婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想分享同奶奶由關係要好,直至心病嚴重,無法挽救既過程。

我同老公相識至拍拖約4年至結婚,大家都係來自公屋家庭,父母都唔係有錢人。由於我老公在識我之前,一直未拍過拖,所以當初佢帶我去見佢屋企食飯見父母時,佢父母,亦即係我現在的老爺奶奶都歡天喜地,覺得個仔終於識到女仔。奶奶對我十分客氣,食完又唔駛我幫手洗碗。仲記得結婚當日,佢笑到見牙唔見眼,個仔終於可以聚老婆,有新抱茶飲,真係開心到全日四萬咁既口。

奶奶在我心目中,係一個健談,成日笑,好開心既老人家。在婚後,約一年我就有咗第一胎,仲記得產假時,奶奶已經為咗湊孫而提早退休,仲日日陪住我,有時會同佢兩個人去飲茶,大家都好好傾,覺得奶奶咩嘢都識,見識廣博。我坐月時,又煲米水,又炒薑飯,又煲魚湯,又燉鹿茸,比我媽還用心照顧我。

有老爺奶奶過嚟幫手湊小朋友,所以冇請過工人。三年抱兩後,開始從老公口中聽到奶奶既怨言。奶奶會覺得我好多嘢做得唔好,例如餵梗個細食人奶,唔理個大既。只係湊小朋友,唔識做家務。可能我冇佢想像中傳統婦女三重四德既完美新抱特質,亦係在職媽媽既關係,無論點都做唔到奶奶心目中既好新抱。小朋友細個還好,因為仲未識駁咀。但佢哋開始大個,而家兩個都高小喇!有自己思想同意見,日日就係見奶奶唔係鬧佢哋呢樣就係果樣,而小朋友又會反駁,變得好嘈好嘈。對於一個享往寧靜既我,在這農曆新年長假期放假時,奶奶不用過來幫手,特別覺得寧靜舒適。

我諗大概識咗我奶奶五六年開始,已發現原來奶奶經常會將一啲明明自己唔識既事,講到好認識咁!仲會用好堅定既語氣,好多次都誤會咗以為佢真係知,但最終先發現原來佢係順口開河,亂噏當秘笈。唔識扮識!十分善長吹水認叻。有時老公同姑奶窒佢一窒,佢就會回應「即係咁講啫」。我亦發現佢交際應酬真係有一手,我在屋苑唔太識人,但佢可以響短時間內已經可以識咗好多三姑六婆,亦同啲保安員好熟。

由於日頭小朋友對住奶奶既時間都頗長,所以發生過咩事都會與我分享。早兩年開始,小朋友話我知奶奶經常同啲街坊、保安員講好多人壞話,當中包括有爺爺和我的,我的佔大部分。每次我都會教導小朋友,嫲嫲咁大年紀,如果佢覺得講咗開心舒服,由他吧!小朋友都好乖亦懂事,會戥我唔開心,但我都會放輕鬆心情面對。奶奶生日、母親節,禮物同蛋糕一定唔少得。生活中,有咩coupon或者積分都會送俾奶奶,希望可以透過生活上既細節,令奶奶慢慢減少對我既不滿。我亦會安排佢同我哋一齊去小朋友學校既親子旅行,所以在朋友眼中,呢位奶奶都唔錯呀!但有次從其他家長口中,得知奶奶好鍾意講是非,我哋都係斯文同有文化既人,家長冇特別講是非內容,只係同我講咗句:「你奶奶講嘢真係好難聽」。從奶奶平時行為,我估計到應該都係破口大駡我之類既說話啦!

老爺奶奶都係粗人,說話當中會包含好多粗言穢語。在湊小朋友時比較多,在我和老公放工回來後會收斂一啲!但有時講起嘢上嚟情緒一激動,例如政治話題,一定會加好多助語詞。可能大家會擔心小朋友成日對住佢哋講咁多粗口,咪會有樣學樣?我初時都有呢個擔心,唯有多啲教導佢哋聽就好喇!唔好學爺爺嫲嫲咁講粗口。好彩佢哋都係聽教既,冇有樣學樣。

我生於既家庭,父母同兄弟姊妹都唔講粗口,所以對於別人向我講粗口特別覺得反感。仲記得同老公結婚半年後,因為一啲小時,佢發脾氣仲向我爆埋粗,我嬲到帶埋隻狗返娘家住咗成個禮拜,佢氹返我之後,自此冇試過再用粗口鬧我。

半年前,小朋友同我講奶奶響啲三姑六婆面前講晒粗口鬧我,鬧我「痴X線」、「卜X」、「戇X九」......我唔知做錯咗咩?都算喇!但佢仲要「X埋我老母」,連我阿媽都鬧埋,我真係好嬲。我同我父母講番,佢哋都話有冇搞錯呀!嬲到佢再同我講啲咩,我都只係以「哦、唔、係咩?唔知呀!」來敷衍回應。我奶奶把口唔講嘢好似會好唔舒服咁,有時放工返到嚟攰想靜靜哋食餐飯,佢係會不停撩你講嘢。有樣嘢我忘記咗講,奶奶在我面前從來唔會表現任何不滿,仲對我好好咁,但在背後就不斷講壞話,惡化至現狀加埋粗口。同啲朋友呻既時候,佢哋都好愕然,因為我好少會同人講奶奶既唔好,就算係老公,都係最近因為我忍唔住先向佢告狀。

上星期小朋友同我講咗件事,令我更加之嬲。奶奶話「xyz$#&@%(%)#叫你哋老豆娶過個仲好呀!」

曾經,我會認為唔會有婆媳糾紛。我平時唔係待佢唔好丫!真係唔知點解會令佢咁唔順眼,可能係人夾人緣,同佢夾唔到啦!

由於奶奶實在令我太反感既關係,前排我生日,為咗唔想慶祝仲要對住佢,所以安排咗早幾日前切蛋糕,一家四口慶祝,感覺好開心!每逢長假期同禮拜六、日聽唔到佢把聲,心情特別舒暢。平心而論,我真係好感謝佢幫我湊小朋友,亦都每晚煮飯同洗埋碗先返屋企,照顧得我哋好好。但係奶奶性格上,把口唔收,真係好難接受得到。曾經想過第時奶奶病又好、要住老人院又好,我都會好好照顧返佢。但係現在,我唔會了。日後既母親節,或者佢生日,我都唔會再預備啲咩喇!灰心到極點!我既分享係咁多,多謝收看。

侯爵府

happyfamily224 發表於 22-2-5 00:01

我同老公相識至拍拖約4年至結婚,大家都係來 ...

明白你感受,你99真係好虛偽好恐怖,有冇可能請工人取代佢?見少啲佢?長久下去,會好影響你情緒

happyfamily224    發表於 22-2-5 14:19

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

請工人啦,唔好再忍。

happyfamily224    發表於 22-2-5 14:19

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

請工人,唔洗一至五都對住佢,亦唔洗受佢恩惠

happyfamily224    發表於 22-2-5 14:20

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

happyfamily224 發表於 22-2-5 00:01
上星期小朋友同我講咗件事,令我更加之嬲。奶奶話「xyz$#&@%(%)#叫你哋老豆娶過個仲好呀!」...
哇, 你99 把口都幾...極品。
替你心痛。條友有病。

happyfamily224    發表於 22-2-5 14:20
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

其實最簡單係請工人解決到大家心病。佢嫌你唔做家務,咪請個工人做咯。你嫌聽到佢把聲煩咪唔洗佢黎咯。
本來奶奶對你都好好,可能就係相見好’同住'難,遠即是美,大家要保持適當距離。
想當初我同奶奶同住時矛盾都好深,一分開左住少左接觸,大家關係又好返!

happyfamily224    發表於 22-2-5 14:21
cathngai    發表於 22-2-5 10:26

男爵府

自己攞嚟 請工人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

點解你仲比佢湊

你唔請工人或比自己呀媽湊?

happyfamily224    發表於 22-2-5 14:22

大宅

ggiee 發表於 22-2-5 10:26
自己攞嚟 請工人

你講嘢都幾難聽喎

大宅

回覆樓主:

我生小朋友後,都向老公提議過幾次不如請工人,但請工人其實都要考慮好多問題,一嚟屋企冇位住多個人,二嚟家務我老公鍾意親力親為,三嚟唔想小朋友多多少少會依賴咗工人,不過最大原因都係我哋唔想有個外人一齊住。我其實都係想上嚟呻下,等多兩年小朋友上晒中學,就唔駛辛苦99老人家過嚟幫手。我相信見少啲,關係自然好。多謝大家咁有耐性睇我篇長文同回應

珍珠宮

恕我直言
一隻手掌拍唔響

你奶奶講嘢係好難聽,但係奶奶幫你湊兩個小朋友湊到高小,都湊咗成十年,如果奶奶湊得唔好,相信你都唔會俾奶奶湊咁多年

由第二胎出世,你已知奶奶不滿你家務做得少,而你依加都要奶奶每晚煮飯、洗碗,多年嚟家務都係奶奶做嘅多,難怪奶奶日積月累愈來愈不滿

我媽見親我,都係鬧家姐懶旨意佢湊b、唔做家務要佢做晒,老人家做得辛苦見人就呻,但一邊鬧、一邊幫,其實錫孫又錫女

針無兩頭利,唔想咁多婆媳糾紛首要自立

happyfamily224    發表於 22-2-6 19:11

大宅

有無俾錢她塞住她把口?

大宅

free2020 發表於 22-2-5 00:19
明白你感受,你99真係好虛偽好恐怖,有冇可能請工人取代佢?見少啲佢?長久下去,會好影響你情緒
...

我同你一樣,都好討厭d人對住你無嘢,但背後講你是非,插你幾刀的恐怖女人。

複式洋房

回覆 happyfamily224 的帖子

好明白你感受,奶奶實在要保持適當安全距離。Anyway, 加油呀!

happyfamily224    發表於 22-2-6 19:13

子爵府

回覆樓主:

其實佢唔滿意你嘅根源係邊到?
會唔會例如佢幫太多手 或你俾錢俾唔足
慢慢形成左佢嘅怨氣 又要幫又要怨咁

你奶奶咁樣唱你呢個做法係好錯好唔岩
但如果個根源係解決到嘅話
大家開心又何樂而不為

happyfamily224    發表於 22-2-6 19:14

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

秋天與楓葉 發表於 22-2-5 06:35
恕我直言
一隻手掌拍唔響

就係啦,我奶奶夠成日同人講佢d 女麻鬼煩(唔知背後有冇講我),實際錫到佢地燶。

happyfamily224    發表於 22-2-6 19:14

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

或者請個鐘點。

happyfamily224    發表於 22-2-6 19:15

侯爵府

既然你都話好感激99照顧得你一家咁多年好好,佢只係四圍講你是非,咁我覺得你都應該照顧返你99晚年咁好,你同樣可以用口係99耳仔外鬧,但唔係搵藉口唔照顧返6299。
佢既付出係實在既,你都應該付出返實在既。
憑空鬧人,你都可以四圍同人呻話你99幾咁虛偽幾咁衰,實際野我諗你應該要做返足

happyfamily224    發表於 22-2-6 19:15

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

mimi987 發表於 22-2-5 17:30
既然你都話好感激99照顧得你一家咁多年好好,佢只係四圍講你是非,咁我覺得你都應該照顧返你99晚年咁好, ...

又係喎
雖然背後講樓主是非
但99又真係有湊小朋友有煮飯有洗碗

男爵府

回覆樓主:

高小可以放在補習社,放工先自己湊番。唔洗請工人都 ok 。家務同老公一齊做,或 train小朋友做,我大仔 (小五) 放假都會煮早餐,洗碗,同丢垃圾。
難得你老公都同意請工人,係我我寧可請。
你叫老人家做你做的事,都預咗有說話要聽,但適當時候都要反映下對對方的意見,(當然係有技巧地) 比著我,會開心見成同奶奶講,有甚麼可以改善的空間,講完加多句,會大家協調好啲,但叫佢唔好周圍唱你,等你都知你對佢都有意見。

happyfamily224    發表於 22-2-6 19:16

首頁

尾頁

跳至