自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

佢有興趣畫畫,繼續俾佢學。

要繼續補習,但試下搵其他補習老師。你問佢,佢梗係話唔想讀啦,有幾多個細路鍾意讀書呀,你唔可以因為佢呢句話而影響你自己。唔補,你只會後悔你冇盡力幫佢。補左都唔掂既話,起碼叫嘗試過,唔掂咪認命,安排其他出路俾佢。

子爵府

回覆 love.g.wad 的帖子

佢應該攪唔掂d 功課, 學業先變成咁. 你呢個時候, 試下每日都跟足佢d功課, 每樣每樣教佢點做, 每一科每一科同佢執番好佢, 坐佢隔離篤住佢做同溫. 先同佢每日清好d 功課, 佢唔交因佢佢根本唔識做, 攪掂d功課, 至少唔駛欠交先, 唔駛每日返學俾老師罰. 再拿拿聲同佢溫習, 對付呢d細路, 要花無比時間同耐性, 慢慢扶番佢起身. 小六仲好細, 單靠補習, 每日得1個鐘, 冇用的。

伯爵府

yiszwa 發表於 22-1-8 04:12
與其講埋呢啲廢話,不如收聲啦。

你最多管好自己把口先啦~

侯爵府

wtcys 發表於 22-1-8 01:54
既然打、罵、勸、鬧都出齊, 佢聽得太多冇反應, 亦直覺自己廢。倒不如試下讚賞, 欠少一樣功課讚一次, 英默有 ...

認同,可以欣賞嘅位都要欣賞,可以讚嘅嘢都讚。你個仔嘅反應係無信心做到,面對事實時只好消極地抗議/反抗。
讚嘅意思係舉凡有值得欣賞的特質就讚果d特質,唔好亂作,佢自己會知,如上個星期欠10份功課,今星期欠5份,其實係進步咗,用咗力嘗試做多咗,同家長配合作咗之類,千祈唔係轉頭又話交咗果d都做錯,d數又錯之類挑骨頭。讚完唔好期望佢即時轉性,需要累積。讚就係讚佢做嘅過程(如盡力做,嘗試做之類,呢d係要細心去觀察),盡量唔好只睇成果(分數),因為有時成果是受好多嘢影響。
信心同能力感係要一齊營造出,家長係最有利位置去做,唔好諗呢d係學校責任。

大宅

系人都系鍾意打機煲劇去玩,讀書辛苦,天生鍾意既人有幾多個,大家都系為左將來生活努力。六年級吾算小,適當地俾佢了解下社會現實,學歷吾夠,將來就只可以做低薪體力勞動既辛苦工,會後悔既。我之前大學intern系一間物流公司做,間公司老板個仔又系吾鍾意讀書,老板安排個仔做暑期工系公司幫手搬貨,又叫佢去餐廳做侍應,結果半個月後個仔好快吾話退學,仲有曬動力讀書。

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

love.g.wad 發表於 22-1-8 05:47
有打算捱到中三就另作打算。當然希望佢呢段時間會開竅,衰衰地都考個dse啦
...

小六咁樣情況,我想他是怕離開熟悉的學校,知道升中會獨自面對一個新環境,倒不如現在放棄留在熟悉的家,似情緒影響學習,
漫漫人生路,現在讀唔到,可以慢慢來,你現在一定唔可以同佢講負面說話,影響自信心又傷親子關係,
你說他畫畫有與趣,如果你接受到他書讀得一般,但畫畫是他一技之長,培養下可能是另一片天。
B3學校唔可怕,只是一班跟讀書無咁好的小朋友,他們一樣有所長,放開心結,不一定要立刻讀書,可以放眼佢專長,親子關係緊要過所有。

伯爵府

fong2005 發表於 22-1-8 06:46
至於電話問題
外面大把只有打電話嘅電話卡
(用智能電話但插只打電話嘅卡)

認同收機問題只可氹,不可強搶,自己都做過細路,明白俾父母控制,同用強硬手法係既咁討厭

男爵府

love.g.wad 發表於 22-1-8 00:09
打又打過(早兩年),鬧又鬧過(成日),傾又傾過(爸媽爺麻補習老師同佢傾),傾親勸親都呆滯,識係識嗯嗯 ...

You are not alone
我仔都係11歲…日日打機…手機都比我掉爛2部…讀c片…仲要學人睇咸濕片..手機現在比我Lock 左apps 有d website 無sex字眼, 又不用18歲警告字眼…防不聲防…學校仲有個女仔鐘意佢,偷睇Whatapps 話答應是男女朋友…不過係學校我仔成日唔理佢,個女仔係Whatapps 投訴佢ignore her
一直無補習班…剛剛join左補習班…希望有d幫助

子爵府

見你提過仔仔話想做廢青,多口問句,你哋係咪經濟環境幾好,將來幾層樓留返俾阿仔嗰啲?所以佢冇動力?覺得唔使太努力?

水晶宮

love.g.wad 發表於 22-1-8 01:11
弊在佢一d力都唔出呢,我唔著緊佢分數,唔會係呢方便俾太多壓力佢,只要佢有俾心機溫書就得,但佢無呀,唔 ...

即係佢個底差,佢有心冇力變左好大壓力,英文默書,只需要記就可以過關的事,佢都零証明佢唔明點記,亦都証明佢的學習方法需要由細人釘人的幫佢,佢詞彙認識少,這個認識字少的影響力連帶功課,解題,閱讀 試卷能力都拖下去。

仲有時間,去幫佢建立自信,你要佢自已溫書,問題係係好多都唔識,都唔知點溫無從入手。 你細個點讀書,你手把手再教佢,當佢1年班的教,由於佢6年級好快明白的。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

大臭臭 發表於 22-1-8 00:18
放棄佢做廢青吧

唔鍾意讀書唔等於係廢青。

珊瑚宮

Moti 發表於 22-1-8 00:26
學業都未攪掂仲畫畫?好有興趣定好有天份?

學業唔好都可以有自己興趣掛??

男爵府

我諗家長要轉換下心態了,睇黎你仔係唔想讀,如果真係比你追到10名又入到b2,六年級咁樣之後都好難追,之後其實條路你地有大家有幾辛苦我諗你都諗到。
我細個都唔鐘意讀書,不過有一樣興趣好鐘意,多啲同仔傾下,覺得佢內心想法大過迫到大家辛苦。

珊瑚宮

coconutchung 發表於 22-1-8 06:40
佢已經不喜歡讀書,咁佢喜歡畫畫嗎?
我覺得現今世代真的不是只睇學業,因為根本不是人人讀到書,反而有一 ...

你呢D先係㗎嘛!
有D人覺得成績唔好就係廢青。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你地環境好好,佢好似預咗父母養佢過世?唔讀ok, 但夠年齡要出去返工喎!

珊瑚宮

蕃薯仔媽媽 發表於 22-1-8 02:43
係,真係未開竅,父母唔好放棄,最緊要唔好學壞。
我自己,讀書時期未開竅,渾渾噩噩咁過咗,成個中學都唔 ...

水晶宮

重覆

男爵府

可能他天性強 有主見 是好事
讀書不是唯一前途 大個試下學習一技之長都能出頭
話不定他有其他天份 兒有兒福不用擔心
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

水晶宮

本來最有效係帶佢睇吓唔讀書,會做d咩工。例如夏天35、6度做地盤,一般人烈日當中企係度都辛苦,佢地仲要搬搬抬抬操作大型機器。細路哥見到,多少會覺得「咁辛苦,制唔過,都係努力讀書」。

但見上面話你環境好,個仔覺得可以安心係屋企逍遙過日子。咁就比較難搞。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-1-8 09:11
學業唔好都可以有自己興趣掛??

我係攪唔清楚,去到要打要鬧咁關注學業嘅情況下仲花時間喺啲非必要嘅項目上,係因為興趣定有天份啫,樓主一開始又冇交代。

首頁
23456...12

尾頁

跳至