論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Bb 6月出世,我知冇乜機會不過都想睇下有無人成功過

大宅

DHA勳章

$4630用任何方法都無可能請到完約湊bb

大宅

DHA勳章

珠豬媽 發表於 21-12-24 15:35

我睇緊海外,海外都勁揀工,請佢哋黎已經洗一大筆。一個問我屋企各大人有無返工,一個話湊兩個點做家務,要就加多啲人工,我已經放棄咗。

大宅

camilleting 發表於 21-12-26 13:02
我睇緊海外,海外都勁揀工,請佢哋黎已經洗一大筆。一個問我屋企各大人有無返工,一個話湊兩個點做家務, ...

湊2個唔會做唔到家務,可以等小朋友返學時間/bb瞓覺時間做家務,只係煮飯時難兼顧

大宅

DHA勳章

mnhk 發表於 21-12-27 09:31
湊2個唔會做唔到家務,可以等小朋友返學時間/bb瞓覺時間做家務,只係煮飯時難兼顧
...

最搞笑係佢意思加多啲人工就可以兼顧到家務同小朋友,我兩個都返曬學,同佢解釋都曬時間,依啲一學校長假就厭你成屋人係度(emoji)住。

大宅

camilleting 發表於 21-12-28 22:29
最搞笑係佢意思加多啲人工就可以兼顧到家務同小朋友,我兩個都返曬學,同佢解釋都曬時間,依啲一學校長假 ...

海外只可以請白紙,有香港經驗既返到香港都可能好快諗住跳工

公爵府

冇乜可能!! 我奶奶一個老人家比$5200都請唔到

別墅

回覆 yeikaki 的帖子

係呀, 我奶奶都是因為一個婆婆才那麼快請到姐姐, 佢用最低工資請的, 暫時4個幾月都好OK. 佢識英又識中, 湊開2個小朋友, 問佢點解唔續, 佢話好辛苦, 前僱主出到5.5K 都唔肯留, 話多多錢都唔做啊~ AGENT 話佢那邊都有幾個姐姐, 全部要獨居老人+有房

伯爵府

想生BB熱投

我11月經a 準用正價請到姐姐。暫時唔錯,唔好俾人嚇親,積極搵Agent,唔係個個都咁衰,幫工人加價的。有更多係話佢地唔值,叫我地俾多當獎金咁俾的。
I am Agent P

男爵府

hedhed 發表於 21-12-30 21:01
我11月經a 準用正價請到姐姐。暫時唔錯,唔好俾人嚇親,積極搵Agent,唔係個個都咁衰,幫工人加價的。有更 ...

你用緊邊個A準?可唔可以介紹?

大宅

camilleting 發表於 21-12-26 13:02
我睇緊海外,海外都勁揀工,請佢哋黎已經洗一大筆。一個問我屋企各大人有無返工,一個話湊兩個點做家務, ...

海外要睇下佢地有無經驗…最好請未黎過既會無咁揀擇(emoji)
用心甘情願既態度..去過隨遇而安既生活~!http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb13.gif

大宅

DHA勳章

mnhk 發表於 21-12-29 13:50
海外只可以請白紙,有香港經驗既返到香港都可能好快諗住跳工

依家一跳工加有投訴就唔批visa, 不過佢哋依家無成本,唔岩做就拍拍羅柚走,我上個同佢講明跳工會唔批,挽留佢都話走就走無所謂,最後真係唔批返左家鄉。

複式洋房

我都係差唔多時間要姐姐上工,我原本都諗住可以自己搵,可以慳返啲。不過同時play safe亦有搵咗6間agency 去搵,so far 如果要照顧newborn 冇一個姐姐肯用最低工資,其實基本上一聽到要照顧初生已經唔想做,肯做嗰啲就算冇照顧初生BB嘅經驗都最少開$5700,有一個開到$7000+膳食津貼 同埋其實好難夾時間,早幾個月開始返工我又唔想。最後搵到個有照顧BB經驗+本地完約,見過都感覺良好,就算同我本身想佢返工嘅時間遲半個月,我都$6000請咗。嗰半個月本身都有陪月希望ok!

別墅

我用$6500加bonus 都請唔到本地

複式洋房

hedhed 發表於 21-12-30 21:01
我11月經a 準用正價請到姐姐。暫時唔錯,唔好俾人嚇親,積極搵Agent,唔係個個都咁衰,幫工人加價的。有更 ...

求介紹 可否PM我?

大宅

camilleting 發表於 22-1-1 23:23
依家一跳工加有投訴就唔批visa, 不過佢哋依家無成本,唔岩做就拍拍羅柚走,我上個同佢講明跳工會唔批,挽 ...

係唔係一投訴佢就要返家鄉?我個姐姐啱啱斷約走,宜家聽講有3個雇主想簽佢,我唔想佢留低。。

大宅

DHA勳章

siutongg 發表於 22-1-13 20:15
係唔係一投訴佢就要返家鄉?我個姐姐啱啱斷約走,宜家聽講有3個雇主想簽佢,我唔想佢留低。。
...

寫信去入境處投訴佢

大宅

camilleting 發表於 22-1-13 20:17
寫信去入境處投訴佢

寫咗喇。個姐姐同其他人講已經有人請,聽日去驗身,佢走咗幾日咋

大宅

DHA勳章

siutongg 發表於 22-1-14 21:59
寫咗喇。個姐姐同其他人講已經有人請,聽日去驗身,佢走咗幾日咋

請都無用,我個一早偷偷同人簽約驗身,但走左入境處唔批佢,佢一遞信我就通知入境處寫衰佢。

伯爵府

camilleting 發表於 22-1-1 23:23
依家一跳工加有投訴就唔批visa, 不過佢哋依家無成本,唔岩做就拍拍羅柚走,我上個同佢講明跳工會唔批,挽 ...

想問你投訴程序
我工人今日去左agency度搵工

首頁

尾頁

跳至