自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

真係好唔明,點解要全部跨境司機去接駁場交接,交接無風險?尼兩年跨境司機上國內已經唔可以開窗,唔可以落地,唔可以去廁所,要行指定路線,架車裝晒GAP,去過邊都知道仲要有小車跟住全程,咁連窗都唔開,想問咁都會有風險?點解要去接駁場由國內司機上,真係連小數一班跨境司機都要失業先至安樂?交接由國內司機開車,如果雙方是但一個有問題,咁唔係仲大問題,但就從來無人幫佢地發聲,依家每日係接駁場塞車都要塞幾個鐘,但就無傳媒報道過?點解仲要堅持要接駁,接駁真係無風險,全程唔開窗唔落地真係風險過去接駁場交接接駁,有冇人可以為尼班可憐跨境司機向國內申訴啊

子爵府

ada29 發表於 22-2-18 19:32
真係好唔明,點解要全部跨境司機去接駁場交接,交接無風險?尼兩年跨境司機上國內已經唔可以開窗,唔可以落 ...

我公司成日要用中港車,我好明司機苦況,但中國個邊要咁安排,可以點!唉

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

vincat 發表於 22-2-18 19:49
我公司成日要用中港車,我好明司機苦況,但中國個邊要咁安排,可以點!唉
...

我覺得唔知點解無傳媒報導,知大概原因,但唔敢講我都忍左好耐,睇完新聞仲火,話一定要全部接駁,好明顯咩事啦

其實好多跨境司機為保生計,真係邊度都唔敢去,每日做咁多個鐘,當中一半時間就係因為接駁場塞車,但無傳媒講,連工會都唔去申訴

伯爵府

大陸有幾單跨境司機,返去大陸運菜,有打開窗同人傾偈,之後互信傳染咗。

運菜嗰個批發市場,成個城市,圍封驗核酸。

嗰個批發市場仲要因為違反規定,被罰停運幾日供港蔬菜。

BB你來咗啦?

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

Mrs·Cheung 發表於 22-2-18 19:57
大陸有幾單跨境司機,返去大陸運菜,有打開窗同人傾偈,之後互信傳染咗。

運菜嗰個批發市場,成個城市,圍 ...

就係因為有接駁問題,如果無接駁,問題細好多

男爵府

回覆樓主:

大家鬧政府豁免國泰機組人員,但依家又要阿爺豁免中港司機,好似有點矛盾?

emilypyhui    發表於 22-2-18 22:15

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

zayma 發表於 22-2-18 20:04
大家鬧政府豁免國泰機組人員,但依家又要阿爺豁免中港司機,好似有點矛盾?
...

從來都無豁免過,只係越嚟越嚴苛,根本越嚟越生存唔到

珍珠宮

ada29 發表於 22-2-18 19:59
就係因為有接駁問題,如果無接駁,問題細好多

唔接駁,司機係大陸周圍去都唔知,如果有病毒,就會四圍傳播。

唔會以為人哋要以香港為首,咩都要就香港。人哋就係嚴格,先keep倒唔大爆。

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

olkan 發表於 22-2-18 20:10
唔接駁,司機係大陸周圍去都唔知,如果有病毒,就會四圍傳播。

你有睇內文嗎?

跨境司機上國內已經唔可以開窗,唔可以落地,唔可以去廁所,要行指定路線,架車裝晒GAP,去過邊都知道,仲要有小車跟住全程

珍珠宮

ada29 發表於 22-2-18 20:11
你有睇內文嗎?

跨境司機上國內已經唔可以開窗,唔可以落地,唔可以去廁所,要行指定路線,架車裝晒GAP, ...

就係有人違規先要緊縮政策。點解要就香港人,要背上風險,人地防守不力就用經濟陪葬。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

知佢地辛苦, 但呢期太多人中

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

olkan 發表於 22-2-18 20:15
就係有人違規先要緊縮政策。點解要就香港人,要背上風險,人地防守不力就用經濟陪葬。
...

講真,違規即停60日,無咁多會想停60日,大陸監控通街都係,唔停指定位置基本上5分鐘就即發現

Amy7802    發表於 22-2-18 21:44

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ada29 發表於 22-2-18 20:06
從來都無豁免過,只係越嚟越嚴苛,根本越嚟越生存唔到

完全明白深圳方面、要嚴格執行防疫政策、如果因為疏忽走漏眼、引至深圳封城檢測、冇人可擔當得起。

國內防疫、才是真正做到滴水不漏。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

TMC3012 發表於 22-2-18 20:16
知佢地辛苦, 但呢期太多人中

好耐無同你傾計添越嚟越慘

接駁司機出事,累全家

伯爵府

2024年龍年勳章

主要係有多名司機確診唔係一日,係幾日幾單,中轉站都係解決辦法

大宅

之前就系因为佢地唔遵守规则所以而家先有甘多限制,大陆守得甘辛苦先可以正常生活,梗系要谨慎d啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

樓主明唔明“閉環式運輸”係為減低中港兩地司機互相感染的風險?

如司機由國內揸車入港(或反方向由港入國內), 直接車去交收貨的地點,
而冇在邊境換人, 該司機要在港隔離14日, 回國內又隔離14日,
28日冇左司機!

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

mongng 發表於 22-2-18 20:22
主要係有多名司機確診唔係一日,係幾日幾單,中轉站都係解決辦法
...

如果全部要接駁,就好多司機無得做,依家每日接駁場日日塞車,每次都塞幾個鐘,真係好慘,最慘廁所都無得去

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

Jasmine-4711 發表於 22-2-18 20:23
樓主明唔明“閉環式運輸”係為減低中港兩地司機互相感染的風險?

如司機由國內揸車入港(或反方向由港入國 ...

其實仲有香港司機唔使接駁,唔接駁個班跟本完全唔會接觸到其他人,淨係坐定定係架車到開車

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

Jasmine-4711 發表於 22-2-18 20:23

如司機由國內揸車入港(或反方向由港入國 ...

不過我諗好快全部轉晒國內司機上落,咁就唔需要話跨境司機傳播國內人

Amy7802    發表於 22-2-18 21:11

首頁
12345...10

尾頁

跳至