自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

stkyo 發表於 22-1-25 05:01
我都會羡慕人哋生活好,但唔會傷感自己生活,雖然生活好多不如意,但比上不足,比下有餘

...
我都係咁諗, 比上不足,比下有餘
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

男爵府

Jessica_Rocus 發表於 22-1-25 03:49
嗯..我屈左好耐喺心入面,純呻下㗎咋…
是咁的,我妹最近結婚了!見到佢嫁得好好,其實好鄧佢開心!佢老公 ...

人難免會比較,要靠你自己諗開啲,一方面係想個妹好,但另一方面會嫉妒,會諗點解嗰個唔係自己,魔鬼同天使嘅鬥爭,睇吓你內心魔鬼強啲定天使強啲

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

過咗去就盡量放低,我明有時見人好,都會諗番自己當年可能做得唔好,正常嘅,不過唔好俾自己停留喺過去,你依家開開心心生活咪得囉

大宅

我好羨慕你 , 真的
我乜都無

侯爵府

回覆樓主:

其實幸福既定義,已經被社會習慣化左,我就一直唔覺得女人嫁得好就係幸福,好老公,唔洗捱,有錢有樓咁又點?咪又係會生老病死。我覺得真正的幸福,係心靈滿足,個個人都不同的,好似我咁,一聽到娘家人講咩嫁個好老公乜乜乜我就反白眼,真正叻女,係靠自己建立真正既能力,堅強,唔係話有個好老公就係人生勝利組,只有能力同堅強係跟一世,老公會變,家庭亦有變數。所以我覺得樓主想真正快樂,係令自己強大
我知有人以有美滿家庭係人生目標,但都要有強大既能力同堅強,咁自然就唔會有負面感覺。
純個人感覺

珊瑚宮

回覆樓主:

各有人的命運 屋企人好又甘親好事 各有前因莫羨人 呢句金句记住就可以

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

人比人比死人!有好多人婚姻差過你十萬九千陪咪又係咁過…我以前識一個人佢為咗搵錢幫佢老公醫病,同養自己一家,佢真係走去做x幫補家計所以就算而家我老公唔係話搵好多錢我都已經好滿足

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Jessica_Rocus 發表於 22-1-25 03:50
好啦..呻完啦~如果你地明我講咩可唔可以畀啲意見我或者純粹同我傾下計呀?希望你地唔好鬧我啦~
...

我明呀!我幾兄妹都有擺酒,個個都係酒店擺又搵專人影相,唯獨我係酒樓擺,仲要係家人幫我哋影相,切蛋糕時仲要係個心型鐵框影,諗起都想嘔,完全無再睇過當日嘅相。而且得我無影婚紗相,只係擺完酒未還衫,着住落會所搵c6個朋友影(話佢幫人影開相),最終呢…佢朋友話唔見曬啲菲林 只係得幾張我哋部相機亂影嘅相 當時的確係有唔開心,最頂引係c6去完佢朋友婚禮話人哋攪得好,現場播條片又正,仲問我洗唔洗叫佢朋友copy一隻碟俾我 唔知佢攞景定贈興。
而家講返當笑話一則。

所以他日仔女唔擺酒都無所謂。

子爵府

Jessica_Rocus 發表於 22-1-25 03:49
是咁的,我妹最近結婚了!見到佢嫁得好好,其實好鄧佢開心!佢老公 ...

结婚當日已過,冇乜人都care 你的致谢詞,已過去了,不用上心,活在當下

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果再婚就未必會搞婚禮架喎

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

而家開心幸福先最緊要呀, 你講果d門面野, 唔好放得咁大, 我冇擺酒添, 但我完全唔覺係遺憾

大宅

樓主我明白你,我還記得大概5年前我朋友準備結婚仲會跟埋老公移民去美國,嗰陣幫佢FAREWELL成班姊妹得我一個冇拍拖,個個都係度討論結婚D嘢(但唔係特燈令我有hard feeling)。翻到屋企仲比我阿媽鬧咗我一餐(因為佢同老豆嗌交心情唔好),我嗰陣真係好灰好唔開心係咁喊。但捻捻下我有份唔錯的工作,同埋身體健康其實已經比好多人幸福啦。所以做人真係要知足常樂,我都羨慕你有一仔一女(我而家有囡想追多個添)所以真係你睇人好,人睇你好架咋

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

可能你地會覺得我自己攞嚟唔開心,但我都唔想咁的,唔知你地明唔明我感受…我只係好想呻出嚟咋…雖然而家 ...

唔太明點解有婚禮但未結婚未行禮呢?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

回覆樓主:

有好多野過左去就係過左去,追唔番,人就係咁,好多野諗番轉頭都會覺得自己有邊度邊度做得唔夠好,當時應該咁樣處理,但過去既改變唔到,唯有當上一課展望將來

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇你咁感慨仲以為你而家單身
原來有另一半又有兒有女
好多人結婚無過大禮無上頭無回門
無著婚紗無擺酒
無影結婚相無渡蜜月咪又係咁

唔好同人比較喇
人比人比死人

男爵府

回覆樓主:

致謝辭係講俾大家聽,某程度上只係做俾大家睇,真心嘅感謝係放心中,對於你想表達感謝嘅人,而家亦可以用行動表示

唔開心講出黎係好架,聽下大家意見,希望你快d可以釋懷,或者,將你內心感受同另一半分享下

伯爵府

人生課題每個人都不一樣,勿比較
個個人也有自己煩惱,不要回想已過去,
將來也未知,活在當下

伯爵府

你獨有既野亦沒人能拿走啊!

侯爵府

Jessica_Rocus 發表於 22-1-25 03:50
好啦..呻完啦~如果你地明我講咩可唔可以畀啲意見我或者純粹同我傾下計呀?希望你地唔好鬧我啦~
...

過去就由佢過去,做人睇既係將來,加油

子爵府

2024年龍年勳章

自己唔夠好,但妹妹可以幸福,不是令自己安慰點嗎
Life must go on

首頁

尾頁

跳至