自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

cattz288 發表於 22-2-26 15:24
跟Id,但可以全家人book一齊檢

如果由A開始,A字頭既都已超過80至90歲。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

希望有社區或組織幫有需要嘅人網上做預約。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

moonlight9198 發表於 22-2-26 15:29
如果由A開始,A字頭既都已超過80至90歲。

我估由4,50歲開始,工作年紀又一家大細
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mercurycc 發表於 22-2-25 11:55
到時驗到大市民確診,
有無咁多地方隔離,
最重有無咁多人手做野?

呢點先係最重要,檢左10%病人出黎,點安置?

珍珠宮

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 22-2-26 15:36

呢點先係最重要,檢左10%病人出黎,點安置?

高官可能未能想到,求求其其再叫你哋繼續打針。

大宅

CHUIPING 發表於 22-2-25 14:51
我 D媽咪group 有人post 出來,話舊年西安确疹者,有一半是在檢測 過程中被感染,要大家排隊時小心。 :thi ...

下,甘早前要排5個鐘,仲要測6次果d咪好危,可能呢10日甘勁吾通係果度爆出來?

男爵府

moonlight9198 發表於 22-2-25 17:04
如果跟身份証字母去檢測,好大鑊,一家幾口,可能有老有嫩,不同字母,可能一個檢測完,有事既又傳染比家人 ...

agree. 逐个逐个去,如果每次排几粒鐘,根本增加感染風險 最好全家一齊去。

珍珠宮

moonlight9198 發表於 22-2-26 13:10
我家也有個公務員,女仔,邊有得wfh,昨日去幫手圍封,早上7點要到,半夜都要去,自己坐的士,每次住果區 ...

辛苦晒你的家人

珍珠宮

二小姐 發表於 22-2-26 15:21
勁多帖話公務員wfh,懶
度度都有人wfh同懶,但不斷鬧做緊嘢嘅人無意思

辛苦晒明白!私人公司也有wfh, 有人超忙有人無嘢做,不能一概而論

多謝jm! 你eq 好高!

子爵府

靚媽媽 發表於 22-2-26 15:51
下,甘早前要排5個鐘,仲要測6次果d咪好危,可能呢10日甘勁吾通係果度爆出來?
...

我信㗎,你諗下,幾千人係同一埸地,只需1位确診陽性,咁多人用同一出入口,用同一張枱,同一個檢測員,個媽咪仲提醒小心同一洗手間,走時有人丢垃圾/口罩係出口附近垃圾桶。

瑪瑙宮

yiu_mimi 發表於 22-2-26 16:00
辛苦晒你的家人

所以嘛!不是全部公務員都係wfh,佢地出動,係冇任何OT費,只可補鐘,所以唔好以為在疫情下,公務員係個個唔使做。我睇住家人,果幾日咁凍,5點半天未光起身,一個女仔去落街坐車,不是一日半日,3月佢要十幾日又去派去聽24小時輪更hotline,又會比市民粗口問候,咁可以點呢?只可選擇一係辭職,一係繼續番工,大家市民都要體諒下佢地。
另外唔使聽電話既日子,係要番本身既office上班架,唔係唔使做的。

瑪瑙宮

CHUIPING 發表於 22-2-26 16:18
我信㗎,你諗下,幾千人係同一埸地,只需1位确診陽性,咁多人用同一出入口,用同一張枱,同一個檢測員,個 ...

根本政府班高官,諗野都冇諗市民果邊,佢地坐響office,出入坐私家車,佢地知唔知排幾個鐘,企響條街有幾凍,廁所都唔敢去。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

侯爵府

回覆樓主:

其實近呢個星期爆得咁犀利,街上已經少咗好多人
好多小朋友成個月冇出街,wfh的,星期一至五在家工作,可能只是weekend出去買d日用品

現在d大厦圍封強檢,一橦大厦差不多成十分一人中,所以香港其實已經有幾十萬人中咗都唔出奇

全民強檢又要d小朋友,老人家出來,真係好大風險,分分鐘冇都變有

一個測完下一個入房,房內相信也消毒唔切

侯爵府

panda361 發表於 22-2-26 15:41
高官可能未能想到,求求其其再叫你哋繼續打針。
係呀, 佢地到時先再唸, 而家是旦叫啲市民做下測試當交咗差

子爵府

依家咁多確診者,佢哋康復左又係咪必定要強檢?

又或者近一個月打完第三針,理論上最強保護,又可唔可以唔檢呢?

集中火力應付有需要嘅人?

子爵府

唔洗喺條街聚埋一堆人排幾粒鐘就好喇...

本身除必要返放工,都唔出街,唔見其他人

子爵府

二小姐 發表於 22-2-26 12:38
我係公務員,希望唔好話公務員點樣應份,利申:一日wfh未有過,而家暫時知道朝7晚11開檔,開500中心,無假 ...

非常感謝你的幫忙
你自己都要保重
有最快消息希望你可以上來Bk告訴我們
讓我們知道可以怎樣配合全民撿測

子爵府

其實唔知全民檢測嘅目標係咩,唔確定就好難定流程

伯爵府

bks2014 發表於 22-2-25 11:05
事先理順,才不會出現混亂
我先拋磚引玉:

八,九十歲點去做檢測?
有人可上門嗎?
例如85歲以上會派人上門或到每個屋苑為85或行動不便長者做

伯爵府

bks2014 發表於 22-2-25 11:05
事先理順,才不會出現混亂
我先拋磚引玉:

其實去做檢測相當危,要唸下點可以無咁多人聚集。點確保衛生。

首頁

尾頁

跳至