時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

ching so smart

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=30396049&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

男爵府

angiehouse 發表於 22-1-23 19:44
共存佢個頭,接種率低又未有特效藥出,又加埋有d黃人吾打針又大愛,驚病毒隨時再變種
...

我身邊黃人眾多,據観察/估計,只有兩個仲未打,其他我直接或間接聽到佢地打曬了。

所以呢,黃人自願非自願都唔會唔打針嘅,但咁並不代表佢地唔反疫苗+反圍封+反強檢+反殺野豬倉鼠+反政府的一切政策。

黑暴轉哂地下化,政府弱勢,正路就係佢地晤會放過繼逃反條例之後的任何一個有「價值」的議題。就算「清零vs共存」今日炒唔起,都有個累積「民怨」的作用,靜待機會乘勢而起。

男爵府

daijuju 發表於 22-1-23 21:42
ching so smart

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=30396049&utm_campaign=android&u ...

JM 你條link 內的留言都幾好笑,可惜我唔會有時間睇,不過lap 下眼, 見果樹啲人,好似一見到明顯是黃屍講野時,就乜都唔洗講直接開罵,我覺得好爽…..(原來discuss.com 啲人咁正氣)

daijuju    發表於 22-1-23 22:47

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實我覺得現階段唔係研究共存定清零, 當務之急係要搞掂依家一日百幾單嘅確診先.

根本呢排都好多人執著"清零"同"共存"呢兩個詞語, 攞住呢兩個詞語轉牛角尖, 你估大家唔想晚市有堂食咩, 你估大家唔想開開心心辦年貨過個好年咩? 問題係已經行咗, 再鬧都唔會立即開返, 咁咪守住先囉, 係咪? 好啦, 依家真係爆成咁, 如果繼續咩都唔理, 所謂生活如常, 咁大家又係咪接受到每日有成200單確診先?

其實東方人嘅思想係同西方人有好大距離, 大家細心諗吓, 東亞咁多國家都唔會好似西方國家咁爆, 雖然數字唔細, 但係都唔會幾十萬咁上, 係因為大家都唔會放縱無條件咁中門大開. 日本唔俾外國入境, 每日都幾千, 所以都要諗新防疫政策, 唔可以一下子都咩都唔理. 其實東亞國家都係咁諗.

仲有, 真係唔好忘記, 醜國係爆到唔夠醫護做嘢, 航班大量取消, 黑暴契媽國係要軍隊去醫院幫手, 地鐵開唔到車, 教師返唔到學, 咁又係咪真係一個好現象呢?

我幾贊成睇多一排先啦, 等到打針打到7788, 食粒藥就唔怕新冠(唔係醫重症, 係好似我地醫傷風感冒咁), 咁咪可以共存囉, 但係都係嗰句, 當務之急係搞掂依家呢一波先, 齊心抗疫啦!

珍珠宮

SU213 發表於 22-1-23 23:25
其實我覺得現階段唔係研究共存定清零, 當務之急係要搞掂依家一日百幾單嘅確診先.

根本呢排都好多人執著" ...

容許我說句不中聽的。當初武漢最艱難嘅時候佢哋都冇放棄,百般忍耐抗疫,犧牲無數。而家香港面對omicron就急住要共存。國家都未落指示。怪不得內地網民都對港人感到心寒,總是說港人是白眼狼。絲毫不能配合國策,不懂感恩,現在還埋怨國家清零了!

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

daijuju 發表於 22-1-23 23:45
容許我說句不中聽的。當初武漢最艱難嘅時候佢哋都冇放棄,百般忍耐抗疫,犧牲無數。而家香港面對omicron就 ...

咁又唔好講不中聽, 國家最艱難都捱過咗, 有豐富經驗去處理, 仲可以有ABCDE餐去應對唔同地方, 真係欣賞佢地㗎.

國內人其實都幾反感我地反骨, 不過咁喎, 曾經我同一個國內嘅人傾(唔識佢嘅, 不過見佢大戰港獨份子同佢嗲咗幾句), 佢又對我幾友善, 仲話希望我地可以回復昔日光輝, 佢地其實都唔想睇住我地衰, 係我地某部份人成日埋怨國家啫.

daijuju    發表於 22-1-24 00:44

男爵府

2023年兔年勳章

lakgarden 發表於 22-1-23 09:49
民主 同 共存 都係西方不作為口號而且

西方共存係不理(較低下)國民死活, 保護資本利益

x2

香港COVID-19確診人士是在醫院就診,並非如外國大多數在家居自療;再加上本身醫護人手不足,若大規模人士感染,勢必拖垮醫療系統,人命損傷更大!!

水晶宮

2024勳章

呢幾日見識到,什麼叫你方唱罷我登場,各路文宣輪番上,不停嘈共存呢個話題
不過有個新手文宣今日被ban左
其實我覺得唔係唔可以討論,但太多了,來回都係嗰幾個,覺得好煩

珍珠宮

回覆樓主:

香港愈亂,某D人愈開心

琥珀宮

回覆樓主:

香港人口咁密集,共存即令醫療系統崩潰。

大宅

bobomia 發表於 22-1-23 09:34
黃人新戰線,靠害香港,死心不息想攬炒香港!

專家上身?羅冠聰叫香港「與病毒共

共存係必然,因為病毒唔會突然消失曬,而人都想回復正常生活,但不認同黑心羅x聰講既同英國一樣既與病毒共存講既廢話,第一香港同英國居住密度環境已經唔同,第二壯年人中左就話唔驚姐,咁大量老人家嬰兒中左咁點?香港醫療系統點樣應付到?講真,全世界都同緊流感病毒共存架啦,前提係病毒個攻擊性係咪愈變種愈變得溫和,同埋疫苗接種率高及重症率低囉 仲有可能最後好似流感有特效藥,慢慢咪變共存,但絕對認同個黑心羅x 聰同某班黃人講緊既係一堆垃圾廢話,感覺佢地係希望香港大爆發而政府及醫療系統應付唔到,之後出黎話政府冇能

珍珠宮

回覆樓主:

點擊放大

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

daijuju 發表於 22-1-30 01:33
點擊放大

https://m.weibo.cn/1647486362/4730933716719525
[cp]美国正积极向中国推销一项政策,可能导致数百万中国人死亡 ​​​[/cp]

公爵府

唔反對或支持共存就係黃?你都几智障

大宅

lovelybaby2015 發表於 22-1-23 09:44
我係藍,唔理乜q冠聰,我而家開始覺得共存先係大勢所趨。我支持共存,唔通我會咁而變咗黃?
我覺得大家可以 ...

估唔到有正常人

大宅

我唔支持共存。

不過喺周邊國家都玩共存嘅情況下,大陸同香港都撐唔到幾耐。

大宅

nanadog 發表於 22-2-6 15:04
我唔支持共存。

不過喺周邊國家都玩共存嘅情況下,大陸同香港都撐唔到幾耐。

爭取時間,大家快啲去打疫苗

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

近日好多人出舖帶風向, 叫人" 共存" , 根本就想香港攬炒

我要清零 清零 清零 清零 清零 清零 清零 清零, 齊心就一定事成!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呢啲係黃人幫主子搞分化口號!香港跟大陸動態清零!班人想與病毒共存嘅咪快啲移民啦!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

複式洋房

回覆 lovelybaby2015 的帖子

清零不容易,共存代价更高。就这么简单。

首頁

尾頁

跳至