自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

doublehappygirl 發表於 22-1-2 18:51
我想打科興,但今年做過手術,
有腫瘤,好似唔打得科興

我琴日見有個貼,有jm 講做過手術(cancer)佢地都話打左針,唔記得邊個貼,有個仲打左3針...好似係

呢排我覺得bk 已經冇互助精神,只有互相指責,唔知係唔係 疫情令到大家情緒都 去到一個點
其實大家都有大家難處

希望黎緊打針既人,全部冇side effects 只係流感針 easy

男爵府

selinako^^ 發表於 22-1-2 19:17
我琴日見有個貼,有jm 講做過手術(cancer)佢地都話打左針,唔記得邊個貼,有個仲打左3針...好似係 :donu ...

你的心態好好,希望如你所講,打針的人,無事

我都係昨天聽BK人講有腫瘤唔打得科興,仲問邊度見到,原來疫苗網有寫,
個網叫問問醫生先,就來見醫生會問清楚

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

doublehappygirl 發表於 22-1-2 19:32
你的心態好好,希望如你所講,打針的人,無事

我都係昨天聽BK人講有腫瘤唔打 ...

科興推出初期好似有講,可以問下醫生
其實好多野
最初話食煙唔打得,一陣話三高唔打得,一陣話細路唔打得只可以打復必泰,一陣又話大肚唔打得
好似好多野都唔同晒,所以問下醫生或者可以留意下某d jm 都會講

我覺得自己愁善感大d, 同理心重掛

翡翠宮

回覆樓主:

每人都有難處,照睇情況而且疫苗唔會得3針就完,宜家冇事唔代表下次會點...何必下下要惡言相向

我只希望打疫苗既人side effects 都只係攰同眼訓,唔好有大問題

珍珠宮

我住國內,好好彩可以選擇國藥,同科興一樣都係滅活疫苗。打完咩問題都冇,完全冇感覺,白白賺咗公司俾嘅3日疫苗假,哈哈!

男爵府

doublehappygirl 發表於 22-1-2 18:51
我想打科興,但今年做過手術,
有腫瘤,好似唔打得科興

香港醫管局癌症服務中央委員會主席鄭志堅醫生指出,早在新冠肺炎爆發前,醫學界對於癌症病人應否注射疫苗已有長期討論及研究,而國際上亦有共識,除了有一些特別的不適應症、以及需避免活性病毒疫苗外,癌症患者是適合及應該接種疫苗。至於新冠疫苗,考慮上與其他疫苗相若。
根據研究,由於癌症病人的免疫系統及身體比較弱,感染新冠肺炎的癌症病人會較一般人有更嚴重的病情。其中,超過五成癌症病人會有重症,甚至致命,即使痊癒也會有如肺功能受損等嚴重後遺症。另一個考慮是如果癌症病人感染新冠肺炎,會影響到本身的癌症治療。鄭志堅醫生指出︰「舉個例子,最初新冠疫情嚴重時,有病人是密切接觸者需要強制隔離而影響到癌症治療。如確診感染,由於新冠肺炎有即時危險,感染後需要先交給傳染病科醫生診治,癌症治療無可避免會被延遲。」

雖然現時「科興」及「復必泰」提供的第三期研究數據,並沒有涉及癌症患者的詳細數據,但有外國的小型研究顯示癌症患者打齊兩針疫苗後的效用與一般病人沒大分別、而副作用亦沒有特別大。
癌症服務中央委員會經討論後,認為無論是哪種癌症、患病的期數,都應該儘快在適當時候接種疫苗。
九龍中醫院聯網臨床腫瘤科部門主管黃錦洪醫生進一步將癌症病人分為三類。首先,癌症康復者,即使需要長期服用藥物如甲狀腺荷爾蒙補充劑(甲狀腺癌),情況亦與一般市民沒有分別,可安心接種疫苗。另外,如果確診患上癌症,但未開始接受治療,情況亦與一般慢性病患者一樣,只要病情穩定及沒有特別症狀也可以隨時接受疫苗。
正在接受癌症治療的病人又是否適合接種新冠疫苗?黃錦洪醫生指出,有關病人在決定是否選擇接種疫苗前,應先了解自已正接受在接受何種癌症治療。局部性治療如電療等不會影響身體的免疫系統,因此正接受局部性治療的病友,亦可以隨時打疫苗。至於需要接受手術的癌症病人,在手術前後一個星期應暫緩接種疫苗,術後只要身體復原亦可以打針。黃錦洪醫生補充︰「如果病人的治療方案比較複雜,如正進行標靶治療的肺癌病人,又或者正在服用荷爾蒙藥的乳癌病人,如果病情穩定也可以打,如有疑問可向主診醫生查詢最合適的接種疫苗時間。」

https://www.thinkhk.com/article/2021-06/09/49499.html

珍珠宮

回覆樓主:

咩叫焗住打? 你可以唔打㗎!

侯爵府

lovedgs 發表於 22-1-2 15:46
菲律賓未有針打時,我菲姐成日擔心嗰邊家人,佢不知幾羨慕香港有針打,一有針立即叫我幫佢預約。
竟然話焗 ...

同我工人姐姐一樣,佢媽係菲律賓中左,又無醫生睇,靠食中成藥蓮花清溫膠囊才好返,香港有針打佢地都即刻去打。香港人真係身在福中不知福。

男爵府

好想快啲打第 3 針…不過8 月先打完第2 針,要2 月先夠半年打第3 針。

珍珠宮

已打第三針。
又唔係強制,唔同意係焗打。
我想香港安全,想大家生活回復正常,所以除保護自己外,也想盡自己的一點綿力。我覺得咁比只懂乜都陰謀論同反對好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lscc1995 發表於 22-1-2 15:02
而家焗住要打針?
請問大家打邊支?
我諗住打科興 大家打左 有冇唔舒服?

唔同意係焗打, 任何人都有權唔打喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

vivibabyvivi 發表於 22-1-2 16:15
我家姐姐都係主動話打,你話香港人幾咁幸福呢

同意, 有得打, 又可以揀打邊種

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

全家打科興、包括工人姐姐、全部冇副作用~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

而家焗住要打針?
請問大家打邊支?

咩叫焗住打?你身為香港人,無social responsibility ?

男爵府

兩針科興, 第一針發燒一陣,第二針無嘢

公爵府

而家焗住要打針?
請問大家打邊支?

頭兩針科興,第三針復必泰,得手臂痛,冇其他了

侯爵府

kc_01k 發表於 22-1-2 15:05
咩叫焗住打?

係囉,都唔明,點解要話人哋焗呢!

水晶宮

fanny590 發表於 22-1-2 15:05
三針科興, 完全冇事

科興真係冇特別大反應,我都打左科興

子爵府

2024年龍年勳章

三針科興,反應輕微

大宅

科興感覺細d
家人打biotech 反應較大

首頁
23456...9