自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

elleccy 發表於 22-2-19 08:59
你姐姐幾時初確?我姐姐上星期日初確都仲係度。
我小朋友前日都初確埋,都係係屋企。

星期二確診(工人)
星期四用快檢(細仔)
今日大仔發燒

子爵府

喊包媽媽 發表於 22-2-19 09:02
咁易中,中咗唔洗做,仲有人服侍

仲要服侍佢

別墅

kiukiu1016 發表於 22-2-19 09:05
星期二確診(工人)
星期四用快檢(細仔)
今日大仔發燒

工人係初確定已經接埋去醫院排覆檢確診?
我之前收電話話初確,係話會再接佢去醫院覆檢,結果已經差不多一星期。
小朋友最高燒40.8,入急症留sample 初確埋,
開就只開panadol 水同感冒藥,
叫我地歸家靠自己。

媽媽一齊加油喇,我都經歷緊,比心機!

伯爵府

kiukiu1016 發表於 22-2-16 00:19
星期六唔舒服唔出聲,星期日話想休息係屋企(仲諗住咁好,咁乖)點知。。
星期一見佢咳,佢先講星期六早上 ...

好衰既工人,知自己中佐就驚出去野到班同鄉,完全忽視會野比你地

子爵府

elleccy 發表於 22-2-19 09:09
我之前收電話話初確,係話會再接佢去醫院覆檢,結果已經差不多一 ...

我小朋友最高42,燒左3日反反覆覆咁,真係想喊,好辛苦

男爵府

kiukiu1016 發表於 22-2-19 09:12

我嗰三歲8個月今日第二日早上去到40,未睇過醫生,book到政府門診都唔知去唔去好,希望大家都快快無事

子爵府

hohoho36 發表於 22-2-19 09:10
好衰既工人,知自己中佐就驚出去野到班同鄉,完全忽視會野比你地
...

夾心階層,無長老幫手,平時都要睇工人面色,今次仲要攪到咁
大家知唔知佢係唔係要留房14天(病假),我問勞工署。勞工署又話要等衞生處,衞生處打左兩個鐘先有人聽,答案又癈,叫我耐心等候

子爵府

呢個case好值得借鑒,其實工人一中就即可以刻比連花清瘟工人食,盡快壓止病情,避免惹開比小朋友,連花清瘟膠囊獲國家藥監局批准可用於新冠病毒性肺炎輕型、普通型引起的發熱、咳嗽、乏力,療程為7至10天。
注意事項:
1.忌煙、酒及辛辣、生冷、油膩食物。
2.不宜在服藥期間同時服用滋補性中藥。
3.風寒感冒者不適用。
4.高血壓、心髒病患者慎用。有肝病、糖尿病、腎病等慢性病嚴重者應在醫師指導下服用。
5.兒童、孕婦、哺乳期婦女、年老體弱及脾虛便溏者應在醫師指導下服用。
6.發熱體溫超過38.5℃的患者,應去醫院就診。
7.嚴格按用法用量服用,本品不宜長期服用。
8.服藥3天症狀無緩解,應去醫院就診。
9.對本品過敏者禁用,過敏體質者慎用。
10.本品性狀發生改變時禁止使用。
11.兒童必須在成人監護下使用。
12.請將本品放在兒童不能接觸的地方。
13.如正在使用其他藥品,使用本品前請諮詢醫師或藥師。
14.運動員慎用。
15.打開防潮袋後,請注意防潮。

http://health.people.com.cn/n1/2020/0415/c14739-31674445.html

子爵府

elleccy 發表於 22-2-19 09:09
我之前收電話話初確,係話會再接佢去醫院覆檢,結果已經差不多一 ...

請問你屋企有冇話係確診大廈?我連呢d都無公佈

子爵府

ic310 發表於 22-2-19 09:20
呢個case好值得借鑒,其實工人一中就即可以刻比連花清瘟工人食,盡快壓止病情,避免惹開比小朋友,連花清瘟膠囊 ...

工人中左無出聲(發燒)連花清我準備晒,屋企有

子爵府

kiukiu1016 發表於 22-2-19 09:22
工人中左無出聲(發燒)連花清我準備晒,屋企有
唔好意思,咁佢發病食左之後有冇好轉

子爵府

ic310 發表於 22-2-19 09:26
唔好意思,咁佢發病食左之後有冇好轉

有呀,我覺得有效架

子爵府

小朋友如果食連花清瘟要有醫師指導,睇下可唔可以搵到醫師視像會診,睇下食唔食得.衛生署果邊冇人嘅話,可以搵下區議員或立會議員幫下手.
華記確診者支援whatsapp熱線5527 7321 https://www.youtube.com/watch?v=HKVIvn37CiA

別墅

kiukiu1016 發表於 22-2-19 09:20
請問你屋企有冇話係確診大廈?我連呢d都無公佈

管理處有貼公告有確診個案,在疫廈名單上也找到自己大廈。

小朋友42度 退了燒沒有?你一定仲擔心,我40.8都驚到去左A&E.

姑娘打過來問小朋友情況,都只係話,多比流質野佢飲,唔好比佢脫水,好急好危險就考慮call白車。

媽媽自己身體ok嗎?要好好清潔廁所,1:49漂白水消毒,唔係好易會全家中晒..

侯爵府

kiukiu1016 發表於 22-2-15 23:46
已經好小心,唔出街(除左返工之外)
點知。。工人中左,唔舒服又唔出聲,仲湊左小朋友一天才發現佢唔舒服 ...

亦要通知大廈管理處...

複式洋房

回覆樓主:

唉!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kiukiu1016 發表於 22-2-19 09:26
有呀,我覺得有效架

請問係咪每日3次每次4粒?幾耐見效?

一盒得24粒,只夠2日用,但樓上有JM話要食7-10日

子爵府

kiukiu1016 發表於 22-2-19 09:12

佢為媽咪,真係好擔心,而家退左燒未啊?

侯爵府

kiukiu1016 發表於 22-2-19 08:55
請問衞生署會幾時通知我,差唔多一星期,工人仲係屋企,依家野埋俾我小朋友
...

有朋友工人最早中,跟住小朋友媽咪同爹地輪住中,一星期冇人理,call白車母女入兒童醫院,爹地最後去左糟糕灣,母女出院,個工人政府仲未理,而家唔知點搞,打電話問熱線講明唔會理工人
日日都要happy!!

侯爵府

另有朋友得工人中,10日冇人理,成家驚到震都冇辦法,太太做埋工人,個工人仲成日話:要新鮮水果,要飲湯,嬲到佢

所以各位有工人既家庭要自求多福,工人千其唔好中!
日日都要happy!!

首頁

尾頁

跳至