自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

ada29 發表於 22-2-18 20:17
講真,違規即停60日,無咁多會想停60日,大陸監控通街都係,唔停指定位置基本上5分鐘就即發現
...

咁人哋點解要好似捉雞仔咁監控先。

有司機違規下車,吹水,食飯,唔係人人咁乖呢!

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

mongng 發表於 22-2-18 20:22
主要係有多名司機確診唔係一日,係幾日幾單,中轉站都係解決辦法
...

其實接駁司機風險仲大,上車落車係接駁場,一個中全部出問題,之前一條龍服務都無出過事好多人唔理解

珍珠宮

ada29 發表於 22-2-18 20:11
你有睇內文嗎?

跨境司機上國內已經唔可以開窗,唔可以落地,唔可以去廁所,要行指定路線,架車裝晒GAP, ...

GAP?
係咪想講GPS?

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

白毛毛 發表於 22-2-18 20:31
GAP?
係咪想講GPS?

係,每架跨境車都有一部由海關裝上既GPS機,行車幾耐都知

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

olkan 發表於 22-2-18 20:29
咁人哋點解要好似捉雞仔咁監控先。

有司機違規下車,吹水,食飯,唔係人人咁乖呢!

尼兩年已經無得落地,食飯廁所更加唔好諗

其實監控係國內就好普通,通街都係既

珍珠宮

mongng 發表於 22-2-18 20:22
主要係有多名司機確診唔係一日,係幾日幾單,中轉站都係解決辦法
...

無錯,連續幾日好多司機確診,大陸係正常做法。我都理解。

侯爵府

牛年勳章

ada29 發表於 22-2-18 19:32
真係好唔明,點解要全部跨境司機去接駁場交接,交接無風險?尼兩年跨境司機上國內已經唔可以開窗,唔可以落 ...

係呀,佢地好慘,有親友做跨境司機,每日都要做鼻咽拭子仲撩得好入,好多工廠仲一定要佩戴N95口罩已全程無得開窗落地,仲要咁對佢地,竟然無人幫忙發聲。

男爵府

回覆樓主:

所以將會改海運,新鮮食物唔駛涯貴價,仲好,疫情嚴峻,各方面都好難控制。

侯爵府

ada29 發表於 22-2-18 20:11
你有睇內文嗎?

跨境司機上國內已經唔可以開窗,唔可以落地,唔可以去廁所,要行指定路線,架車裝晒GAP, ...

架車裝晒GAP?GAP係咩?

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

Amy7802 發表於 22-2-18 20:46
係呀,佢地好慘,有親友做跨境司機,每日都要做鼻咽拭子仲撩得好入,好多工廠仲一定要佩戴N95口罩已全程無 ...

終於遇到知音人真係有好多司機好守規矩,就係被其他唔守規矩累依家24做一次,仲好似你咁講要帶KN95,真係唔想連尼班都失埋業

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

1107king 發表於 22-2-18 20:47
所以將會改海運,新鮮食物唔駛涯貴價,仲好,疫情嚴峻,各方面都好難控制。
...

其實唔係淨係食物咁簡單,仲有好多其他貨,好多人都唔知,因為唔接觸就會唔知

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

VickiC 發表於 22-2-18 20:49
架車裝晒GAP?GAP係咩?

更係,都唔係疫情已經有,仲好笑係,如果行車超時會通知你,如果係國內太耐又會通知你,叫司機返自己原來地方

伯爵府

2024年龍年勳章

你睇香港omicron 一爆就收唔到,大陸咁小心都理解,非常時期都冇辦法,咁多司機確診,你都未話唔驚,我地一個空少就攪到咁大鑊

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

mongng 發表於 22-2-18 20:55
你睇香港omicron 一爆就收唔到,大陸咁小心都理解,非常時期都冇辦法,咁多司機確診,你都未話唔驚,我地一 ...

就係咁,成個香港要陪葬

原本都仲有啖飯食,依家想食都唔使食,我地咁耐都係自食其力,無拎過咩福利,真係想人人拎綜緩

子爵府

ada29 發表於 22-2-18 20:31
唉其實接駁司機風險仲大,上車落車係接駁場,一個中全部出問題,之前一條龍服務都無出過事 ...

點解咁嚴,多謝上一波既司機唔聽話,惹左俾人,咪嚴low

香港爆到咁,唔嚴唔通放寬咩,人地深圳都要安撫民心,仲俾香港司機出出入入咩

我都明好慘,但香港咁既情況,唔怪得人地嚴

tammy_my    發表於 22-2-19 02:26

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ada29 發表於 22-2-18 20:25
如果全部要接駁,就好多司機無得做,依家每日接駁場日日塞車,每次都塞幾個鐘,真係好慘,最慘廁所都無得 ...

放心啦~

商人一定想辦法將啲貨送到香港、如果冇司機用、便會加人工、重賞之下必有勇夫,羊毛出在羊身上、產品加價便可以解決問題了。

tammy_my    發表於 22-2-19 02:27
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

ada29 發表於 22-2-18 19:32
真係好唔明,點解要全部跨境司機去接駁場交接,交接無風險?尼兩年跨境司機上國內已經唔可以開窗,唔可以落 ...

講乜都冇用,針唔咭到肉唔知痛,大把人咪話改船運仲好,就算冇接駁,而家除時要你停就停,每日有百幾司機因住址係高危罰停21日

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Amy7802 發表於 22-2-18 20:46
係呀,佢地好慘,有親友做跨境司機,每日都要做鼻咽拭子仲撩得好入,好多工廠仲一定要佩戴N95口罩已全程無 ...

他們人工加了很多吧 ?

辛苦同人工應該成正比、否則冇司機做啦。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

zayma 發表於 22-2-18 20:04
大家鬧政府豁免國泰機組人員,但依家又要阿爺豁免中港司機,好似有點矛盾?
...

!自身利益。冇計疫情當前。有人冇工做,有人有工唔做。

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

大力大力 發表於 22-2-18 21:04
放心啦~

商人一定想辦法將啲貨送到香港、如果冇司機用、便會加人工、重賞之下必有勇夫,羊毛出在羊身上 ...

係啊,依家每架車都天價啦大家都已經接受緊

其實直接全部國內司機做啦,咁就唔使比人話香港播毒香港個班咪全部去申請綜緩,反正依加都七國咁亂

首頁
12345...10

尾頁

跳至