自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

琴日我仔去完牙科保健,牙醫話丫仔倒及牙
話可以再等佢大少少再去箍牙
因為我仔換牙又慢,宜家先換得7隻牙仔
唔洗咁急整住
但上網睇過好多都話越早箍越好
佢宜家8歲,其實倒及牙齒應該要宜家就帶佢搞定等多一兩年先?係咪好痛?小朋友頂唔頂得住?埋單大概要幾錢,唉 好煩

珍珠宮

出去再睇專科拎多個意見

男爵府

suet219 發表於 22-1-20 14:07
因為我仔換牙又慢,宜家先換得7隻牙 ...
早箍牙唔一定好,何況牙都未換齊唔應該咁早箍。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

suet219 發表於 22-1-20 14:07
因為我仔換牙又慢,宜家先換得7隻牙 ...

去矯齒專科做咗評估先

子爵府

最快要前面大部分牙已經換咗先可以開始箍,所以唔駛咁心急!我囡換牙快都要五年級下學期開始箍。當時學童牙科保健有提醒可以去找矯形醫生。當然係早好過遲,因為細個做可能唔駛脫牙,如成年人才做多數要脫牙。
小朋友放暑假比平日更忙!

大宅

heiheiada 發表於 22-1-20 14:43
最快要前面大部分牙已經換咗先可以開始箍,所以唔駛咁心急!我囡換牙快都要五年級下學期開始箍。當時學童牙 ...

請問你囡囡箍牙要幾多錢?

男爵府

睇每個人情況,我個仔肖牙,醫生要佢9歲半開始戴擴張架,我個女因為門牙有一隻多生齒,麻煩d,做完手術剝咗之後,8歲就開始cool, 兩個都係睇顎骨矯齒醫生

複式洋房

回覆樓主:

大小小先

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

睇咗矯齒專科醫生先,我女8歲開始睇,1年check 1次, 10歲先箍倒及。
8w1d - 1.68cm
11w5d - 5.15cm
13w2d - 6.3cm
17w5d - 169g
20w5d - 382g
25w5d - 798g
30w5d - 2.86lbs
35w5d - 5.11lbs
38w1d - 5.72lbs
阿 B 喺29/9/2010出世 la ^^ 2.65kg

大宅

mamingyin72 發表於 22-1-20 17:00
睇咗矯齒專科醫生先,我女8歲開始睇,1年check 1次, 10歲先箍倒及。

明白唔該你。請問幫你囡囡睇嘅牙醫係咪即建議10歲先開始箍?請問箍牙大概要幾錢?同埋係咪好痛好痛㗎?

大宅

回覆樓主:

倒岌牙唔同的,要發育前做。

當年我小朋友8歲,2個普通科牙醫叫我慢慢先,大個先做。但2個矯齒的講嘅嘢一樣,話我要同時間鬥快,一係做,一係以後都唔使做!

由於2個分別唔同的醫生講嘅嘢一樣,我立刻做!

你自己去睇矯齒先,個個倒岌case都唔同。我大嗰個就遲左(我當時唔識),但好在問題唔太,叫勉強補救中。但細嗰個唔係,過左時就冇得做了。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

每個case 都唔同,但搵矯齒醫生睇咗先,我仔以前哨牙,箍牙除咗第一次上箍會酸痛,之後係唔痛既。我仔5年前中一時搵矯齒醫生箍3M傳統陶瓷5萬8,普通鋼箍就5萬。

洋房

牙都未換點箍

大宅

畀面勳章

suet219 發表於 22-1-20 17:07
明白唔該你。請問幫你囡囡睇嘅牙醫係咪即建議10歲先開始箍?請問箍牙大概要幾錢?同埋係咪好痛好痛㗎?
...

唔一定,只係阿女有d驚,所以醫生建議等佢大d先落箍。唔係好痛,只係剛箍時食嘢要適應。費用暫時大約3萬擴上顎骨,之後用自鎖式3M箍,但因為倒及係有機會反彈,所以過完發育期可能要再箍多次。

伯爵府

mamingyin72 發表於 22-1-20 17:00

唉,我女又係啲牙有問題,佢有一隻牙爆咗出嚟,而且有啲哨牙,我而家都想幫佢箍牙,請問你可唔可以pm 矯齒科醫生的電話給我呀?

子爵府

suet219 發表於 22-1-20 16:31
請問你囡囡箍牙要幾多錢?

4年前,全期4萬,傳統牙箍。之後做牙套要另計,大約3K一套。
小朋友放暑假比平日更忙!

別墅

回覆樓主:

我囡正正是倒及牙,前年牙科保健叫我哋換了上下各四隻牙就要出去搵矯齒做評估,跟住上年睇牙科保健時(已換了七隻牙)佢強烈要求我哋盡快去睇,因為倒及牙要把握住矯正的黃金期,否則越大個矯正就越難攪。
剛剛的暑假去了睇矯齒,而家上顎戴了擴大器,而家晚上還要戴facemask,拉返崩牙出嚟,成個療程,估計要做一年多。

大宅

mamalittle 發表於 22-1-20 17:44
我囡正正是倒及牙,前年牙科保健叫我哋換了上下各四隻牙就要出去搵矯齒做評估,跟住上年睇牙科保健時(已換 ...

咁你囡囡即係幾歲開始整?我就係上網睇話要早d整
但 琴日個牙科醫生又話唔洗咁快整
又話上棚牙有機會有可能生返出嚟
又話等佢大少少先整都得
頭痛

別墅

suet219 發表於 22-1-20 17:48
咁你囡囡即係幾歲開始整?我就係上網睇話要早d整
但 琴日個牙科醫生又話唔洗咁快整
又話上棚牙有機會有可 ...

我囡換牙比較慢,佢九歲開始整。
牙醫話呢種療程只可以在發育前做,盡量拉返上顎出嚟,因為青春期發育,就輪到下顎生長。
建議矯正倒及牙最好睇矯齒醫生,唔好睇普通牙醫。

侯爵府

回覆樓主:

建議睇矯齒科,keep住跟進。倒及牙未必要即時箍,前期可能戴擴張器,到合適時間就只需要箍齊棚牙。如果過咗黃金時期,要做手術就麻煩,正顎手術係大型手術嚟!!!

首頁

尾頁

跳至