家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

1. 過往嘅表現,當你一買完,可以由原本 +20% 變成 -20%, 或者更多 …..
(咁當初佢比嗰啲播放表現係咪真㗎)

2. 收費超貴。管理費,行政費,乜費,物費 ,可以佔5% - 10% 不等
(當時肥羊會諗 賺 20%, 都係扣 5-10% 啫, 除笨有精吖)。政府比人閙咗咁多年話 mpf 收費貴,政府都冇果班基金公司辦法,咁你就知有幾難搞

3. 透明度低。你唔可以好淸楚知道你買咗啲乜嘢基金,背後係股票?,係債券 ?(恒大嗎),企業債 ?定係已經違咗約既野 ?
我都好想問吓呢度玩基金好叻嘅勁人(話賺幾多,幾多錢果啲人)教吓我,點樣可以避免買到垃圾基金 ?我問咗好耐都冇人可以清晰咁答到我

大宅

回覆樓主:

4. 流通量低。你要賣 ,都要有人買之得。你有冇諗過你要賣果陣可以兩月都賣唔出

5. 資產值計算。基本公司有冇比準確資產淨值比你睇。隨時隨地都可以睇. 而唔係講緊約數。你有冇諗過約數同實際賣出個數字可以爭10% , 20%?

6. 賣得基金俾你嗰啲人都會話「長期持有」先至有著數。咁 (保險一樣)點解又有咁多人中途跳船 ? 基金表現反轉,高昂收費並且蠶食本金 ?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

小心~

買基金真係好傷 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843

投資天書----買基金者是豬兜 (作者周顯) http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15864911
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

大宅

maggietam1995 發表於 21-12-29 15:44
牛牛上面既基金全部100%透明度,可以睇晒基金入面係咩股票、債劵……成份比例幾多
...

我冇研究牛牛基金,我唔知

但係好多「基金」唔係呢

(不過好似股市仲要跌兩三千點,呢個時候並唔係買嘢嘅時候)

禁止訪問

大宅

maggietam1995 發表於 21-12-30 15:23
牛牛唔係基金,證券行黎,你當係一個平台,啲基金可以放上去牛牛自由買賣,但一定要公開晒所有資產成份
...

當然,牛牛祇係平台
不過做埋賣基金生意
我係講,我冇研究牛牛賣嘅基金嘅內容

禁止訪問

子爵府

maggietam1995 發表於 22-1-7 12:24
咁就真係自己研究啦,不過就好過經agent買
因為可以自己睇晒成份,自己選擇
...

我覺得應該經agent買才好。基金一般5%首次認購費,個Agent分到四個%,一般都回返3.75% coupon俾我。
所以我覺得應該經Agent買。

別墅

我都是用牛牛買 貨幣基金
仲唔錯喎,回報好過放銀行

子爵府

回覆樓主:

我都有喺牛牛買基金,另外會喺銀行買
其實成日話基金呃人....我買左好幾年又真係唔覺(我唔係月供嘅)
本金幸好無跌,月月收息
(不過喺到咁樣講,應該會被人圍插

子爵府

TamaCat 發表於 22-1-8 14:31
我覺得應該經agent買才好。基金一般5%首次認購費,個Agent分到四個%,一般都回返3.75% coupon俾我。
所以我 ...

5% 首次認購費?好耐之前就係,你無留意好耐?或者一直用緊會回 3.75% 嘅 agent,所以無再留意其他?

而家中銀香港 0.28%,富途 0% 呀!

我未遇過有 agent 話會回畀我喎!

子爵府

sandypink 發表於 22-1-9 09:21
我都有喺牛牛買基金,另外會喺銀行買
其實成日話基金呃人....我買左好幾年又真係唔覺(我唔係月供嘅)
本金 ...

應該係有啲人混淆咗「投資相連壽險」同「基金」,唔清楚「基金」點運作,亦唔清楚「投資相連壽險」點運作。我同意很多銷售「投資相連壽險」的人是有意誤導(呃)人買「投資相連壽險」的說法,不這樣的話,哪有那麼多人買呢?但我月供咗基金超過廿年,很慶幸當初有這決定,我非常願意繼續被「呃」。

盈富基金、 MPF 亦呃人?

大宅

回覆樓主:

有啲人唔明白個問題
- 基金係呃人 ?!
- 基金唔係呃人 ?!
定係有人借基金(講啲穩賺言論)去昆人,有層次的 (有冇聽過天仙局 ?!)
世界上並唔係所有嘢都非黑即白嘅
黑白上還有黑白
但係 響 BK 搵食嘅人都唔少
(阻人發財,尤如殺人父母)
(相反我叫人小心啲,我冇$收嘅)
只要你將呢度有人推銷基金嘅手法,同微訊女比較一下,様樣野小心啲,就唔會比呃啦

註:翅哥比人拉咗喇

大宅

唔玩啦 (唔好偷換概念)
「盈富基金」基本上係股票
並唔附合 #1 所講嘅條件

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

maggietam1995 發表於 22-1-10 15:08
如果本身有用開牛牛買股票就可以試下,叫做高過儲蓄存款囉,但又唔係好多
...

你咁講又係喎
我真係咩都唔識
近排開咗牛牛,買貨幣基金,放咗一兩個星期(一萬HKD),真係每日都有0.1x增長

大宅

poonhoiyan 發表於 22-1-10 16:34
你咁講又係喎
我真係咩都唔識
近排開咗牛牛,買貨幣基金,放咗一兩個星期(一萬HKD),真係每日都有0.1x增長 ...

其實我唔知富途牛牛嘅「貨幣基金」係唔係合法。(雖然我唔知點解佢叫呢種嘢做「基金」)你有錢賺,我估計係佢得到你嘅同意去動用你放喺牛牛嘅錢,估計係再借出去俾人做孖展,收到嘅息返嚟再分俾你,但係呢個咁樣嘅行動係唔係要有牌呢 ?!
呢樣我唔識 …….

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊