自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

以往農曆新年都有整開馬蹄糕,不過,今次搞搞新意思,加左d桃膠

我好鍾意桃膠爽爽地的質感,唔怪得叫「平民燕窩」,真係好好食

桃膠係由桃樹樹皮分泌出來的固體樹脂,具有植物性蛋白質,而且含豐富水溶性纖維

在此祝願大家身體健康

Cheuk2012    發表於 22-1-29 22:51
333s    發表於 22-1-29 17:02

伯爵府

小manman 發表於 22-1-29 13:23
以往農曆新年都有整開馬蹄糕,不過,今次搞搞新意思,加左d桃膠

我好鍾意桃膠爽爽地的質 ...

好靚

公爵府

靚到

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

桃膠,唔好卦,食咗唔消化,好似珍珠奶茶D珍珠咁,咪搞

翡翠宮

Ritzmary 發表於 22-1-29 13:27
桃膠,唔好卦,食咗唔消化,好似珍珠奶茶D珍珠咁,咪搞

我都係第1次整咋!!

見到街有得賣,就諗住自己試下,又發覺原來桃膠個質感係我好鍾意的

我諗唔係食得多,食少少應該無咩問題既,btw,我會注意下,謝謝你提點呀

公爵府

小manman 發表於 22-1-29 13:41
我都係第1次整咋!!

見到街有得賣,就諗住自己試下,又發覺原來核膠個質感係我好鍾意的 :laml ...

唔好意思,見到桃膠第一個反應,講錯嘢唔好見怪我

公爵府

2024年龍年勳章

小manman 發表於 22-1-29 17:41
我都係第1次整咋!!

見到街有得賣,就諗住自己試下,又發覺原來核膠個質感係我好鍾意的 :laml ...

好欣賞樓主又有新嘗試

不過中醫之前提過桃膠唔可以亂食,腎臟功能唔好、孕婦都唔好食,如果送禮要留意⋯唔好意思,我多事了

翡翠宮

loveclementine 發表於 22-1-29 13:57
好欣賞樓主又有新嘗試

不過中醫之前提過桃膠唔可以亂食,腎臟功能唔好、孕婦都唔好食,如果送禮要 ...

唔多事,謝謝提點,我整黎自己同屋企人分享咋!!

翡翠宮

Ritzmary 發表於 22-1-29 13:55
唔好意思,見到桃膠第一個反應,講錯嘢唔好見怪我

唔使唔好意思,小事小事

公爵府

小manman 發表於 22-1-29 13:59
唔使唔好意思,小事小事

翡翠宮

畀面勳章

樓主無論整乜野食物都好有心思
日日是好日

水晶宮

回覆樓主:

樓主整得好靚,不過我自己唔會食桃膠,雖然近年d商家經常推銷桃膠,以前d人唔會拿來食用,好像樹分泌出來防蟲,農民亦會噴農藥

公爵府

回覆樓主:

非常靚

水晶宮

小manman 發表於 22-1-29 13:23

我好鍾意桃膠爽爽地的質 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

正呀

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆樓主:

係呀jm講得岩,桃膠真係難消化,我食得多都胃痛
不過好欣賞樓主的創意。

翡翠宮

ren609 發表於 22-1-29 17:05
係呀jm講得岩,桃膠真係難消化,我食得多都胃痛
不過好欣賞樓主的創意。
...

多謝

唔講真係唔知,見爽爽地好鍾意食,我會注意下,唔好食咁多~

其實唔算有創意,因為都係見街賣,所以想試下跟整~

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

翡翠宮

回覆樓主:

我上網睇,桃膠都有佢的益處,唔係得壞處,只要唔過量,其實食少少無問題架喎!!

https://www.hk01.com/%E5%81%A5%E5%BA%B7Easy/709094/%E6%A1%83%E8%86%A0-%E5%B9%B3%E6%B0%91%E7%87%95%E7%AA%A99%E5%A4%A7%E5%A5%BD%E8%99%95%E5%94%94%E6%AD%A2%E9%A4%8A%E9%A1%8F-%E9%85%8D%E8%93%AE%E5%AD%90%E9%99%8D%E8%86%BD%E5%9B%BA%E9%86%87%E5%92%A9%E4%BA%BA%E8%A6%81%E5%BF%8C%E9%A3%9F

https://www.healthyd.com/articles/sportsandfood/%E6%A1%83%E8%86%A0%E9%A3%9F%E8%AD%9C-%E6%A1%83%E8%86%A0%E4%B8%AD%E9%86%AB%E5%8A%9F%E6%95%88%E5%A4%9A-%E6%A1%83%E8%86%A0%E7%85%B2%E4%BB%80%E9%BA%BC%E5%A5%BD

首頁

尾頁

跳至