自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有冇試過喺專科驗血後唔見醫生直接攞走report,去俾另外嘅醫生follow up?
因為本來就已經約咗另外一個醫生禮拜四 ,公立醫院禮拜五,如果可以嘅話想慳$1500,帶report去俾禮拜四,五嘅醫生跟進

伯爵府

回覆樓主:

以病人權益嚟講絶對可以
化驗費用係病人真金白銀自己比,報告都係屬於病人
病人絶對有權選擇自費睇/唔睇任何私營醫生

伯爵府

有。
去驗測中心抽血,之後比睇開嘅醫生睇及跟進。

伯爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 21-12-21 00:46
以病人權益嚟講絶對可以
化驗費用係病人真金白銀自己比,報告都係屬於病人
病人絶對有權選擇自費睇/唔睇任 ...

多謝意見
因為今日打去要求唔見醫生 我直接攞report走,姑娘話醫生話一定要見我,我去唔到叫我先生去

而我嘅報告結果相信其他醫生/公立醫院都會跟進到,反正我已經食緊藥

我係諗緊我堅持嘅話,對方最後會唔會唔俾report我

為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珠豬媽 發表於 21-12-21 01:00
多謝意見
因為今日打去要求唔見醫生 我直接攞report走,姑娘話醫生話一定要見我,我去唔到叫我先生去 :sur ...

如果要收錢,醫生當然想見妳喇。
堅持己見,直到話唔想比診金 ,話會有其他醫生跟進,除非唔收錢

伯爵府

珠豬媽 發表於 21-12-21 01:00
多謝意見
因為今日打去要求唔見醫生 我直接攞report走,姑娘話醫生話一定要見我,我去唔到叫我先生去 :sur ...

佢哋無權唔比 report 你,如果因為咁做令你 delay 咗treatment ,你可以告到佢哋甩褲。

我有親人試過手術前問St.Paul's 令返D report唔做手術,唔多唔少會留難,但衹要堅持就得,呢D係病人權益。

伯爵府

究竟我是誰 發表於 21-12-21 07:57

如果要收錢,醫生當然想見妳喇。

佢就係收千五蚊, 預我星期五都睇 另外一個專科醫生, 所以我先打算攞走個report 哋星期五我醫生睇

伯爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 21-12-21 08:08
佢哋無權唔比 report 你,如果因為咁做令你 delay 咗treatment ,你可以告到佢哋甩褲。

我有親人試過手術 ...

頭先都交涉咗好耐呀, 我嘅情況係要盡早開始食藥, 所以上個禮拜尾收到佢哋電話嘅時候我已經即刻 開始咗食藥, 而本身約咗另外嘅一個私家醫生都叫我盡快畀個report佢睇一睇

頭先醫院個文員打來, 首先怪我做乜而家先覆佢哋話今日唔去( 今朝早十點已經send message通知佢哋), 繼續諸多留難,到我同佢指出兩樣嘢佢先話幫我問醫生
1。 既然呢個係私家症, 我畀錢我係有權利睇我自己選擇嘅私家醫生, 我畀錢化驗嗰部都係我嘅財產, 呢個係我嘅病人權益

伯爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 21-12-21 08:08

我有親人試過手術 ...

2。 係你哋個同事尋日話我知我最遲今個禮拜尾一定要開始食藥, 而家我預約咗禮拜尾有私家醫生 同埋瑪麗醫院, 佢哋都叫我帶埋份報告去, 你係唔係想我delay treatment

對方真係好冇禮貌, 好有公立醫院嘅風範。 我唔明佢憑乜嘢喺佢嘅位置turn down我, 我嘅要求你同醫生說話咪得囉

伯爵府

珠豬媽 發表於 21-12-21 16:48
2。 係你哋個同事尋日話我知我最遲今個禮拜尾一定要開始食藥, 而家我預約咗禮拜尾有私家醫生 同埋瑪麗醫 ...

個文員都 short 嘅,佢夠膽就話係醫生一定要見你,即使你無錢比診費都要見。

如果無錢比診費就無得見醫生,咁佢憑乜扣留你D report.

而家好似去咗美容院黑店咁,唔join course唔俾走。

首頁

尾頁

跳至