時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kumasanee 發表於 22-2-25 20:42
呢張相已經夠低俗仲加個笑
呢個時候世界已經亂你好想打杖咩?

連美國總統、歐洲領袖、都不能阻止打仗我能夠嗎?

要感性、唔該唔好評論世界局勢。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 22-2-25 21:04
連美國總統、歐洲領袖、都不能阻止打仗我能夠嗎?

要感性、唔該唔好評論世界局勢。

要將‘我唔想打仗,我希望世界和平’講出口先顯得自己清高

子爵府

pickballboy88 發表於 22-2-25 20:57
想請教俄羅斯點樣俾人迫到要打仗?

北約原本是冷戰時針對蘇聯的軍事組織。蘇聯倒台後分裂成好多個國家:俄羅斯、克羅地亞,波蘭,保加利亞、立陶苑、烏克蘭、白羅斯、塞爾維亞、黑山…….
當時歐美叫俄羅斯用休克療法改革全部跟足民主體制。換來承諾北約不東擴。
然後,俄羅斯做了,國有資產大量流失。但歐美仍然視俄羅斯為敵人,拒絕俄羅斯加入北約。自91年後,5次東擴把原蘇聯加盟國納入北約,美國在這些國家設基地及駐軍,佈置指向俄羅斯的導彈。
先後14國加入北約,差烏克蘭一國就包圍俄羅斯,導彈等武器放俄羅斯國門。

子爵府

pickballboy88 發表於 22-2-25 20:57

普京一直放話不允許烏克蘭加入北約,作為歐俄間緩沖區,只要歐美承諾就可和平相處。
歐美步步緊逼,將俄羅斯逼入牆角。

子爵府

咁俄羅斯出手先, 點都係理虧啦。況且普京治國成績麻麻, 真係靠雄風形象維持, 之前牛津調查各國人民對政府信任度, 中國毫無疑問係第一, 美國都屬前列, 包尾的是俄羅斯和日本呀~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

睇一下、可以更瞭解為什麼俄羅斯被迫出兵烏克蘭。
https://youtu.be/Xb-TCVqEhqs 

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

missshasha 發表於 22-2-25 13:15
給不太清楚烏俄事件的你,可睇睇,形容得好好

烏克蘭獨立左想加入北約,須要邊個批准?
如果烏克蘭加入左北約,美國係咪可以明正言順帶兵入烏克蘭打俄國,如果係,點解烏克蘭點解唔立即入北約呢?

烏克蘭原本係咪屬於俄羅斯,點解可以獨立脫離俄羅斯呢?

請原諒我對歷史了解不足,請jm們解答一下,謝謝!

琥珀宮

arron媽 發表於 22-2-25 21:10
咁俄羅斯出手先, 點都係理虧啦。況且普京治國成績麻麻, 真係靠雄風形象維持, 之前牛津調查各國人民對政府信 ...

理虧?唔出手好快就連國家都冇埋,我覺得普京當機立斷,出手夠狠先保得住俄國

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

露比EE 發表於 22-2-25 21:13
如果烏克蘭加入左北約,美國係咪可以明正言順帶兵入烏克蘭打俄國 ...

#46 樓。。。。

買基金真係好傷

琥珀宮

露比EE 發表於 22-2-25 21:13
如果烏克蘭加入左北約,美國係咪可以明正言順帶兵入烏克蘭打俄國 ...

烏克蘭總統想入北約,佢問晒所有北約國家,冇一個國家敢出聲,因為入咗北約,任一個國家俾人打,其他國家有義務幫拖,一打就係第三次世界大戰,冇邊個咩得起?

美國一路只係扇風點火,想漁人得利,並唔係想打仗

烏克蘭唔係屬於俄羅斯,係前蘇聯解體時分裂出嚟

以上只係用我有限嘅知識盡量解答,有錯請指正

子爵府

vivibabyvivi 發表於 22-2-25 21:21
烏克蘭總統想入北約,佢問晒所有北約國家,冇一個國家敢出聲,因為入咗北約,任一個國家俾人打,其他國家 ...

對,二戰以後從無兩個核大國直接打仗,通常以代理人戰爭模式打。
美國想歐洲同俄羅斯一直緊張係戰爭邊緣,但又要打唔起。
類似台海咁樣
咁美國在歐洲先有存在感

水晶宮

Jone_kuok 發表於 22-2-25 21:09
北約原本是冷戰時針對蘇聯的軍事組織。蘇聯倒台後分裂成好多個國家:俄羅斯、克羅地亞,波蘭,保加利亞、 ...

呢個解說清楚晒,所以俄不得咁做
自保
已忍無可忍

可以講埋佢地中間天然氣,石油,能源等,俄烏有咩變化?美國有咩得益??

我覺得你清楚

男爵府

子爵府

李露眉 發表於 22-2-25 21:32

過獎啦,其實呢兩日睇新聞東睇西睇番嚟,有錯請指正

男爵府

李露眉 發表於 22-2-25 21:32

俄羅斯賣唔出油氣
德國(或歐洲)就要搵另一個供應商
美國的頁岩氣就係有希望

烏克蘭一直係油氣通道抽水,如果有北溪二,佢就無左呢個抽水位,對佢都係大影響,所以心急入北約

以上係我睇香討了解返黎,有錯請指証

子爵府

geminialing 發表於 22-2-25 21:41

俄羅斯賣唔出油氣

美國很怕俄歐化敵為友,西歐對俄天然氣等資源甚依賴。俄經濟差靠賣資源。
俄歐攜手,美國在歐洲就冇存在價值,只能退回美洲。

男爵府

Jone_kuok 發表於 22-2-25 21:47
美國很怕俄歐化敵為友,西歐對俄天然氣等資源甚依賴。俄經濟差靠賣資源。
俄歐攜手,美國在歐洲就冇存在價 ...

仲有想拖歐洲落水,減低對歐元需求
而家美元係世界流通性已經降左幾%,再落去就比歐元追過

美國就無得任意印銀紙

大宅

jimliu713 發表於 22-2-25 19:51
拜登講明唔會派兵去烏克蘭啦

但之前不是講話會出兵支援嗎?

子爵府

geminialing 發表於 22-2-25 21:51
仲有想拖歐洲落水,減低對歐元需求
而家美元係世界流通性已經降左幾%,再落去就比歐元追過

係啊