自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

有冇人試過腕管綜合症,請分享治療過程,謝!

子爵府

唔知你有幾嚴重,最好唔好打類固醇,我後來甚至有開刀(有少少後悔嘅)亦有睇跌打,雖然唔能夠100%康復,都有7-8成(不能再做push up類動作)

俾隻手休息,按摩拉筋練力(好緊要),要用手時帶護腕避免過度扭轉關節。亦要留意自己係咪有好多時習慣過度屈住手腕嚟拎嘢,一定要改。

戒食糯米,食完會繃緊幾日。

王國長老

s0650993 發表於 21-12-27 13:45
唔知你有幾嚴重,最好唔好打類固醇,我後來甚至有開刀(有少少後悔嘅)亦有睇跌打,雖然唔能夠100%康復,都 ...

我今年5月開始手指麻痺,期間專科骨科跌打針灸物理治療,都冇乜改善,想抉擇是否做手術?你後悔做手術?点解?冇什麼要考慮呢?

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

ZZdaphne 發表於 21-12-27 13:30
有冇人試過腕管綜合症,請分享治療過程,謝!

我手痺脚痺,食咗B雜唔得,等整手托夜晚帶住訓

開心過每一天吧!

男爵府

s0650993 發表於 21-12-27 13:45
唔知你有幾嚴重,最好唔好打類固醇,我後來甚至有開刀(有少少後悔嘅)亦有睇跌打,雖然唔能夠100%康復,都 ...

咩程度嚴重到要做手術呢?
係咪政府嗰度做呀?
開心過每一天吧!

子爵府

ZZdaphne 發表於 21-12-27 14:40
我今年5月開始手指麻痺,期間專科骨科跌打針灸物理治療,都冇乜改善,想抉擇是否做手術?你後悔做手術?点解?冇 ...

我當初試咗差唔多10個跌打師傅先搵得啱,之前經歷咗三年痛苦無助乜嘢治療都冇效嘅日子…手指麻痹成因可能唔止係腕管綜合症咁簡單,試吓搵其他醫生?我覺得骨科醫生比較擅長創傷科嘅病症,我自己比較多係肌肉筋腱方面嘅問題,後來諗返骨科醫生幫我唔到(打類固醇同開刀)

手指麻痹有可能係神經方面嘅問題,可能你睇吓另外一啲專科參考下好啲。

子爵府

s0650993 發表於 21-12-27 14:57
我當初試咗差唔多10個跌打師傅先搵得啱,之前經歷咗三年痛苦無助乜嘢治療都冇效嘅日子…手指麻痹成因可能 ...

雖然我哋個病症唔太一樣,我都分享吓我後悔做手術嘅原因,俾你參考。我手腕經歷咗五年痛症後生咗個水囊,壓住神經線所以翻痛,其實可以試試用衝擊波處理,但醫生話處理完都會復發,建議做手術,咁我就跟隨佢意見。

手術過後,之前嘅痛症係大大減低咗,但手術始終有創傷性,隨之而來係其他手腕筋腱肌肉嘅繃緊,帶嚟另一種痛,係我始料不及的。之後經過長時間嘅運動治療,先至好返八成。我有諗過,如果當初試試用衝擊波唔做手術住,會唔會好啲。

王國長老

希爾達 發表於 21-12-27 14:41
我手痺脚痺,食咗B雜唔得,等整手托夜晚帶住訓

我只是手腕痛手指痺痛,都有戴著手托瞓.

子爵府

希爾達 發表於 21-12-27 14:44
咩程度嚴重到要做手術呢?
係咪政府嗰度做呀?

我私家做,保險包。
因為我個痛症歷時算長,中間睇跌打曾經好返七成,但後來關節因筋腱長期發炎腫脹引起腱鞘囊腫,後期壓住神經線所以痛,所以先決定做手術。

男爵府

ZZdaphne 發表於 21-12-27 15:00

帶咗有冇改善呀?
會唔會好唔舒服呀?
睇專科係咪睇神經外科?
開心過每一天吧!

子爵府

ZZdaphne 發表於 21-12-27 15:00

瞓覺手托千祈唔可以緊,限制到關節活動就可以了, 如果唔係會影響血液循環,會惡化。天氣凍注意手部保暖,中醫講,「痛則不通,通則不痛 」。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

脊醫講解 - 手麻, 手腕管道綜合症!
伸展動作舒緩症狀!
https://m.youtube.com/watch?v=lJA_NolEejE

王國長老

s0650993 發表於 21-12-27 14:57
我當初試咗差唔多10個跌打師傅先搵得啱,之前經歷咗三年痛苦無助乜嘢治療都冇效嘅日子…手指麻痹成因可能 ...

你意見十分有用,神經科方面我都有考慮,我會循呢個方向去治療,謝謝!我想選擇開刀,係怕時間長會令手指肌肉痿縮,有更大後遺症,你都經歷3年才動手術,咁我都唔咁急住做手術,再去找尋其他治療方法先.

王國長老

希爾達 發表於 21-12-27 15:02
帶咗有冇改善呀?
會唔會好唔舒服呀?
睇專科係咪睇神經外科?

未睇神經專科,睇過幾個骨科,都是向做手術方向,但做手術前要去神經科医生做檢驗,但未去.

子爵府

推介一下呢一款瞓覺用嘅護腕,入面有硬片support手腕,亦有cushion hold住手掌,係我十幾個護腕中最愛

子爵府

ZZdaphne 發表於 21-12-27 15:09
你意見十分有用,神經科方面我都有考慮,我會循呢個方向去治療,謝謝!我想選擇開刀,係怕時間長會令手指肌肉 ...

記住多郁動多啲手指,活動住肌肉;注意保暖,可薑水浸手,活血。
多多保重

王國長老

s0650993 發表於 21-12-27 15:15

記住多郁動多啲手指,活動住肌肉;注意保暖,可薑水浸手 ...

謝謝你!我之前都好似你咁諗要保暖,買埋暖敷墊,但奇怪物理治療師話,因為是發炎症狀,係要用冰敷. 但冰敷後真係僵硬,又要活動活動不停按摩.

子爵府

ZZdaphne 發表於 21-12-27 15:59
謝謝你!我之前都好似你咁諗要保暖,買埋暖敷墊,但奇怪物理治療師話,因為是發炎症狀,係要用冰敷. 但冰敷後 ...

冰敷係受傷後幾小時做嘅嘢,減低血流量沖去患處引係腫脹,過得24小時都一定熱敷,要血液循環帶走瘀傷。依家西方醫學都會咁做㗎喇。我十幾年前試過膝頭痛(勞損)睇物理治療,佢同我冰敷,我痛得更加辛苦,寧願唔再去。真係只係發炎,食止痛消炎藥,乜嘢都消到啦,點會靠冰呢…

我嗰時手腕痛去嗰間物理治理,會用到一部機(唔記得叫咩名)原理似係微波爐咁,隔空加熱手腕深處入面。熱敷的話去唔到咁深入。做完之後手腕會鬆軟哂,不過幾日後都會緊返。我先意識到保暖嘅重要性。

子爵府

MM2005 發表於 21-12-27 15:08
脊醫講解 - 手麻, 手腕管道綜合症!
伸展動作舒緩症狀!
https://m.youtube.com/watch?v=lJA_NolEejE

我嗰時都有學做呢啲動作,持之以恆,好有幫助!
外加:用按摩球/棍按摩小手臂肌肉

大宅

回覆樓主:

我生完 B 三個月後有呀,勁辛苦,朝早起身連水杯都攞晤起,拎毛巾都冇力,老公立即 book 物理治療比我,幸好做左四次後就好反

首頁

尾頁

跳至