美容扮靚

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-1-19 22:25
我用咗豆腐 mask 好多年, 呢隻我反而唔係夜晚敷,朝早用來當急救 mask,上面按摩再擺 5 mins 就洗,去膚 ...

咁豆腐mask 咪同 renewing pack 功效差唔多?

BA 話 renewing pack 早上用,化妝會貼啲。 我唔知喺咪,因為我唔化妝既。

公爵府

大姑娘 發表於 22-1-20 14:02
咁豆腐mask 咪同 renewing pack 功效差唔多?

BA 話 renewing pack 早上用,化妝會貼啲。 我唔知喺咪,因 ...

兩隻 mask 都有去暗啞煥膚功效,用完化妝都會貼啲,我就比較鍾意用豆腐 mask,renewing pack 唔夠佢保濕,而且用完我會有少少爆粒粒,我用豆腐 mask 就冇呢個情況~
同埋可能我膚色比較深,用完豆腐 mask 膚色係會明顯剔透(透明度好咗),renewing pack 做到面色冇咁暗啞有光澤,但就做唔到豆腐 mask 嗰種剔透感。 可能皮膚白嘅人冇乜分別,但我膚色深呢樣就比較明顯~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mymarigold 發表於 22-1-20 14:29
兩隻 mask 都有去暗啞煥膚功效,用完化妝都會貼啲,我就比較鍾意用豆腐 mask,renewing pack 唔夠佢保濕, ...

豆腐mask是邊款?有冇相睇呀?

公爵府

me920 發表於 22-1-20 16:05
豆腐mask是邊款?有冇相睇呀?

#1樓,最左邊嗰排,最頂嗰罐,藍色雪肌精美白 mask, 因質感似豆腐,所以又稱 豆腐mask~

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-1-20 16:14
#1樓,最左邊嗰排,最頂嗰罐,藍色雪肌精美白 mask, 因質感似豆腐,所以又稱 豆腐mask~
...
Thanks~

珍珠宮

我都有用Sisley black rose mask, 幾滋潤。
ipsa clay mask 都唔錯

Filorga Meso mask 一般

珍珠宮

兩隻 mask 都有去暗啞煥膚功效,用完化妝都會貼啲,我就比較鍾意用豆腐 mask,renewing pack 唔夠佢保濕, ...

咁豆腐mask性價比仲高好多喎

公爵府

me920 發表於 22-1-20 20:57
我都有用Sisley black rose mask, 幾滋潤。
ipsa clay mask 都唔錯

Meso Mask 敷完好似無敷咁

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-1-20 22:08

係啦,但d 人講到好好咁咪試下囉,點知對我冇咩特別

我以前都鍾意Apivita carrot mask, 但冇再出

公爵府

me920 發表於 22-1-20 22:13
係啦,但d 人講到好好咁咪試下囉,點知對我冇咩特別

我以前都鍾意Apivita carrot mask, 但冇再出

Meso mask 完全伏到無可再伏呀~

嘩,同道中人呀! 我以前超愛 Apivita carrot mask ,仲好用過青瓜,敷完塊面好柔軟,佢唔再出真係好可惜

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-1-20 22:42
Meso mask 完全伏到無可再伏呀~

嘩,同道中人呀! 我以前超愛 Apivita carrot mask ,仲好用過 ...

Yes, carrot mask 敷完好柔軟,我頭先講唔出點解鍾意,你幫我講左

等我又試下你介紹的其他mask 先

珍珠宮

eye mask 我最近用elemis revive eye mask, 係overnight 敷, 幾保濕, 但對眼紋冇幫助....

保濕mask用左avene好多年, 但開始覺得唔夠, 用完會試其他

Paper mask 我用minon 極速保濕

公爵府

me920 發表於 22-1-21 13:42
eye mask 我最近用elemis revive eye mask, 係overnight 敷, 幾保濕, 但對眼紋冇幫助....

保濕mask用左ave ...

Elemis 我只係用過 Absolute eye mask,一般般,但 pro-collagen Advanced eye treatment 眼睛華唔錯, 夏天單用秋冬再加眼霜,我用咗6、7年都冇乜眼紋, 係舊年覺得有啲乾,轉咗用 clarins eye serum。

Avene / Origins 我20+用過,嗰時都覺得保濕力唔夠,30+ 有玫瑰痤瘡,又試下用 avene,佢隻舒敏面膜幾好,但保濕面膜對我都係唔work。

我啱啱買咗 Sisley 隻 eye mask 未用, 遲啲睇下效果先~

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-1-21 13:59
Elemis 我只係用過 Absolute eye mask,一般般,但 pro-collagen Advanced eye treatment 眼睛華唔錯, 夏 ...

Sisley eye mask 我用過,覺得保濕外都冇咩特別

公爵府

me920 發表於 22-1-21 15:56
Sisley eye mask 我用過,覺得保濕外都冇咩特別

oh,我睇 黑咪 講到好正咁~

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-1-21 16:30
oh,我睇 黑咪 講到好正咁~

可能你覺得好用呢

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-1-20 16:14
...

請問豆腐mask邊到有得買?

公爵府

hippoo 發表於 22-1-21 17:35
請問豆腐mask邊到有得買?

雪肌精係 Kose 旗下一條 line, 我喺 利舞臺 cosme STORE 買, 我見過銅鑼灣 Donki 有-

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

mymarigold 發表於 22-1-20 22:08

你用 meso mask 前有冇用hydra hyal 打底,我覺得查咗 hydra hyal 再查meso mask 效果好好多, counter BA 教的

我最近最鍾鍾意敷 Chantecaille lily healing mask 同 bio lifting mask, 敷完好有光澤,可以當sleeping mask 用。另外,Guinot hydra mask 都好用,夠保濕,價錢又吾貴

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

見你講豆腐面膜咁正,我都好有興趣買嚟試下 renewing pack 我用吾到,次次用完都敏感,吾敢再用

首頁
12345...8

尾頁

跳至