自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

牛年勳章

當Shaun奪下視帝時,在觀眾席的媽媽更興奮到企起身為兒子鼓掌,而狄龍在旁則非常冷靜。及後Shaun接受訪問,心情仍十分激動,他哽咽表示:「我事前冇準備講乜,原來上到台係會唔記得晒講咩,我仲有好多人要多謝,要多謝戴耀明、經理人…...」此時狄龍出現,展現嚴父風範,不顧旁人目光,突然插入教訓兒子足足五分鐘。

狄龍一臉嚴肅道:「 我想話你知,你要感激過去、努力當下、放眼未來,你有幾大嘅能力就有幾大嘅責任,當然要用行為用工作去報答支持你嘅人,今日你好幸運,但同你一齊競爭嘅人嘅技巧,唔一定輸過你,只不過輸咗個運氣畀你﹗」
他又道:「如果你有你嘅初心,你要對你屋企人,對你嘅小朋友,對太太對媽咪努力﹗因為時間係有限, 我哋七十幾歲人,唔知睇得幾多時間,但我好感激你,為咗你嘅工作唔使令我難過,而付出咁大嘅努力,去追求你嘅成功,但你要知道你付出咗好多,我都付出咗好多﹗

Shaun細心聆聽父親教誨,並和應:「當然啦!」狄龍續教訓指要學習失敗更重要,更問兒子:「失敗喺邊?」Shaun終於成功插嘴:「老竇,所以我咪唔敢叫你嚟囉﹗」

狄龍沒有理會兒子續說:「點解我圈你呢?我驚你過度咗,但媽咪呢就係衷心支持你,我都係衷心支持你,OK?你以後要謙虛啲,你煮啲嘢係好食嘅﹗ 」Shaun只能在旁點頭稱是。

主播問到狄龍會否為Shaun感驕傲,他直言Shaun有能力應好似曾志偉一樣退居幕後,提拔後輩:「我覺得佢如果有能力,可以諗吓退居幕後,例如做一個製作人、導演......你見到志偉咁成功係因為佢可以影響人心。」

最後Shaun坦言:「我今日最開心就係你喺度﹗」狄龍聽後突然轉話題:「你揸車返去要放慢啲,慢慢揸呀﹗」譚俊彥答應後就擁抱爸爸,並請他翌日去探孫兒。

kookamfai    發表於 22-1-4 10:53

大宅

回覆樓主:

請問邊度有得睇返呢個訪問?

珍珠宮

珊瑚宮

我記得譚仔講過 佢細個嘅時候狄龍試過困過佢響狗籠入面…..以前啲人就係咁

公爵府

虎到金來勳章

好感動, 同埋深深感受到家教做得好好.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

https://youtu.be/GF2NzJmVYj8
狄龍好正

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

睇得出佢好嚴,平時似個仔做得好都唔會表現讚賞,反而會話做得未夠好嗰種爸爸 ,不過嚴得黎同仔個關係又幾好

大宅

狄龍講得好

水晶宮

呢一套未必適用而家呢一代, 而家唔能夠齋教誨, 教誨要識收放更要加讚美

珍珠宮

好老實講,拎到獎固然值得高興,但無可否認此獎只屬電視台小圈子選舉
狄龍諄諄教誨,希望呀仔成就可以去得更高、更遠
同時好謙虛表示呀仔贏嘅係運氣,充滿風度
譚俊彥平日表現出嚟嘅風度同謙虛,相信係源於父母言教同身教

別墅

回覆樓主:

係咪得1個仔?

子爵府

秋天與楓葉 發表於 22-1-4 10:20
好老實講,拎到獎固然值得高興,但無可否認此獎只屬電視台小圈子選舉
狄龍諄諄教誨,希望呀仔成就可以去得 ...

我都同意,狄龍大哥係真正巨星,可能他眼中的小毛,被兒子和大家看成大毛
但呢個世代有點不同,各個界別的青年人要揍出頭唔輕易,尤其演藝界,沒有從前東方荷利活嘅光環,要發每一點光都不容易,所以,願意努力的後生是值得多一句鼓勵

子爵府

回覆樓主:

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

型呀~~

男爵府

我覺得狄龍大哥講得好有道理

嚴父教出乖仔

大宅

回覆樓主:

嚴己寬人, 現代的家長,做唔到㗎啦。
狄龍的家教,係大將風範,譚俊彥現在做了爸爸,就會一代代咁落去。

伯爵府

睇個訪問 細時困佢入狗籠, 隻狗好驚

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

阿爸都讚煮野好好食

侯爵府

秋天與楓葉 發表於 22-1-4 10:20
狄龍諄諄教誨,希望呀仔成就可以去得 ...

所以估計佢得到爸爸呢番說話,勝過口若懸河嘅人嘅讚美。
平時唔會過份吹捧,真正做得到做得好至講先至顯得出說服力!

珊瑚宮

CathyYau_yy 發表於 22-1-4 10:27
係咪得1個仔?

應該係

首頁
12345...7

尾頁

跳至