自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

嗯..我屈左好耐喺心入面,純呻下㗎咋…
是咁的,我妹最近結婚了!見到佢嫁得好好,其實好鄧佢開心!佢老公好叻,好多嘢都好優秀,家景又好,佢老爺奶奶出錢畀佢地搞婚禮,又買左間屋畀佢地,可以話係無憂了!但我自己一路以來嘅婚姻都唔太好,適逢我妹舉行婚禮,心入面諗起自己不快經歷,有點唔係咁開心..我唔係妒忌佢的,係真心鄧佢高興~只係我經歷過離婚,而我當時嘅婚禮又搞得一塌糊塗,因為當日搞得心情非常惡劣,令我無好好的講感謝致詞,令我非常遺憾…呢件事可以話係我人生最大嘅污點…然而見到我妹搞個婚禮非常成功,講致謝詞又講得好好,我心裡又感動又難過…好矛盾

大宅

Jessica_Rocus 發表於 22-1-25 03:49
是咁的,我妹最近結婚了!見到佢嫁得好好,其實好鄧佢開心!佢老公 ...

可能你地會覺得我自己攞嚟唔開心,但我都唔想咁的,唔知你地明唔明我感受…我只係好想呻出嚟咋…雖然而家我已有一個穩定伴侶,有一仔一女,但我同我而家另一半未結婚未行禮,而佢亦好似無呢個打算,覺得大家已認定對方係先生太太,唔需要咁急去做呢啲門面嘢…亦有人同我講,我有一仔一女已好有福氣,要知足!嗯…我唔係唔知足呀..我都好感恩自己有一對仔女,雖然平時畀佢地激到差啲嘔白泡,但我都依然好愛佢地的!我只係為我曾經嘅經歷同遺憾而唔開心…我知唔好太執著,但呢段時間好不自覺地諗起又唔開心…

大宅

好啦..呻完啦~如果你地明我講咩可唔可以畀啲意見我或者純粹同我傾下計呀?希望你地唔好鬧我啦~

水晶宮

Jessica_Rocus 發表於 22-1-25 03:50
好啦..呻完啦~如果你地明我講咩可唔可以畀啲意見我或者純粹同我傾下計呀?希望你地唔好鬧我啦~
...

傻啦!點會鬧你呀?唔開心係正常嘅,但往後日子你就要好好咁樣過

自由太多會令世人失去平衡

男爵府

你人生勝利組 禮節野好冇謂 你兒囡齊曬 好好拉

伯爵府

無需要比較。
你自己的人生才是你自己的,發生什麼事,努力令自己更好就是了。日子再難,還是要過的。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我都會羡慕人哋生活好,但唔會傷感自己生活,雖然生活好多不如意,但比上不足,比下有餘

子爵府

呢啲係羨慕,個個都會架

大宅

回覆樓主:

你有冇同你另一半講你嘅想法?
或許佢會補足你嘅遺憾呢!

大宅

回覆樓主:

唔開心。無問題ga. 因為你真係有唔開心嘅經歷, 你只係正面渲洩情緒。 呻完又要努力過日子, 加油~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你而家都有個伴啦,又唔係冇仔女,有咩需要唔開心? 做人一定要知足,記唔記得中學的課文,以有涯隨無涯,殆已!人的一生有限,做人睇開d唔好追求強求自己生命中冇的事物,唔係盞自己永遠唔心足唔開心,諗咁多為咩吖

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

過去左吾好再諗
人生漫長總會有遗憾

子爵府

因為你無搞過婚禮所以想搞姐.....人係追求得不到的,唔理個樣野係唔係值得

複式洋房

回覆樓主:

當年我無求婚無戒指,初初都會羨慕人地,但老公成日話有幾卡戒指又點,個老公衰嘅有戒指有乜用,又啱喎,同埋反正隻鑽戒又唔會日日帶

所以有啲野無左唔一定係唔好,你依家生活開心咪仲好

珍珠宮

你最大的煩惱係自相矛盾和同人比較。

水晶宮

回覆樓主:

我好執著有冇簽紙,唔行禮,唔婚宴都可以,但要簽紙。

水晶宮

Jessica_Rocus 發表於 22-1-25 03:49
是咁的,我妹最近結婚了!見到佢嫁得好好,其實好鄧佢開心!佢老公 ...

你想太多了。阿妹嫁得好,要替妹開心才是。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔好意思,不過我覺得致謝詞只係好小事,我當年旅行結婚酒都無擺,我覺得你可能介意無簽紙就真。

侯爵府

回覆樓主:

傻啦, 邊有人話你, 每個人喺唔同階段總會有遺憾, 如果遇到。。。
還是應該努力把握現在,以免日後又遺憾自己而家呢個階段有咩不足。。。
你而家問番我結婚嗰陣嘅點滴,我都忘記,亦唔重要,覺得只係馬騮戲一場,冇人會記得, 婚姻係兩個人相處過程,根本就唔婚禮既形式。
生活在當下, 可以一家人齊齊整整已經係福氣。
至於你個妹嘅婚姻,你可以作為過來人叫佢要好好珍惜或者點樣去經營, 唔好重滔你嘅覆轍 咁先係真正為佢好。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Gniw 發表於 22-1-25 05:20
你有冇同你另一半講你嘅想法?
或許佢會補足你嘅遺憾呢!

x2

首頁
12345...6

尾頁

跳至