自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lovedgs 發表於 22-1-2 15:46
菲律賓未有針打時,我菲姐成日擔心嗰邊家人,佢不知幾羨慕香港有針打,一有針立即叫我幫佢預約。
竟然話焗 ...

我家姐姐都係主動話打,你話香港人幾咁幸福呢

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我打科興,第一針針口有少少痛,第
二針完全冇事,直頭打嗰下都唔痛,亦冇其他副作用

男爵府

我第1至3針都打科興,打針唔痛,又無副作用。
我的第3針是在12月6日打的

男爵府

咩嘢真係叫做焗住打針呢~

看例子=鄧達智最初被評為無病徵感染者,之後卻發病。他不算是重症,但也有苦要受。看=
時裝設計師鄧達智(William)在2020年6月24號確診新冠肺炎,在家中隔離等足4日,延至7月28日才被安排白車送入聯合醫院接受治療,在醫院住了7天,在2020年8月4號晚7時許終於由伴侶陳梓欣醫生(Clement)接載返到元朗住所。
鄧達智講返過去幾日的經歷:「治療期間打針後不斷發燒發冷,嚴重副作用燒足4天變得好迷糊,退燒後3日即可出院,都算好快。醫生話我係冇病徵感染,冇肺炎冇咳,除咗發燒之外,正常唔會知道自己有問題,所以有責任要更加小心,一定要去驗,唔好等到有病徵先去做驗測。」他估計自己因為當日在網台除口罩做訪問出事,因為兩日後訪問他的人都確診。
https://hd.stheadline.com/life/ent/realtime/1837621/

水晶宮

咩叫焗住打?你可以揀唔打㗎喎!
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

冇“焗住”要你打, 你仍可以買外賣.
我打了3支科興.全家大小已打科興.
冇人有不良反應

男爵府

呢D先至叫做焗住打針。

繼麥德羅受同房病人因沒戴口罩咳嗽而導致身體轉差後,名時裝設計師鄧達智亦遇上同一慘況,身體出現更多症狀,令入院第2天的鄧達智要求救! 鄧達智確診新冠肺炎,大前晚入院接受治療,留院第2日,入住二人負氣壓病房的他不幸遇上「自私」房友,昨午求救說:「幫我、救我……聯合醫院13樓B 19牀林先生,不斷咳嗽,兼經常不戴口罩,已投訴過,卻執行不力,不戴口罩依然故我。20號牀的我,同時發燒、發冷,非常辛苦!」連身體皮膚顏色也起了變化,他拍下自己的大脾狀況,表示:「紅紅白白,變晒色!」原本鄧達智入院時只有頭痛和聲沙的徵狀輕微,因在肚皮上打針,前一晚開始發燒(藥性副作用)體溫達39度,昨早則表示:「 得很。」當時他已透露同房病者經常不戴口罩,憂造成交叉感染風險,怎料相隔不到半天已令他病情嚴重了。
至於前日轉院的麥德羅表示:「今(昨)日精神狀況好好,沒有發燒和屙嘔、亦沒怎麼咳;剛抽血和『篤鼻』睇指數如何,希望夠35分可出院。」
https://hk.news.yahoo.com/%E7%99 ... F%8B-220405904.html

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

點焗你法?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔好睇得自己咁重要, 無人焗你打針, 只係好人好者唔盡公民去打針, 為大眾利益, 只能限制你出入某d場所, 路是自己揀, 唔好你中咗招, 政府就真焗住要醫你

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我打科興,第一針時眼眉挑左2-3日,只係右眼肚位置,我個醫生同學話都可能係有少少刺激到面部神經系統所以咁樣,打第二針就冇啦,其他乜嘢不良反應亦都冇。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我同老公
打左2針科興,
都無咩唔舒服

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

打左兩針復必泰~~~第一針打完手痛左幾日~~~第二針有小小燒同累~~~兩三日好返~~~個女打一針復必泰~~~手痛左幾日~~~冇返兩日學~~~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

焗住就吾好打啦,好鬼焗架。利申,等緊夠6個月打第三針。

珍珠宮

兩針復必泰,打完第一針失眠,到第二針姑娘話係有部分人反應會亢奮,所以打完第二針嗰日安排好多活動俾自己,到夜晚都係好精神,但失眠情況好d囉。
手就只係輕微痛,冇太大影響。
我識幾個打復必泰都冇燒,都有人失眠、又有人瞓足一日都係好眼瞓。

琥珀宮

lscc1995 發表於 22-1-2 15:02
而家焗住要打針?
請問大家打邊支?
我諗住打科興 大家打左 有冇唔舒服?

第一二支有輕微反應,如傷口痛與頭痛,但第2支已冇咁針口冇咁痛,雖然仍然半日微頭痛,第3支完全冇哂呢啲反應。

3針都係科興,唔打伏必大,因對新技術存在好大戒心,科興頂多冇用,但伏必大難講有冇後遺症。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你鍾意啦
有某啲人話科興冇用喎

侯爵府

lscc1995 發表於 22-1-2 16:06
科興好d 我啲朋友打伏必泰 個心keep住唔舒服

科興始終都係舊技術,打左兩針科興先,再打第三針時,可以打慮打復必泰。

水晶宮

lscc1995 發表於 22-1-2 15:02
而家焗住要打針?
請問大家打邊支?
我諗住打科興 大家打左 有冇唔舒服?

兩針科興
頭一針有幾分鐘暈船浪感覺,即晚仲去飲酒
無事,第二針乜感覺都無
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

公爵府

lovedgs 發表於 22-1-2 15:46
菲律賓未有針打時,我菲姐成日擔心嗰邊家人,佢不知幾羨慕香港有針打,一有針立即叫我幫佢預約。
竟然話焗 ...

我亞娘個姐姐之前試過cancer,佢都自動要求打針驚中招,話返菲律賓未必有得打/唔係免費。

首頁
12345...9

尾頁

跳至