自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

eggcarol 發表於 22-2-10 17:32
咁你真係有D唔好彩。唯有祝你新一年可以幸運D

又唔會唔好彩,因為我都冇打針(emoji),準備4月生

水晶宮

helen0120 發表於 22-2-10 17:43
又唔會唔好彩,因為我都冇打針(emoji),準備4月生

4月生好快就到,唔打針都冇乜所謂,反正呢排都唔會出街,祝生產順利!

複式洋房

ZetaGundam 發表於 22-2-10 15:55
其實你要大肚,都應該有計劃吓,而且打疫苗,開始一定自願!
當日你自己決定唔打,為何今日又要呻!
:igi ...

打疫苗一直都係個人意願,生唔生仔,幾時生仔都係個人意願,點解我唔可以唔打疫苗地生仔?係咪我唔打疫苗就唔准造愛?因為造得愛就有機會有bb

而家係政府咁癲,迫d大肚婆打針,唔打針僱主可以隨時炒,咁唔係迫係乜嘢?而家大肚婆比人迫,點解唔可以出黎呻?

點解仲可以「責怪」d大肚婆未懷孕前唔打針?d人既思想真係超級奇怪

民房

虎到金來勳章

seasonsYK 發表於 22-2-10 10:33
懐孕時戰戰競競,擔心風吹草動都會影響胎兒發育。有些人懐的穩,但也有很多高龄産婦,或者身體弱,或者懷得 ...
為BB忍一忍,生左先去打疫苗

複式洋房

vivibabyvivi 發表於 22-2-10 17:26
其實嚟M嘅副作用好短暫啫,還是JM你打完針嚟足一年?

影響得m即係會影響子宮卵巢啦,不論影響幾個月定一年既m, 咁大家女想睇定d先打又得唔得呀?

男爵府

ringo_baby 發表於 22-2-10 17:41
咁就更加證明到疫苗有機會改變子宮卵巢環境啦!你可能係變好左,其他人打完疫苗可能會變壞左

自己打完無 ...

其實你冇打,咁你點知你自己子宮變好定壞?
所以自己決定,自己負責任!
不要覺得自己係受害者!

複式洋房

eggcarol 發表於 22-2-10 17:42
是旦啦。

打唔打針都係自己選擇,其實都冇乜討論空間。

打針從來都係個人選擇,所以唔明點解d人要指指點點,話人「備孕果時又唔打,而家就唔好出黎呻啦」,咁樣囉

水晶宮

ringo_baby 發表於 22-2-10 17:53
打針從來都係個人選擇,所以唔明點解d人要指指點點,話人「備孕果時又唔打,而家就唔好出黎呻啦」,咁樣囉 ...

是旦啦,anyway, 我都係大肚,都有部份明白你嘅,祝你生產一切順利!

複式洋房

ZetaGundam 發表於 22-2-10 17:51
其實你冇打,咁你點知你自己子宮變好定壞?
所以自己決定,自己負責任!
不要覺得自己係受害者! ...

點解我要攞我既子宮黎較飛?
你用你既子宮黎較飛,唔代表我都要咁做喎,係咪先,你賭嬴左,咪你叻哂囉,我點解要去賭?

而家個重點係大肚婆呻政府迫針,點解唔呻得呀?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

helen0120 發表於 22-2-10 17:31
短暫都係對身體有影響啦,您之前有冇打過任何針係會影響黎m?

除咗幾年前打過支止痛針之外對上打針再數前十幾年,所以冇得比較呀,JM你試過打好多針?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ringo_baby 發表於 22-2-10 17:51
影響得m即係會影響子宮卵巢啦,不論影響幾個月定一年既m, 咁大家女想睇定d先打又得唔得呀?
...

咁你咪唔好打囉,睇多357年都仲得

男爵府

vivibabyvivi 發表於 22-2-10 17:27
咁你咪唔好打囉, 個人選擇啫,都唔知嘈乜

你又想係到嘈乜呢?你潑婦駡街式發難渣冇用架喎。尊重,記得呀

珍珠宮

eggcarol 發表於 22-2-10 13:20
之前咁多時間可以打針點解唔打?我都大肚,好彩之前打咗兩針疫苗。

咁你而家有佐,仲打第三針嗎?

水晶宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 22-2-10 18:56
咁你而家有佐,仲打第三針嗎?

講真,我咦家大肚一定唔打第3針,我而家等生完、坐完月我就會去打,喺呢個疫情嘅期間,希望大家生產順利!

水晶宮

不好煩啦,生完才打。打針後餵奶粉比嬰兒。

珍珠宮

eggcarol 發表於 22-2-10 13:31
我都有呢個問題,不過等正苦出政策真係強迫打第三針先算。

你既然咁講得,即係你而家都猶豫緊打/唔打第三針啦。即係你都concern緊孕婦可否打疫苗呢個問題啦。你都係有個question mark,點解人地開post問孕婦應否打,你意見會咁?理解唔到你邏輯。人地而家係講緊孕婦。即係已經懷孕!

珍珠宮

eggcarol 發表於 22-2-10 18:57
講真,我咦家大肚一定唔打第3針,我而家等生完、坐完月我就會去打,喺呢個疫情嘅期間,希望大家生產順利! ...

就係囉。我唸大家顧慮係一樣既。

水晶宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 22-2-10 19:00
你既然咁講得,即係你而家都猶豫緊打/唔打第三針啦。即係你都concern緊孕婦可否打疫苗呢個問題啦。你都係 ...

我都唔知你講乜?

我只係一路唔理解、點解之前咁多時間打針都唔去打?你爬唒文睇下我講乜先講啦。

我大肚唔會打針,但係我知自己要備孕就一早打定2針先!之前咁多時間可以打⋯都唔知你嘈乜?

珍珠宮

eggcarol 發表於 22-2-10 19:05
我都唔知你講乜?

我只係一路唔理解、點解之前咁多時間打針都唔去打?你爬唒文睇下我講乜先講啦。

我無吵,我係見個post係問孕婦是否適合打針。但你就話點解上年備孕唔打。我同你情況一樣,但我都唔會咁唸點解上年唔打,上年就算打佐,都打唔齊三針了。
可能我無睇晒你回覆啦,得罪晒,唔好意思,大家唔好勞氣

大宅

ayakaya 發表於 22-2-10 13:10
我fd係外國,喂緊人奶打Moderna,三四日之後BB突然高燒,跟住確症川崎病,屋企係冇history嘅。其實日本有 ...

維基:
川崎氏病(英語:Kawasaki disease),又稱為川崎病或黏膜皮膚淋巴腺綜合症(英語:mucocutaneous lymph node syndrome),是一種全身血管發炎的疾病。最常見的症狀為無法用常規藥物治療的發燒五天以上、頸部淋巴結腫大、紅眼、生殖器部位、嘴唇、手掌或腳底長出皮疹。其他症狀則有喉嚨痛和腹瀉。症狀出現後三週內,手腳皮膚可能會剝落,之後就會康復了。但可能在1-2年後,有些兒童的心臟會形成冠狀動脈瘤。

打針的話,針里面的東西包括病毒及化學物,會隨著血管走進心臟,如果這些東西留在心臟不走的話,一方面造成堵塞影響心臟泵血,有機會泵血不足,另一方面載著針里面病毒及化學物的血也會隨著心臟泵血在身體里面到處遊走。

香港青少年打了復必泰後有心肌炎就是因為針里面的東西走進了心臟。

首頁

尾頁

跳至