0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

囝囝仲有幾日先滿一個月,今日攞軟尺幫bb度頭圍,竟然41cm,擔心佢係咪腦積水…
懷孕時囝囝頭圍一直偏大3-5w,嗰時醫生照超聲睇過話個腦無事,係純粹頭大。囝囝出世頭圍35cm,出世後一星期返健康院量過頭圍37cm。我同老公個頭都偏大,但阿囝未夠1個月就41cm好似好誇張!?暫時囝囝都算食得瞓得嘅,每日食100-120ml x 8餐。

過兩日返健康院打針應該會再度頭圍,請問有無媽媽有經驗bb頭圍偏大?醫生係咪會轉介bb去照下個腦?

男爵府

回覆樓主:

佢真係食得好好… 我睇返我個仔滿月33.5都話「有啲大」,因為佢身短、細粒,頭圍同其他生長線唔match特別勁咁,我去搵下頭大會點先知擔心有積水,姑娘話觀察下,如果兩個月都偏大就搵醫生睇,但兩個月時頭圍36.5又話應該都無事跟住就無理…… 如果靠健康院通常都觀察再觀察,啲嘢好鬼慢

別墅

回覆 uckukuku 的帖子

嗯… 都明嘅,資源有限,健康院都大機會建議觀察住先… 即管聽吓過兩日點講再決定下一步點做😔

大宅

Chbb1224 發表於 22-1-22 23:29
囝囝仲有幾日先滿一個月,今日攞軟尺幫bb度頭圍,竟然41cm,擔心佢係咪腦積水…
懷孕時囝囝頭圍一直偏大3-5 ...

佢的食量一定係大碼B。只要體重都係同比例其實問題不大,唔好自己嚇自己先。

別墅

回覆 anjaco 的帖子

懷孕時佢個比例一直都係頭大身細,頭大3-5w,肚圍大1-2w,腳長1-2w,bb出世係標準身高,但體重屬於中大碼b,懷疑重晒喺個頭度… 而家睇佢覺得頭大身細,個比例怪怪地咁…

大宅

Chbb1224 發表於 22-1-22 23:29
懷孕時囝囝頭圍一直偏大3-5 ...
返左健康院問未?

別墅

回覆 Raae 的帖子

聽日打針問,今日又度下,已經42cm喇…

大宅

Chbb1224 發表於 22-1-25 14:43
回覆 Raae 的帖子

聽日打針問,今日又度下,已經42cm喇…

3日大1cm? 你不如帶去睇兒科醫生先, 健康院醫生好似係普通科, 佢又要再轉介你去醫院見醫生

別墅

Update返,希望對其他父母有幫助:

結果健康院姑娘都認為BB頭圍大,醫生幫BB做咗臨床檢查(㩒頭仔、睇吓眼睛同觀察BB手腳活動情況),另外亦量度我和老公的頭圍(兩個都偏大),醫生結論BB八九成冇問題,不過穩陣起見,亦寫轉介信俾我哋到廣華醫院照超聲波。

兩日後帶咗BB去兒科醫生聽多個意見,兒科醫生做法亦差不多(臨床檢查BB+量度父母頭圍),都寫咗轉介信俾我哋返仁安醫院照超聲波。

好快就有期到廣華醫院,第一次只係普通見下兒科醫生,都係幫BB做返之前嘅臨床檢查,然後俾個期我哋照超聲波(排到六月)。另外兒科醫生教我哋平時喺屋企都可以幫BB檢查腦壓(輕輕按額BB腦卤位置,如果係籃球質地就有問題,依家BB正常似係浸發咗嘅冬菇嗰種質地)。

而仁安醫院照超聲波過程好順利,姑娘同醫生好溫柔,BB瞓喺床上,我全程可以喺床邊陪住佢,過程亦唔痛嘅,不過因為BB要比我hold住個頭嘅位置有啲唔耐煩,所以喊咗兩聲,但中間BB都有笑下,氹到啲姑娘幾開心。然後醫生即場睇完話BB個腦仔冇問題,應該都係遺傳爸爸媽媽嘅大頭。

我而家放心返好多了,希望大家嘅bb都健健康康啦!🙂

首頁

尾頁

跳至