自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

ada29 發表於 22-2-18 22:24
就係講一條龍服務會安全過接駁囉,接駁風險好高,一上一下,雙方是但一方有事,就全部接駁場一齊陪葬去隔 ...
接駁係幾時既事? 大家未必明一條龍係舊制定點?

男爵府

ada29 發表於 22-2-18 22:06
點四圍走,上前要申報,一落高速就有小車跟,回程一樣有車跟住,我唔明邊啲司機可以四圍走,
...

冇睇過新聞?香港都有報道㗎

珍珠宮

mcs74 發表於 22-2-18 20:38
無錯,連續幾日好多司機確診,大陸係正常做法。我都理解。

係囉,香港依家成個疫情重災區,嚴重到醫療都崩潰,人地就乾乾淨淨無mud病毒,梗系要好好保護自己市民安危啦。換位思考,好易明白。

子爵府

佢地日日都要做核酸,插鼻插喉,工時又長,又全天候監控,工時長到連屋企人都見唔到,得返黎係繼續用接駁點,一人中全部人停賽14日或21日。佢地過年前係車飯都無得食,尿都冇得痾,只係呆坐係架車上面十幾廿個鐘。

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

kikikay 發表於 22-2-18 22:26
就係5分鐘都可以傳染俾好多人囉,如果你識你就做咗抗疫專家,洗喺度搧風點火
...

就係傳播咁勁,咁接駁咪好大風險囉,一上車換司機風險大,之後又話香港人播毒,我唔係專家,只係以事對事

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我覺得大部份跨境司機都守規,但都有部份違規,最早期試過有確診司機落村接觸多人,就係因為幾粒老鼠屎累到所有司機受限制,就如幾個國泰空少/機師累街坊增加隔離日數(運房局長陳帆話要外國物資、醫管局話要藥物供應無得嚴格隔離)

香港政府某些官員躺平/磚家想玩共存/某些人淨想通外國關,對外國輸入病毒漏洞多多,終令香港疫情大爆發,搞到中港一窩粥!

目前香港幾萬個案(居家檢疫/隔離,隨時一個患者喺左近),除影響各業界、香港市民,更影響埋國內防疫/醫護人員,高度戒備,增加檢測工作量,甚至作業點嘅工作人員和密接人員等等,內地嚴控有其道理,唔通想疫情傳到國內,令全國民受苦?

火燒連環船,無人可以獨善其身!

而家國內抗疫團隊來港幫手撲疫火,唔該大家忍耐!

伯爵府

ada29 發表於 22-2-18 22:20
GPS,每架車都一部,已經好耐了

sorry

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

licpd 發表於 22-2-18 22:26
接駁係幾時既事? 大家未必明一條龍係舊制定點?

好似疫情開始時就有,但唔係全部,未疫情前係一條龍,其實好多人都唔明,真係連窗都唔比開,點播毒

子爵府

回覆樓主:

鬼叫香港人唔生性,內地防控不力要免職㗎

大宅

Amy7802 發表於 22-2-18 21:09
點可以周圍走? 一早裝咗GPS全程跟指定路線走,一落高速有小車帶到廠,文件擺車廂同司機都係電話溝通。總好 ...

岩啊,根本行外人就吾明
覺得大陸好岩,其實冇話過大陸吾岩啵
謹慎處理係好,但有必要好似香港司機係怪獸嗎?
我地香港司機冇做錯d咩,大陸要咩政策都100%跟隨
10幾廿個小時困係架車度,吾比落車
諗下有幾慘 男人老狗肥屍大隻困架車箱內
就連帶便利妥/白色KF94都比大陸關員指責,這不是合規格的口罩(emoji) 要求即刻換左佢
咁帶立體口罩都係想舒服啲姐
之前政策仲話住喺確診屋苑就算吾係果座都唔可以上
依家香港爆得咁勁,區區都有
係確診大廈就已經唔俾上
講真中港司機有幾多個依家仲可以上到?

Amy7802    發表於 22-2-18 22:44

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

ada29 發表於 22-2-18 22:14
唔明就算啦

啲咁荒謬嘅理論就梗係唔明啦
成日危言聳聽講到大陸人搶咗香港人飯碗咁
真係好無聊囉!

早排坐的士都有個司機講埋呢類疑似白癡嘅理論。大陸把抗疫放第一位,唔俾香港司機周圍走,規定只能送去接駁點或者有場所編號嘅地方係無可厚非,呢啲係保障緊14億人民嘅安危,你真係以為香港人就大晒?

家陣又唔係做埋香港上大陸嗰程,嘈乜啫?

大宅

1107king 發表於 22-2-18 22:21
香港跨境司機有多人確診,大陸唔比入好正常,等於菲律賓工人多人入境確診,停飛係必要。
...

你用呢個比喻好似唔太正確

男爵府

大大世界 發表於 22-2-18 22:32
岩啊,根本行外人就吾明
覺得大陸好岩,其實冇話過大陸吾岩啵
謹慎處理係好,但有必要好似香港司機係怪獸 ...
連口罩規矩你都吾想跟? KN95都有立體口罩一的都無吾舒服

大宅

小趴趴 發表於 22-2-18 22:26
冇睇過新聞?香港都有報道㗎

該報道的司機是大陸司機還是香港司機?

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

kikikay 發表於 22-2-18 22:34
啲咁荒謬嘅理論就梗係唔明啦
成日危言聳聽講到大陸人搶咗香港人飯碗咁
真係好無聊囉!

所以咪話轉晒水路,取消晒香港跨境司機啦,大家唔使再有尼個話題

侯爵府

ada29 發表於 22-2-18 22:31
好似疫情開始時就有,但唔係全部,未疫情前係一條龍,其實好多人都唔明,真係連窗都唔比開,點播毒
...

但好似聽聞一條龍唔係間間廠做到,佢地大陸都要經過審批,要交俾相關部門去睇過,佢地係咪真係有資源做到一條龍唔俾司機落車呢,佢地好似都要攞到個碼先做得
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

licpd 發表於 22-2-18 22:36

佢話唔合規格姐,但係佢有冇定立在國內一定要帶某一類合規格的口罩呢?
根本國內嘅人就當中港司機係怪物,係傳播鏈
所以根本就冇合唔合規格嘅口罩,唔係跟唔跟
咁自己帶得舒適度可以啦,有冇立法一定要帶邊一款口罩
咁K N95是不是佢官方要求的其中一款立體口罩?並不是

侯爵府

牛年勳章

小趴趴 發表於 22-2-18 22:26
偷渡都夠膽啦,自從呢件事之後即係曾經有發生過啦,冇中過招點會咁樣防我哋呀

...

偷渡啲係咩人呀,有冇了解過? 佢地本身都係大陸人。

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

licpd 發表於 22-2-18 22:36

有見過話帶咩顏色都唔得,利申唔係黃色

大宅

ada29 發表於 22-2-18 22:41
有見過話帶咩顏色都唔得,利申唔係黃色

係呀,所以都係帶返白色去避嫌
點知白色都唔得
佢覺得立體就係唔得

首頁