自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

公爵府

打又打過(早兩年),鬧又鬧過(成日),傾又傾過(爸媽爺麻補習老師同佢傾),傾親勸親都呆滯,識係識嗯嗯嗯,老師成日打黎投訴佢唔專心,功課唔齊做得唔好,當然成績都唔好。
今晚爸爸又同佢傾,佢問你係咪唔想讀書架啦,佢竟然真點頭,佢真係覺得只想打機睇電視唔讀書過日子。
我唔知可以點對佢啦,我一向主張佢做好本份,我會俾時間佢睇電視或打機,因為佢細個完全唔俾睇電視,只返學做功課既時候,夜晚訓覺會講野郁手郁腳,似係壓力大。
一向有補習,就算貴都照補,但佢補極都咁差,佢而家仲開到口唔想讀架啦。我都心淡,我好唔好停左佢補習?

公爵府

love.g.wad 發表於 22-1-8 00:09
打又打過(早兩年),鬧又鬧過(成日),傾又傾過(爸媽爺麻補習老師同佢傾),傾親勸親都呆滯,識係識嗯嗯 ...

仲有畫畫堂,應唔應該停哂佢。
自行選校仲應唔應該同佢博前少少既學校,定穩陣搵間b3就算??
佢學校欠交5次功課要記缺點,而家已經3次,都已經睇得出佢幾咁唔志在。
好心淡。

伯爵府

回覆樓主:

放棄佢做廢青吧

珍珠宮

學業都未攪掂仲畫畫?好有興趣定好有天份?

子爵府

熱血金章

細個完全唔俾睇電視?直到幾多歲先開始睇返電視?
呢啲歲數真係要循循善誘慢慢同佢傾偈了解佢個心裏面諗咩,冇得硬來

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

其實有冇做過評估 會唔會係學習障礙
上到六年級 如果低班好多野唔識夾硬上
依家應該好難一下子追到
能力不及 力不從心 多方面壓力 其實都幾難搞

可能你改改心態 起碼要佢識得要盡力 盡左力都唔得唔緊要 最壞打算係b3 b3都未必間間出爛仔
學周星星話 人冇夢想同條咸魚冇分別
幫個仔搵下啲動機

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

囝仔幾多年級開始不肯讀書?會否是幼時過份管制而令他現在反叛起來?
學校有沒有社工可以跟他傾吓?

公爵府

Moti 發表於 22-1-8 00:26
學業都未攪掂仲畫畫?好有興趣定好有天份?

有興趣有d天份,學業唔掂,但一星期一堂畫畫唔過分呀嘛

侯爵府

love.g.wad 發表於 22-1-8 01:01
有興趣有d天份,學業唔掂,但一星期一堂畫畫唔過分呀嘛

唔過份 佢真係學得開心又負擔到就由佢

公爵府

鍾太2009 發表於 22-1-8 00:44
細個完全唔俾睇電視?直到幾多歲先開始睇返電視?
呢啲歲數真係要循循善誘慢慢同佢傾偈了解佢個心裏面諗咩, ...

小三開始可以睇,做好功課溫陣書就可以睇一套20分鐘果種卡通。之後真係好少夜晚果種情況出現。
傾親佢都唔出聲,只有我地自話自說,佢今晚咪終於有反應,就係講唔想讀書既時候就點頭囉。

男爵府

佢係讀唔掂定唔想讀?兩者好大分別!
如果讀唔掂,做父母要自己跟緊啲,自己去教返佢。小學的課程,只要有人跟緊啲,唔會話一定好好,起碼合格先!
如果唔想讀就難攪好多,要搵返佢唔想讀嘅原因:電視電話影響?學校生活有問題?追不上課程而放棄?

公爵府

IHateSummer 發表於 22-1-8 00:54
其實有冇做過評估 會唔會係學習障礙
上到六年級 如果低班好多野唔識夾硬上
依家應該好難一下子追到

弊在佢一d力都唔出呢,我唔著緊佢分數,唔會係呢方便俾太多壓力佢,只要佢有俾心機溫書就得,但佢無呀,唔踢都唔拎本書出黎,入房話溫書就訓左覺,英文默書例牌0分。
佢話想大個做打機有關既,做game 做程式都要識英文呀,講過俾佢知都係咁,佢係果種得個想字既人,想⋯但唔會實行。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

打又打過(早兩年),鬧又鬧過(成日),傾又傾過(爸媽爺麻補習老師同佢傾),傾親勸親都呆滯,識係識嗯嗯 ...

同佢傾下,只要認真做完功課,之後時間任玩。

公爵府

hellokitty111 發表於 22-1-8 01:10
佢係讀唔掂定唔想讀?兩者好大分別!
如果讀唔掂,做父母要自己跟緊啲,自己去教返佢。小學的課程,只要有 ...

佢係聰明仔黎既,佢係懶,你講既原因都應該有,但學校生活應該無問題,最主要唔想讀既原因應該係想做廢青囉,只食玩訓。

侯爵府

love.g.wad 發表於 22-1-8 01:11
弊在佢一d力都唔出呢,我唔著緊佢分數,唔會係呢方便俾太多壓力佢,只要佢有俾心機溫書就得,但佢無呀,唔 ...

其實都唔好期望佢有咩大志
因為10個有8個都唔會咁有諗法
依家啲細嗰個個都想做youtuber
你仔話寫程式 唔係做電競選手咪算係咁

6年班 真係逼唔嚟架喇
或者要等佢自己開竅

公爵府

kittylam 發表於 22-1-8 01:15
同佢傾下,只要認真做完功課,之後時間任玩。

傾過啦,成日同我講做完,我唔查佢,佢就過骨,我查佢,佢都唔會搞返掂(或者求其搞掂),寧願唔睇電視,反正佢可以同細佬妹玩同貓玩,我唔知可以點對付佢。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

IHateSummer 發表於 22-1-8 01:17

做電競選手仲難過寫程式 ,我好支持我仔做電競選手,但佢叫我咪傻 ,但好鍾意寫程式 。

水晶宮

唔好意思!我無惡意
但單睇文字都覺得你哋好煩
會唔會反叛期所以愈講愈唔聽
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

公爵府

IHateSummer 發表於 22-1-8 01:17

我唔知停唔停補習好,我唔知博唔博下b2尾中學好,我其實都打算佢讀完中三就另作打算架啦。

公爵府

kcpak 發表於 22-1-8 01:22
唔好意思!我無惡意
但單睇文字都覺得你哋好煩
會唔會反叛期所以愈講愈唔聽

煩都要架,唔通早早就由得佢咩,我都想唔煩呀

首頁
12345...12

尾頁

跳至