自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

「所有老人院 case都放晒出去(院外),成六七十人,個個都揮手話好凍,個場面真係好似難民營。」真悽涼!

第5波疫情勢兇夾惡,確診人數瘋狂飆升,醫療系統瀕臨崩潰,上萬名患者在家無了期等候入院;另一邊廂,獲安排到醫院的確診亦未見善待,大批病人因院內床位爆滿,而要在院外露天冒冷等候;連見慣「生離死別」醫護亦泣訴指,在外仍發高燒的患者猶如身處「難民營」,更透露醫院高層指令要先救院內的患者,彷彿要院外的患者「等死」,形容自己經歷於人道災難。

有醫護人士貼文表示,在大量確診者湧現期間,護士人手嚴重不足,昨日夜更只有2名護士負責照顧120名確診個案,N95口罩戴了8小時未除過,身穿的防疫裝備更可焗出汗水,但指身體的疲累,亦不及患者的凄涼遭遇。「所有老人院 case都放晒出去(院外),成六七十人,個個都揮手話好凍,個場面真係好似難民營。」該醫護更透露有院方患者在等待期間突然病發,最終急救無效,「我個心爛啦」,貼文又批評醫管局及港府採取「放棄」態度,無意為確診者提供醫治。

關注病人權益的社協社區組織幹事彭鴻昌認為,相關情況絕不理想,目前輕症患者大多不會去急症室,故在該處的病人大多為病情不輕的老弱人士,甚至部分屬高危,若要他們在戶外餐風露宿,加上天氣驟降又兼逢下雨,恐會令部分人病情惡化。然而,醫院容量飽和也是事實,短時間內起碼要將這些病人安排到室內地方,如許多醫院都有病人資源中心,讓他們有足夠空間及在室內等候,亦要做好分流,優先處理有緊急需要的病人,同時亦將適當人士轉介到指定社區診所,紓緩擠在公立醫院戶外的惡劣情況。

香港長者權益協會總幹事李立航就對大批長者被迫在公立醫院戶外等候感痛心,他形容天氣轉寒冬雨交加,氣溫將急降至攝氏10度或以下,帳篷不足以抵擋低溫,情況並不理想,促請政府加快調撥資源處理這些病患,確保所有公立醫院不再出現此等「難民營」現象。

李又補充,理解政府在「動態清零」的政策上需要「硬處理」,惟同時亦已灌輸市民一種「一旦確診就會很麻煩的訊息」,致令不少基層及長者湧到急症室,同一時間,部分市民就認為只需在家吃感冒藥就會痊愈,故認為必須向市民提供足夠輔導及心理支援,亦要讓他們明白疫症的持續性及懂得分輕重,適時增加資源做「軟處理」,才能夠令市民安心。

醫院管理局總行政經理(病人安全及風險管理)何婉霞今(17日)在記者會上表示,對於有病人露宿等候入院,醫護人員感到很不開心,故會更改社區隔離設施的出院準則,只要檢測驗出病毒7日後,沒有再驗出病毒,就可以回家,除非家有孕婦、70歲以上長者、接收化療治療病人,就要繼續留在社區隔離設施,直至第14天沒有驗出病毒。

她期望新措施有助騰出病床,又呼籲安老院舍合作,了解當局的處境,體諒長者的情況,因為有長者獲評估適合回護老院,但被拒收,加重當局的負擔,也增加感染風險。她呼籲護老院合作,不要拒絕接收他們,當局也會提供協助。

彭鴻昌認為要病人在公院戶外等候絕不理想,促安排病人到醫院室內地方。

李立航指,氣溫將急降至攝氏10度以下,帳篷不足以抵擋低溫。

珍珠宮

回覆樓主:

醫管局同港府一家,高層齊齊鬧
醫管局高層話人手好充足嫁wor辛苦少少

男爵府

醫院保障唔到患者健康就唔好收咁多症候啦 稔吓他們的難受
純陽之道,太一之氣,追求神蹟,鎮守潮汐,溝通山脈,日日鬥法,念力雷響,當值人間。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實可唔可以分流,所有政府醫院會處理新冠病人,其餘嘅去曬私家醫院呢?
私家醫院平時賺埋咁多,而家幫下手都好應份啫!

珍珠宮

鬧足咁多日、有圖有影片
私家醫院全部不為所動
同時更無任何有影響人士公開呼籲
盡顯人性醜惡
大家明哂㗎
有錢有得醫,無錢等死

珍珠宮

mcs74 發表於 22-2-17 16:59
醫管局同港府一家,高層齊齊鬧
醫管局高層話人手好充足嫁wor辛苦少少

好多姑娘都話做到無停手
飲水去廁所都行唔開
唔明點解高層話人手充足

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mike89 發表於 22-2-17 17:23
好多姑娘都話做到無停手
飲水去廁所都行唔開
唔明點解高層話人手充足

請教下范生
放下自在

琥珀宮

星期六日開始氣溫下降,真係好擔心班戶外患者

大宅

2024年龍年勳章

私家醫院汁哂嗎???

婉霞形容公立醫院面臨好大危機,如果大量病人戶外等候情況持續,醫護即使如何努力及日以繼夜工作,都無法只由自己解決問題,希望私家同業共同合作過難關。

到現家都咁自私嗎?你地班私家....

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

木土土 發表於 22-2-17 17:28
星期六日開始氣溫下降,真係好擔心班戶外患者

咁凍,容易引發老人家心臟病發
放下自在

伯爵府

好多姑娘都話做到無停手
飲水去廁所都行唔開
唔明點解高層話人手充足

痴線,未有疫症前都人手不足啦,高層有冇落去醫院行過架?

男爵府

醫管局仲話唔缺人手,唔需要內地支援

yeung_ma    發表於 22-2-17 18:43
賭神    發表於 22-2-17 18:31

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

熊熊老婆 發表於 22-2-17 17:15
其實可唔可以分流,所有政府醫院會處理新冠病人,其餘嘅去曬私家醫院呢?
私家醫院平時賺埋咁多,而家幫下手都 ...

冇錯!李嘉誠平時賺埋咁多,而家咁多人失業冇收入,佢都應該拎啲身家出嚟大家分。

珍珠宮

cattz288 發表於 22-2-17 17:25
請教下范生

范生好大責任,一直無正視醫護人員不足情況,疫症前已經有問題,不理會、疫情爆發,又不顧………..

子爵府

mickeyeva 發表於 22-2-17 16:57
「所有老人院 case都放晒出去(院外),成六七十人,個個都揮手話好凍,個場面真係好似難民營。」真悽涼!:cry ...

公爵府

請救救香港

大宅

回覆樓主:

真係天氣越來越凍,凍到下星期一,吾好放床在戶外,太凍 ,林太團隊想想辦法,快些吾該

珍珠宮

bbc2018 發表於 22-2-17 17:35
范生好大責任,一直無正視醫護人員不足情況,疫症前已經有問題,不理會、疫情爆發,又不顧………..

https://m.weibo.cn/1643971635/4737083589267292

佢仲話人手足夠不需內地醫護幫忙......

珍珠宮

好多姑娘都話做到無停手
飲水去廁所都行唔開
唔明點解高層話人手充足

因為高層自己唔洗落場做law

男爵府

真係好心酸!
就算唔係疫情,政府一早就應該放多啲錢係醫療,起多啲醫院,培養多啲醫護啦!

首頁

尾頁

跳至