自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛讀完再培訓局的職業治療助理課程....原來只是讀有關老人方面及精神科方面的知識....也太偏心了吧!
需要職業治療服務的人士,從出生開始,只要有需要,便需接受職業治療的治療服務...但由於培訓局的助理課程只有提供有關老人方面及精神科方面的課程,讀完後也只能找有關老人方面的工作....為什麼不開辦一些關於嬰幼兒及學齡兒童的職業治療助理課程呢?找了工作這麼久,也就只看見一份有關學齡兒童的職業治療助理工作...也太不公平了吧!

或許是因為現時大部份的職業治療助理資源只偏向了老人方面,為了再培訓的人材易於找工作,所以就只給予讀一些有關老人的治療課程,好讓我們能較容易找到相關工作...但是實上也是很难找到相關的工作..

因顧主大多要求過多,一個復康助理的職位,便要有埋物理治療助理證書,護理員,扶抱,急救的經驗...總之..能有多種功能的人群便較容易找到工作....

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

搵食艱難,唯有再進修。

公爵府

特殊學校?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

你本身有無醫療相關嘅工作經驗?

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔可以咁講,做得呢行樣樣都要識係正常嘅

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

每一行都係咁, 要多項技能。

伯爵府

職業治療助理 其實要做d咩的?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

老人職業治療需求多,騁請嘅人亦多,職訓以老人為主,好正常
兒童有需求,但學你話齋搵咁耐得一個招聘位。你覺得不公平之處係??認為政府要加開兒童職業治療職訓課程,要增騁兒童方面人手?
培訓/經驗比你多嘅人獲得騁請,對手係穩打穩扎咁賺返嚟。條件不如人,最正路係減薪求有機會儲經驗,出嚟打工從來無話受過咩訓練就一定賺幾錢的(如果有嘅入讀門檻就會相對提高了)。培訓課程嘅「願景」,唔好太認真

侯爵府

2024年龍年勳章

多項技能要識係正常嘅

大宅

小草兒 發表於 22-1-10 11:52
剛讀完再培訓局的職業治療助理課程....原來只是讀有關老人方面及精神科方面的知識....也太偏心了吧!
需要職 ...

我見政府醫院D職業治療師好後生,而且又係大學畢業,寫report 都係英文的,D幫手都係D病人助理,真好少有請職業療助理既位,我諗只係技能既一種,識多一樣野入職會易D掛

侯爵府

回覆樓主:

因為這兩種最缺人

伯爵府

當一個證書好多人都有
只係入場券
等於話請中六畢業,就真係請中六生咩
書到用時方恨少

首頁

尾頁

跳至