局安全啲。啲海味唔平,比海關燒晒大鑊……

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

dorchiu 發表於 21-12-21 12:38
我用 DHL 有折,平過郵局,但避免麻煩郵局安全啲。啲海味唔平,比海關燒晒大鑊……
...
不是郵費平貴問題,
而是貨運規格不同,
(例如淘寶食物就不是所有集運公司都可以送去香港)
而且寄海味進澳洲,
包裝和海味名稱用字必須正確,
例如曾經有人寄螺片寫 dried sea snail meat
已經要整箱包裹 return.
只要有ㄧ件貨品海關有疑問,
就直接打回頭返香港,
事後才通知收件人。

伯爵府

dorchiu 發表於 21-12-21 12:38
...

最後 update,我成功用 DHL 寄出及清關,全部密封包裝部份真空包裝,每包都有 label 內容

首頁

尾頁

跳至